Τα βιβλιοπωλεία Public και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 19:00
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος στην παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Κ. Δημητρίου.
Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913:
Εμπειρία, αφηγήματα, διεκδίκηση της μνήμης
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Μανόλης Κούμας, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Μαρίνα Πετράκη, ιστορικός, συγγραφέας
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής ΕΚΠΑ και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
και η συγγραφέας.
Public
Καραγεώργη Σερβίας 1, πλατεία Συντάγματος
Τηλ.: 210.81.81.333
Δείτε και το Facebook event εδώ.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Ελλάδα με τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) διπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της. Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών σε όλα τα επίπεδα, οπλιτών, αξιωματικών, πολιτικών, δημοσιογράφων, εθελοντών, νοσοκόμων κ.ά, αναδύεται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της ελληνικής κοινωνίας πριν και κατά τη διάρκεια των πολέμων, καθώς και το ιδεολογικό πλαίσιο που τη συνεπήρε και την κινητοποίησε.
Αποκαλύπτονται κρίσιμες και αμφιλεγόμενες πτυχές των δύο αυτών πολέμων καθώς και οι ψυχολογικές και ιδεολογικές μεταβολές που αυτοί επέφεραν στην ελληνική κοινωνία.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Ελένη Κ. Δημητρίου γεννήθηκε στον Βόλο. Απόφοιτος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, εργάστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. To 2003 απέκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΕΚΠΑ. Η διδακτορική της διατριβή, που εκπονήθηκε στο ίδιο τμήμα του ΕΚΠΑ εκδόθηκε το 2010 από τον Σύλλογο προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων με τον τίτλο Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος ως προσωπικό βίωμα. Ημερολόγια Ελλήνων στρατιωτών. Το έργο Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913: Εμπειρία, αφηγήματα, διεκδίκηση της μνήμης αποτελεί τη μεταδιδακτορική της έρευνα για τους Βαλκανικούς Πολέμους στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΕΚΠΑ. Η ελληνική «ιστορία από τα κάτω», μέσα από ημερολόγια και προσωπικές μαρτυρίες του 20ού αιώνα, αποτελεί το κύριο πεδίο των ερευνητικών ενδιαφερόντων και των δημοσιευμένων άρθρων της.