Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
μεγαλη βρετανία
12:28 | 19/03/2024


Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ποδοσφαίρου, που θα επιβλέπει το άθλημα και θα ενθαρρύνει την οικονομική σταθερότητα μέσω ενός νομοσχεδίου που εισήχθη σήμερα (19/3) στο κοινοβούλιο.

Η ρυθμιστική αρχή θα είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και τις ποδοσφαιρικές αρχές, με την εξουσία να επιβάλει πρόστιμο σε συλλόγους έως και το 10% του κύκλου εργασιών τους για μη συμμόρφωση με τους οικονομικούς κανονισμούς, αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Διαβάστε επίσης

Η νομοθεσία θα ενισχύσει τα τεστ καταλληλότητας για τους συλλόγους που λειτουργούν και θα μπλοκάρει επίσης «κλειστές διοργανώσεις», όπως η συχνά προτεινόμενη ευρωπαϊκή Super League.

Οι σύλλογοι θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να συμβουλεύονται τους φιλάθλους για θέματα όπως η στρατηγική κατεύθυνση και οτιδήποτε επηρεάζει την κληρονομιά τους.

«Για πάρα πολύ καιρό, ορισμένοι σύλλογοι έχουν κακοποιηθεί από αδίστακτους ιδιοκτήτες που ξεφεύγουν με οικονομική κακοδιαχείριση, η οποία στη χειρότερη μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια ιστορική στιγμή για τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου - θα διασφαλίσει ότι οι φωνές τους ακούγονται, θα αποτρέψει ένα αποσχισμένο πρωτάθλημα, θα προστατεύσει την οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων και θα προστατεύσει την κληρονομιά των μεγάλων και μικρών συλλόγων μας».

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έρχεται αφότου η Premier League την περασμένη εβδομάδα απέτυχε να συμφωνήσει σε έναν νέο οικονομικό διακανονισμό με την αγγλική ένωση ποδοσφαίρου (EFL), η οποία έχει τον έλεγχο στις μικρότερες κατηγορίες. 

Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει την Premier League τον Φεβρουάριο ότι έπρεπε να καταλήξει σε συμφωνία ή να της επιβληθεί συμφωνία.

Η Premier League είπε ότι θα μελετήσει το νομοσχέδιο.

«Συμφωνούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι να είναι βιώσιμοι, να παραμένουν στην καρδιά των κοινοτήτων τους και ότι οι οπαδοί είναι θεμελιώδεις για το παιχνίδι», ανέφερε η λίγκα σε ανακοίνωσή της.

«(Αλλά έχουμε) επίγνωση ότι η μελλοντική ανάπτυξη της Premier League δεν είναι εγγυημένη, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τυχόν ακούσιες συνέπειες της νομοθεσίας που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του αγγλικού ποδοσφαίρου».

Από την πλευρά της η EFL χαιρέτισε το νομοσχέδιο.

«Ελπίζουμε ότι θα ένα σημαντικό ορόσημο που θα μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της ποδοσφαιρικής πυραμίδας της Αγγλίας», δήλωσε ο πρόεδρος Ρικ Πάρι σε δελτίο τύπου.

Ο Ντέιβιντ Σάλιβαν, ιδιοκτήτης της Γουέστ Χαμ, είπε ότι είναι αντίθετος στην σύσταση μιας ρυθμιστικής αρχής και πρότεινε ότι θα ήταν ακριβό και αναποτελεσματικό.

«Η Premier League είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, οπότε γιατί να αλλάξουμε μια επιτυχημένη φόρμουλα;» είπε στο Sky News.

«Ελπίζω η κυβέρνηση να μην καταστρέψει κάτι που λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι θα ανταγωνιστούμε ομάδες από πρωταθλήματα στην Ευρώπη που δίνουν ένα κλάσμα από τα χρήματα που δίνουν οι σύλλογοι της Premier League. 

Αν τις επόμενες σεζόν η Premier League πάψει να είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, θα εξαρτηθεί από μια κυβέρνηση που θα παρεμβαίνει».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΡΚΑΔΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis