1. Η γυναικοκτονία των Αγίων Αναργύρων ανέδειξε για άλλη μια φορά και τα οργανωτικά προβλήματα της ΕΛ-ΑΣ. Είχαμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτά (με αφορμή και τη γυναικοκτονία της Καλλιθέας) ιδίως στα άρθρα μας με τίτλους «Άμεση Δράση: Ο μύθος, η πραγματικότητα και η ανάγκη «αναγέννησης» της ΕΛ-ΑΣ!» (Μάιος 2021) και «Οργάνωση ΕΛ-ΑΣ: Ο υδροκεφαλισμός και η απρόσωπη-ανεύθυνη αστυνόμευση!» (Απρίλιος 2022).
2. Είχαμε τονίσει, ότι σε περίπτωση ανάγκης ο πολίτης καλεί το Τμήμα. Από εκεί πολλές φορές τον παραπέμπουν στο 100 (Άμεση Δράση). Μερικές φορές γίνεται και το αντίστροφο. Κάποιος καλεί το 100 και τον παραπέμπουν στο Τμήμα. Σύγχυση, απογοήτευση και ταλαιπωρία! Στην εν λόγω περίπτωση έγινε το αδιανόητο: Ενώ ο πολίτης ήτανε στην Αστυνομία, του υπέδειξαν να πάρει ο ίδιος το 100 (sic), προκειμένου να τον «συνοδέψει» στην οικία του, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Αν τα περιπολικά ανήκαν στα κατά τόπους Α.Τ. η εντολή θα είχε δοθεί άμεσα από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας.
3. Γι΄αυτό πρέπει να πάμε σε αποκεντρωμένο σύστημα οργάνωσης και να κατανεμηθούν το προσωπικό και τα μέσα στα κατά τόπους Τμήματα. Καθημερινά θα αναφέρονται στο R/T Κέντρο οι περιπολίες και τα πληρώματα. Ο οικείος Διοικητής θα επιλέγει τους καλύτερους και θα αποκλείει τυχόν προβληματικούς, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει οδηγίες για τα ζητήματα της περιοχής (όπως κλοπές οχημάτων, φθορές δημόσιας περιουσίας, περιστατικά ενδοοικογενειακής ή εξωσχολικής βίας ή διακίνησης ναρκωτικών, διατάραξη κοινής ησυχίας, λειτουργία καταστημάτων κ.ο.κ.), πράγμα που είναι μάλλον ανεφάρμοστο σήμερα. Και το πιο σημαντικό είναι, ότι παύει το απρόσωπο, αδιάφορο και ανεύθυνο της αστυνόμευσης. Η Διοίκηση του Τμήματος θα έχει την συνολική ευθύνη και θα αξιολογείται αναλόγως.
4. Ο εξορθολογισμός γενικά του οργανογράμματος με λιγότερες, ευέλικτες και αποκεντρωμένες δομές, ενοποίηση των Διευθύνσεων και Τμημάτων με ομοειδές αντικείμενο, περιορισμό των κεντρικών και ενίσχυση των περιφερειακών και μάχιμων Υπηρεσιών επιτυγχάνει τον αναγκαίο συντονισμό, έλεγχο και ενότητα της προσταγής (clear chain of command) και εκτιμάται, ότι εξοικονομεί δύναμη και ενισχύει την αποτελεσματικότητα.
*Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών