Ο Χρήστος Μαυραγάνης είναι ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Και μιλήσαμε μαζί του για τα σοβαρά ζητήματα του κλάδου και του Έλληνα αστυνομικού. Τι αστυνομία έχουμε; Τι αστυνομία θέλουμε; Πως μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς ο Έλληνας αστυνομικός όταν ακόμα δεν έχει καν αναγνωρισθεί η επικινδυνότητα του επαγγέλματος! Τι γίνεται με την αθλητική βία; Γιατί δεν έχουμε τόση αστυνομία τελικά στους δρόμους και πότε και που έρχονται οι κάμερες. Όλες οι απαντήσεις εδώ!
Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Σωτήρη Γεωργίου
Διαβάστε επίσης
Κύριε Μαυραγάνη πώς είναι η κατάσταση σήμερα για τον Έλληνα αστυνομικό; Αισθάνεται καλά στην δύσκολη εργασία του ή τα προβλήματα είναι ακόμα άλυτα;
Η κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια μας απασχολεί καθημερινά και με τον αγώνα μας προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στο ρόλο μας, ως συνδικαλιστές εκπρόσωποι του Έλληνα και της Ελληνίδας Αστυνομικού. Η περίοδος των μνημονίων και των οικονομικών περικοπών επηρέασε αρνητικά τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και των διαθέσιμων μέσων. Πράγματα που είχαν ολοκληρώσει το βίο τους μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν αντιμετωπίστηκαν στην ώρα τους.
Αποτέλεσμα σήμερα ο συνάδελφός μας να πιέζεται στην υπηρεσία για να τα βγάλει πέρα. Το αναγνωρίζει η ίδια η ηγεσία. Το μαρτυρούν τραγικά γεγονότα. Έχουμε απώλειες νέων συναδέλφων μας. Το Δεκέμβριο του 2023 χάσαμε τρεις εν ενεργεία από βίαιους θανάτους και δυο άλλους από παθολογικά αίτια. Η επικινδυνότητα του λειτουργήματός μας δεν έχει ακόμα αναγνωρισθεί.
Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι ο αστυνομικός σήμερα νιώθει εγκλωβισμένος. Με την έννοια ότι αν κάνει αυτό που πρέπει, θα μπλέξει στα δικαστήρια, αλλά και αν μείνει απαθής, πάλι το ίδιο θα γίνει ενδοϋπηρεσιακά; Είναι ελεύθερος να κάνει σε τελική ανάλυση τη δουλειά του;
Σας είπα ότι εργαζόμαστε για τη συνολική θωράκιση του αστυνομικού. Να είναι επαγγελματικά άρτια εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος. Να του παρέχει η πολιτεία τις εγγυήσεις που απαιτεί η επικινδυνότητα των καθηκόντων του ώστε να μη βρεθεί ανυπεράσπιστος πόσο μάλλον να διστάζει να δράσει σε κρίσιμες και επικίνδυνες καταστάσεις.
Δυστυχώς έχουμε περιπτώσεις που απασχολούν την δικαιοσύνη και την υπηρεσία, με ΕΔΕ και ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος, υπέρβαση των
ορίων αμύνης κλπ. Υπάρχουν επίσης άδικες κατηγορίες κατά αστυνομικών που διατυπώνονται για αντιπερισπασμό.
Πολλές φορές το δημόσιο λόγο απασχολεί η βίαιη ή και αυθαίρετη συμπεριφορά κάποιου αστυνομικού αλλά σχεδόν ποτέ το αντίθετο. Η βία που εκτοξεύεται κατά των αστυνομικών και της αστυνομίας, πρέπει να προβληματίσει. Εμείς ζητάμε να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο το αδίκημα αυτό και να ξεχωρίζει σαφώς ότι τιμωρείται αυστηρότερα κάθε βίαιη συμπεριφορά κατά αστυνομικών.
Πώς είναι γενικά το επίπεδο της Ελληνικής Αστυνομίας; Πού βλέπουμε και μεγάλες επιτυχίες αν και δεν έχετε και όλα τα μέσα;
Θα ήταν άδικο για κάθε αστυνομικό, να μηδενίζουμε τη συνολική προσπάθεια και το συνολικό αποτέλεσμα. Εμείς έχουμε πει ότι έχει καταρρεύσει το σύστημα. Στο Γενικό Συμβούλιο που συνεδρίασε 4 και 5 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα, υπήρξε γενική ανησυχία. Οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις περιγράφουν μια κατάσταση ανησυχητική. Όλοι ζητάμε να ληφθούν ριζικές αποφάσεις ώστε να ξεπεραστούν χρόνιες παθογένειες. Ο κ. Αρχηγός, αναγνωρίζει ο ίδιος ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα, αλλά θεώρησε υπερβολή το να μιλάμε για κατάρρευση.
Την ίδια ώρα όμως και ο ίδιος μίλησε για νέο δόγμα αστυνόμευσης ενώ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που είχε μιλήσει νωρίτερα, είπε ευθέως ότι η αστυνομία χρειάζεται αναγέννηση. Δεν μηδενίζουμε επομένως τις επιτυχίες, αλίμονο αν δεν υπήρχαν.
Τονίζουμε όμως ότι μετά από 40 χρόνια η αστυνομία που προέκυψε το 1984 με την ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων και της Χωροφυλακής, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βιώσαμε τόσες πολλές αλλαγές σε επίπεδο ηγεσίας τα τελευταία χρόνια…Σε κάθε περίπτωση κάθε επιτυχία μας χαροποιεί και μας κάνει υπερήφανος για τη δουλειά των συναδέλφων μας. Τους αξίζουν πολλά μπράβο.
Υπάρχει υποστελέχωση και ισχύει ότι δεν έχουμε επαρκή αστυνομία στους δρόμους γιατί είναι στα γραφεία ή σε φύλαξη προσώπων σε υπερβολικούς αριθμούς;
Χ.Μ: ” Είναι μια από τις πληγές, που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Πόσες φορές θα το πούμε ότι απαιτείται μια ουσιαστική, ορθολογική διάταξη του αστυνομικού προσωπικού με βάση τις σημερινές ανάγκες αστυνόμευσης; Το οργανόγραμμα, όπως και το καθηκοντολόγιο είναι άλλων εποχών. Η διοίκηση πρέπει να αποκτήσεις χαρακτηριστικά σύγχρονου μάνατζμεντ. Χωρίς ρατσιστικές διαθέσεις – που καλλιεργούνται και σκόπιμα κάποιες φορές.
Ο αστυνομικός είναι χρήσιμος και αναγκαίος είτε εργάζεται στο γραφείο είτε στο δρόμο. Είτε υπηρετεί στην επαρχία είτε στα αστικά κέντρα. Διότι το ακούσαμε και αυτό, ότι για την εγκληματικότητα στην πρωτεύουσα φταίνε οι δήθεν υπεράριθμες υπηρεσίες της περιφέρειας…
Μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς σήμερα ο Έλληνας αστυνομικός; Και αν όχι, τι γίνεται στο κομμάτι να μπορεί να εργαστεί και κάπου αλλού ένας αστυνομικός που απαγορεύεται αλλά σε πολλές φορές “αναγκάζεται”;
Ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, κάθε συνάδελφος αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η κοινωνία. Είναι γνωστό ότι οι μισθοί μας έχουν μειωθεί δραστικά από το 2012 με τα μνημόνια και ακόμα να αποκατασταθούν. Οι νέοι συνάδελφοί μας πώς να τα βγάλουν πέρα με το βασικό μισθό που πληρώνονται; Πώς να δημιουργήσουν οικογένεια;
Αλλά και οι οικογενειάρχες πώς να σηκώσουν το βάρος της ακρίβειας και πώς να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους; Πώς θα λένε ότι έχουν αξιοπρεπή διαβίωση, όταν ο μισθός εξανεμίζεται πριν βγει ο μήνας; Αν δεν υπάρχει αποκούμπι, αν δεν υπάρχει άλλος πόρος, προφανώς η κατάσταση είναι τραγική. Θέση μας είναι λοιπόν η αξιοπρεπής
αποζημίωση του αστυνομικού για τις υπηρεσίες που παρέχει και όχι η αναζήτηση β’ δουλειάς.
Το λειτούργημα είναι επικίνδυνο και στρεσογόνο και γι’ αυτό επιβάλλεται να ασκείται εντός των ορίων και των προϋποθέσεων που προβλέπονται από τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Αλλιώς θα μιλάμε για καταστάσεις δουλείας.
Κεφάλαιο επίορκοι αστυνομικοί. Είναι μεγάλο το πρόβλημα;
Θέτετε το ερώτημα στη σωστή του σειρά διότι έχει σχέση με το προηγούμενο. Προφανώς και υπάρχει πρόβλημα. Τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν μια έκταση ανάλογη αυτής που παρατηρείται γενικότερα στο δημόσιο.
Αυτό δεν είναι παρηγορητικό, αντιθέτως επιβεβαιώνει τη θέση μας. Κανένας επίορκος δεν δικαιολογείται. Κανένας δεν επιτρέπεται να στιγματίζει και να προσβάλει το λειτούργημά μας.
Η Ελληνική Αστυνομία τι παθογένειες έχει; Και τι πρέπει να γίνει για την εξέλιξή της;
Συμφωνούμε ότι ο αστυνομικός οργανισμός πρέπει να αναγεννηθεί σε συνδυασμό και με τη λειτουργία άλλων φορέων ασφαλείας. Μην ξεχνάμε ότι η μισή επικράτεια είναι θαλάσσια ζώνη. Η νησιωτική Ελλάδα, η Ελλάδα ως «φυλάκιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ύπαρξη Λιμενικού Σώματος, η έλευση της νέας Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, είναι προκλήσεις που συνθέτουν ένα ευρύτερο παζλ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια στη χώρα μας με λογικές άλλων εποχών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επομένως πρέπει να εξελιχθεί και η αστυνομία μας. Όχι εμπειρικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα από κάποιους που διεκδικούσαν τη «σοφία» του σώματος και τη μοναδικότητα της άποψής τους, αλλά σε συνεργασία με τους ειδικούς. Υπάρχει επιστήμη της αστυνομίας, της αντεγκληματικής πολιτικής. Εκεί να δούμε τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει.
Οι σχέσεις σαν συνδικαλιστικό όργανο με το υπουργείο και την διοίκηση ποια είναι;
Ο θεσμικός μας ρόλος επιβάλλει συνεργασίες. Θέλουμε να αναγνωρίζεται ο ρόλος μας ακόμα περισσότερο. Διεκδικούμε συμμετοχή σε όλα τα υπηρεσιακά όργανα που αφορούν τις εργασιακές μεταβολές και τα δικαιώματα του εργαζόμενου αστυνομικού. Η δουλειά του συνδικαλιστική δεν είναι αφηρημένη έννοια.
Είναι εργασία συνταγματικά κατοχυρωμένη.
Έχετε πάει και σε πολλά διεθνή συνέδρια. Ποιες οι διαφορές του αστυνομικού στην Ελλάδα με το εξωτερικό;
Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή συνομοσπονδία στη EUROCOP και αντλούμε εμπειρία. Συγκριτικά δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω το επίπεδο λειτουργίας, το βέβαιο είναι ότι υστερούμε σε οργανωτικό επίπεδο και βεβαίως σε κάποιους τεχνολογικούς εξοπλισμούς. Κάποτε τα εργαστήρια των εγκληματολογικών μας υπηρεσιών είχαν κερδίσει τα εύσημα άλλων χωρών.
Απαιτείται όμως παντού και πάντα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας.
Η μισθολογική κατάσταση επίσης, σε άλλες αστυνομίες είναι σαφώς καλύτερη. Η εκπαίδευση, επίσης.
Βλέπουμε κατακόρυφη αύξηση της βίας και δη και της αθλητικής. Γιατί συμβαίνει αυτό και είχατε κάνει και παρέμβαση για το πρόβλημα με την αθλητική βία;
Πράγματι διοργανώσαμε μια σημαντική ημερίδα πρόσφατα στο Αγρίνιο με τη συμμετοχή και του κ. Μπρατάκου. Το κοινωνικό αυτό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικά μέτρα. Εύχομαι αυτά που ψηφίστηκαν πρόσφατα να αποβούν πιο αποτελεσματικά.
Τελικά τι ρόλο πρέπει να έχει ο Έλληνας αστυνομικός στα γήπεδα; Και πρέπει να πηγαίνει ή είναι καλύτερα να υπάρχει ιδιωτική φύλαξη;
Πάγια θέση μας είναι ότι ο αστυνομικός δεν έχει καμία δουλειά μέσα στα γήπεδα. Υπάρχουν σεκιούριτι. Η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και έξω από αυτά, προφανώς είναι δουλειά μας.
Τι γίνεται με τις περιβόητες κάμερες που θα φέρει πάνω του ο κάθε αστυνομικός;
Είναι μια θετική εξέλιξη μετά από πολλά χρόνια. Θα αξιοποιηθούν κατ ́ αρχάς σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Είστε γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Τι ενέργειες να περιμένουν οι συνάδελφοί σας για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας του κλάδου;
Από όλα αυτά που ήδη σας ανέφερα, πιστεύω ότι έχετε και την απάντηση. Έχουμε θίξει πολλά ζητήματα. Τον Ιανουάριο στο 34ο πανελλαδικό μας συνέδριο, επικαιροποιήσαμε το διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει δεκάδες αιτήματα. Τα αιτήματα υποβάλλονται στην ηγεσία και εκείνη έχει τον τελικό λόγο. Τη δύναμη της υπογραφής την έχουν άλλοι. Εμείς έχουμε φυσικά τη δύναμη της φωνής μας, αλλά και το δίκαιο των αιτημάτων μας. Οφείλουμε να αγωνιστούμε. Αυτό υποσχόμαστε στους συναδέλφους μας.
Πηγή: patrinorama.com.gr (δημοσιεύτηκε την 8/5/2024)