Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
12:19 | 11/10/2024

Η δύναμη του ΟΗΕ, που είναι ανεπτυγμένη ανάμεσα στο Λίβανο και το Ισραήλ, κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, τα ισραηλινά στρατεύματα ότι άνοιξαν πυρ «επανειλημμένα» εναντίον των θέσεών της και έκανε λόγο για τραυματισμό δύο ινδονήσιων Κυανοκράνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικός σάλος.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL, FINUL), 10.000 στρατιώτες της οποίας είναι ανεπτυγμένοι στο νότιο τμήμα της χώρας, καλεί από την αρχή της κλιμάκωσης ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Διαβάστε επίσης

Χθες το πρωί ανακοίνωσε ότι «δύο Κυανόκρανοι τραυματίσθηκαν αφού ένα άρμα μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού άνοιξε πυρ εναντίον παρατηρητηρίου του γενικού επιτελείου της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ» στη Νακούρα, «πλήττοντάς το απ' ευθείας και προκαλώντας τον τραυματισμό» δύο ανθρώπων.

Ινδονησιακής εθνικότητας, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της UNIFIL, αυτοί οι τελευταίοι βρίσκονται «ακόμα στο νοσοκομείο», αλλά «τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά».

«Οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν επίσης πυρ εναντίον μιας θέσης του ΟΗΕ στη Ρας αλ-Νακούρα, πλήττοντας την είσοδο του μπούνκερ όπου είχαν καταφύγει Κυανόκρανοι και προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και συστήματα επικοινωνίας», συνεχίζει η UNIFIL σε ανακοίνωσή της.

Προχθές, Τετάρτη, «ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν εσκεμμένα πυρ για να πλήξουν τις κάμερες της θέσης, θέτοντάς τις εκτός λειτουργίας, ενώ πυροβόλησαν επίσης εσκεμμένα εναντίον θέσης όπου διεξάγονταν τακτικά τριμερείς συναντήσεις πριν ξεσπάσει η σύγκρουση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αμέσως η Ρώμη, πρώτη δυτική χώρα που συνεισφέρει Κυανοκράνους στη UNIFIL, περίπου 900 στρατιωτικούς, κατήγγειλε χθες «ανεπίτρεπτες» ενέργειες και κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ για μια «αυστηρή διαμαρτυρία».

Λίγο αργότερα, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωναν πως αποφάσισαν να οργανώσουν την ερχόμενη εβδομάδα μια συνάντηση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συνεισφέρουν στη δύναμη, την Ισπανία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στο Λάος για την ετήσια σύνοδο κορυφής της ASEAN, καταδίκασε σήμερα τα πυρά.

«Μια επίθεση εναντίον μιας αποστολής του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης είναι ανεύθυνη, απαράδεκτη και γι' αυτό καλούμε το Ισραήλ και όλα τα μέρη να σεβαστούν πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Μισέλ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, η χώρα του οποίου συνεισφέρει ένα απόσπασμα Κυανοκράνων στο νότιο Λίβανο, καταφέρθηκε μέσω του X εναντίον «μιας ανεύθυνης πράξης» προσθέτοντας ότι «αυτό οφείλει να σταματήσει».

Η Ινδονησία καταδίκασε «κατηγορηματικά» το ισραηλινό πλήγμα δια της υπουργού Εξωτερικών της.

«Η Ινδονησία καταδικάζει κατηγορηματικά αυτή την επίθεση (...). Το να επιτίθεται κανείς στο προσωπικό και το υλικό του ΟΗΕ αποτελεί μείζονα παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της απόφασης αρ. 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε η ινδονήσια ΥΠΕΞ Ρέτνο Μαρσούντι.

«Κατά την επίθεση στο παρατηρητήριο στη Νακούρα, δύο μέλη του προσωπικού τρυματίσθηκαν και προέρχονταν από την Ινδονησία», πρόσθεσε η Μαρσούντι, η οποία κάλεσε όλα τα μέρη να εγγυηθούν το απαραβίαστο του εδάφους του ΟΗΕ ανά πάσα στιγμή και σε κάθε περίσταση.

Η Τουρκία καταδίκασε επίσης, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Λίβανο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει να υποστηρίζει παρόμοιες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και δομές.

«Οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον δυνάμεων του ΟΗΕ, μετά τις σφαγές που πραγματοποίησε εναντίον αμάχων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Λίβανο είναι ένδειξη της αντίληψής του ότι τα εγκλήματά του μένουν ατιμώρητα», ανέφερε σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ακόμα προσθέτοντας ότι η Τουρκία συνεισφέρει στη Ναυτική Δύναμη Κρούσης της UNIFIL μία κορβέτα και πέντε μέλη προσωπικού.

Εξάλλου, ισραηλινά πλήγματα στοίχισαν χθες, Πέμπτη, τη ζωή σε 22 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσότερων από 100 στο κέντρο της Βηρυτού, ανακοίνωσαν λιβανικές αρχές, ενώ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ διέφυγε απόπειρας του Ισραήλ να τον δολοφονήσει στην πόλη, σύμφωνα με τρεις πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας τις οποίες επικαλείται το Ρόιτερς.

Ο Ουαφίκ Σάφα, ο οποίος ηγείται του γραφείου συνδέσμου και συντονισμού της Χεζμπολάχ, που είναι υπεύθυνο για τη συνεργασία με τις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας, στοχοθετήθηκε χθες το βράδυ από το Ισραήλ, αλλά επέζησε, σύμφωνα με τις πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Το Ισραήλ έπληξε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία με κτίρια διαμερισμάτων και μικρά καταστήματα στην καρδιά της Βηρυτού, χωρίς προηγουμένως να εκδώσει προειδοποιήσεις για τα πλήγματα, ενώ δεν είχε μέχρι τώρα πλήξει την περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται μακριά από τα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου το αρχηγείο της Χεζμπολάχ έχει επανειλημμένα βομβαρδιστεί από το Ισραήλ.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε πως 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 117 τραυματίσθηκαν. Μεταξύ των νεκρών ήταν μια οικογένεια οκτώ ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους τρία παιδιά, οι οποίοι είχαν προηγουμένως υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στο νότιο Λίβανο.

Η απόπειρα δολοφονίας του Σάφα, ο ρόλος του οποίου αφορά τόσο υποθέσεις ασφαλείας όσο και πολιτικές υποθέσεις, σηματοδοτεί, σύμφωνα με το Ρόιτερς, μια διεύρυνση των στόχων του Ισραήλ μεταξύ των αξιωματούχων της Χεζμπολάχ, καθώς τα ισραηλινά πλήγματα ήταν προηγουμένως επικεντρωμένα στους στρατιωτικούς διοικητές και τους κορυφαίους ηγέτες της οργάνωσης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχόλιο για το επεισόδιο από το Ισραήλ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis