Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ανδριανα φερρα
21:22 | 06/02/2023

«Οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται συνήθως με τρεις τρόπους με ελπίδα, πείσμα και χιούμορ.» Η αστυνομικός και πρωταθλήτρια Ανδριάνα Φέρρα, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του εν λόγω αποφθέγματος, παραχώρησε συνέντευξη στο policenet.gr και μίλησε μέσα από την καρδιά της για την μεγάλη της αγάπη, τον ελληνικό στίβο.

 

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Η Ανδριάνα γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1988 και με τον αθλητισμό ασχολείται από όταν ήταν 5 χρόνων. Το ενδιαφέρον για τον Κλασικό Αθλητισμό σαν άθλημα αφυπνίστηκε στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού. 

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια από μικρή, όπως αναφέρει, ήταν ένα υπερδραστήριο παιδί. «Ήθελα να παίζω όλη μέρα και να σκαρφαλώνω παντού. Πραγματικά δεν είχα ησυχία. Για το λόγο αυτό οι γονείς μου με παρότρυναν να ξεκινήσω κάποιο άθλημα. Ξεκίνησα με την κολύμβηση όμως μέσα στον χρόνο έχανα το ενδιαφέρον μου και ξεκινούσα κάτι νέο. Η ενόργανη ρυθμική, το μπάσκετ και το taekwondo έληξαν άδοξα. Στην ηλικία πια των 11 χρόνων επέλεξα τον κλασικό αθλητισμό (στίβος) όπου παραμένω πιστή μέχρι σήμερα!»

Εικόνα
1

 

Κομβικές στιγμές, χαραγμένες στη μνήμη

«Είναι πολλές οι στιγμές που έχω ξεχωρίσει. Σε πιο μικρή ηλικία, όταν πρωτοξεκίνησα τον Πρωταθλητισμό, έκανα το πρώτο μου πανελλήνιο ρεκόρ στα 200. που κρατούσε 12 χρόνια.  Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το συναίσθημα. Έπειτα οι συμμετοχές μου με την Εθνική Ομάδα, κάθε μία ήταν ξεχωριστή! Όπως ξεχωριστές ήταν οι συμμετοχές μου με την Ελληνική Αστυνομία στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ένοπλων Δυνάμεων στη Βραζιλία και την Κορέα. Ανταγωνιστήκαμε δυνατές αθλήτριες. Ακόμα θυμάμαι το κλάμα που είχα ρίξει στη Βραζιλία, όταν έχασα το μετάλλιο.»

 

Η δυσκολότερη στιγμή, αμφιθυμικά συναισθήματα

Ωστόσο, η στιγμή στην αθλητική της σταδιοδρομία που της έχει μείνει χαραγμένη στο νου και την καρδιά ήταν, είναι και θα είναι η επιστροφή της στο ταρτάν μετά από σοβαρό τραυματισμό που χρειάστηκε τρία απανωτά χειρουργεία στον αχίλλειο. «Η πιο κομβική στιγμή για την συνέχεια της αθλητικής μου καριέρας ήταν όταν έτρεξα τον πρώτο μου αγώνα μετά από δύο χρόνια αποχής και πολλαπλών χειρουργείων.»

«Αδιαμφισβήτητα, ο τραυματισμός που είχα το 2017 στον αχίλλειο, ο οποίος με άφησε εκτός αθλητισμού και με οδήγησε σε τρία χειρουργεία μέσα σε 1,5 χρόνο, αποτέλεσε τη δυσκολότερη περίοδο της ζωής μου. Κατέφυγα στη Φιλανδία προκειμένου να μπορέσω να περπατήσω ξανά φυσιολογικά. Είχα ξεγράψει τον Πρωταθλητισμό, τον Αθλητισμό και κάθε άλλη έννοια γύρω από αυτό το κομμάτι. Όταν τα δύο πρώτα  χειρουργεία απέτυχαν, προχώρησα στο τρίτο με την ελπίδα ότι θα μπορέσω να περπατήσω ξανά σαν φυσιολογικός άνθρωπος, χωρίς να πονάω

Το χειρουργείο πέτυχε και επέστρεψε πιο δυνατή!

 

Η σημασία της προ-αγωνιστικής ρουτίνας για τον κάθε αθλητή

Οι θυσίες που κάνει ένας αθλητής είναι πραγματικά πολυάριθμες και διαφορετικές στο είδος τους, θυσίες οι οποίες αφορούν απολαύσεις, συναισθήματα, συνήθειες αλλά και τρόπο ζωής. Η προ-αγωνιστική ρουτίνα βοηθά τον αθλητή να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του.

Η Ανδριάνα Φέρρα μίλησε στο policenet.gr  για την καθημερινότητά της και τις συνήθειες που την ακολουθούν.

«Πειθαρχία και σκληρή δουλειά. Μόνο αυτές οι δυο λέξεις μπορούν να χαρακτηρίσουν την καθημερινότητά μου. Δεν υπάρχουν έξοδοι, δεν υπάρχουν πάρτι, ούτε ξενύχτια. Ακόμα και η Κυριακή που είναι ελεύθερη ημέρα, είσαι τόσο κουρασμένος που δεν θες να κάνεις τίποτα περισσότερο από το να ξεκουραστείς», αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Σηκώνομαι το πρωί, τρώω το γεύμα μου, πάω προπόνηση και έπειτα κάνω την απαραίτητη αποκατάσταση με το μασάζ. Επιστρέφω στο σπίτι, τρώω μεσημεριανό, ξεκουράζομαι και το απόγευμα πηγαίνω για την μεγάλη προπόνηση, τη βασικότερη. Ξανά αποθεραπεία και σπίτι. Είναι μια ρουτίνα που δεν μπορεί να αλλάξει

Εικόνα
Ανδριαννα Φέρρα

 

Το Αθλητικό Κέντρο προπονήσεων

Η Πρωταθλήτρια Ελλάδος προπονείται στο Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, ωστόσο, τα πρωινά λόγω έλλειψης υποδομών σε μηχανήματα που είναι απαραίτητα για τις προπονήσεις, την βρίσκουν στο Cross Training Club, στη Νέα Σμύρνη.

Το μεγάλο παράπονο τόσο της ίδιας, όσο και των περισσότερων αθλητών είναι ότι η Ελλάδα δεν προφέρει τους απαιτούμενους πόρους για τον Αθλητισμό.

«Δυστυχώς στη χώρα μας δεν δίνεται η αναγκαία προτεραιότητα στον αθλητισμό. Κάποτε τα πράγματα ήταν καλά, πλέον δεν είναι. Κάποτε ωθούσαν τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, έδιναν προνόμια και οι νέοι είχαν κίνητρο. Ο Αθλητισμός στην Ελλάδα, ΠΕΘΑΙΝΕΙ. Δεν αναφέρομαι στο ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, βέβαια. Αλλά δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα δυο αθλήματα.»

Η έμπειρη αθλήτρια με ύφος απόγνωσης εξηγεί ότι δεν υπάρχουν υποδομές και τα στάδια που καλούνται να προπονηθούν είναι κατεστραμμένα και ακατάλληλα, ενώ κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να τραυματιστούν. «Όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό για προετοιμασία ή αγώνες και βλέπουμε τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, απογοητευόμαστε περισσότερο βλέποντας πόσο πίσω είμαστε σαν χώρα.»

Εικόνα
Ανριάνα Φέρρα
Η Ανδριάνα Φερρα πρωταθλήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο!

 

Αθλήτρια αλλά και αστυνομικός

Η Ανδριάνα εκτός από το να ‘’υπηρετεί’’ το αγαπημένο της άθλημα, τον στίβο, υπηρετεί και στην Ελληνική Αστυνομία με το βαθμό του Υπαρχιφύλακα. Η ίδια μας μίλησε για τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει συνδυάζοντας το επάγγελμα με τον αθλητισμό.

«Στην Ελληνική Αστυνομία κατατάχθηκα το 2008. Ειλικρινά τα πρώτα χρόνια ήταν τρομακτικά δύσκολα. Δούλευα σε τμήμα και προσπαθούσα να κάνω προπόνηση είτε πρωί είτε μεσημέρι ανάλογα με τη βάρδια που είχα. Φυσικά προλάβαινα μόνο μια προπόνηση. Κάποια στιγμή ζήτησα να κάνω υπηρεσίες μόνο πρωί από τον τότε Διοικητή, ούτως ώστε, να μπορώ να κάνω προπόνηση απογεύματα γιατί το βιολογικό μου ρολόι είχε εντελώς αποσυντονιστεί. Δεν ήθελα να σταματήσω σε καμία περίπτωση. Έπειτα πήγα στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. αλλά εκεί ήταν ακόμα χειρότερα γιατί δούλευα έξω και πραγματικά δεν θυμάμαι και εγώ πως μπορούσα και συνέχιζα την προπόνηση. Απλά στα κενά μου αντί να ξεκουράζομαι ή να πηγαίνω για καφέ όπως κάνανε πολλοί συνάδελφοι εγώ πήγαινα προπόνηση. Αργότερα έμαθα για την Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού στην Αστυνομία και καθώς είχα αρκετές διακρίσεις και πληρούσα όλες τις προϋποθέσεις μπόρεσα και μετατέθηκα εκεί. Έκτοτε μου έγινε πιο εύκολο να μπορώ να κάνω σωστά τον πρωταθλητισμό μου γιατί το κομμάτι που ασχολείται η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι πάνω στα αθλητικά δρώμενα της Αστυνομίας, οπότε μπορώ και το συνδυάζω ευκολότερα.»

Εικόνα
Ανδριάνα Φέρρα
Η Ανδριάνα Φέρρα  έχει σηκώσει ψηλά την ελληνική σημαία κάνοντας πολλές φορές υπερήφανη τη χώρα μας με τις επιδόσεις της

 

Πρόταση αξιοποίησης των αθλητών στην Αστυνομία

Η Υπαρχιφύλακας έχοντας περάσει από σαράντα κύματα για να ανέβει στην κορυφή του βάθρου σε ερώτηση του policenet.gr, για την αλλαγή που θα πρότεινε εντός της ΕΛ.ΑΣ. ώστε η ενασχόληση με τα αθλητικά δρώμενα να λάβει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη, απάντησε πως θα πρότεινε οι νεοεξερχόμενοι από τις Σχολές αστυνομικοί που κατέχουν σημαντικές διακρίσεις ή υψηλές επιδόσεις, να έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν στην Υ.Φ.Α.Α. έστω και με απόσπαση.

«Η δουλειά του αστυνομικού είναι δύσκολη και απαιτεί από το προσωπικό της να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση. Για τα λόγο αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα το αστυνομικό προσωπικό της Υ.Φ.Α.Α., το οποίο αποτελείται από τελειόφοιτους Τ.Ε.Φ.Α.Α. και από πτυχιούχους προπονητές της Γ.Γ.Α., με μεγάλη εμπειρία στον αθλητισμό να στελεχώνουν τα Γραφεία Εκπαίδευσης στις Αστυνομικές Διευθύνσεις ανά την Ελλάδα και να χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.»

Η πρωταθλήτρια που έχει σηκώσει ψηλά την ελληνική σημαία κάνοντας υπερήφανη τη χώρα μας με τις επιδόσεις της, παραγκωνίζει τις όποιες δυσκολίες, παραμένοντας προσηλωμένη στο στόχο της. Μάλιστα, όσο αφορά το μέλλον σκέφτεται ως πτυχιούχος της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών να αξιοποιήσει το πτυχίο της προκειμένου  να ασχοληθεί με την προπονητική.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis