Η Κίνα έχει αρχίσει να αναπτύσσει το πιο προηγμένο, όπως λέει, δίκτυο Ίντερνετ στον πλανήτη, που υπόσχεται να λειτουργεί πολύ ταχύτερα από τα υφιστάμενα δίκτυα.
Το κινεζικό αυτό δίκτυο των περίπου 1,2 terabit (ή 1.200 gigabit) ανά δευτερόλεπτο είναι αρκετά ταχύ για τη μεταφορά δεδομένων από 150 ταινίες σε ένα δευτερόλεπτο, σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία κατασκευής τεχνολογίας Huawei.
Διαβάστε επίσης
Πρόκειται, βέβαια, για θεωρητικές ταχύτητες που δεν θα εμφανιστούν προσεχώς στα σπίτια των εκατομμυρίων Κινέζων χρηστών, όπως σχολιάζει το CNN. Ωστόσο, μια ισχυρότερη και ταχύτερη υπηρεσία Ίντερνετ έχει ευρείες επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, ταχύτερες μεταφορές πληροφοριών, πλεονεκτήματα συναλλαγών και άλλες επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.
Το νέο «δίκτυο κορμού» στην Κίνα
Η Huawei και η China Mobile εγκαινίασαν επίσημα σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα το «δίκτυο κορμού» επόμενης γενιάς της Κίνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου και το Cernet, ένα εκπαιδευτικό και ερευνητικό δίκτυο χρηματοδοτούμενο από την κινεζική κυβέρνηση.
Το «δίκτυο κορμού» είναι η δικτυακή υποδομή που μετακινεί την κυκλοφορία του Ίντερνετ σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες και μπορεί να υποστηρίξει μεταφορές δεδομένων από τεχνολογίες όπως το 5G και τα ηλεκτρικά οχήματα.
Το νέο δίκτυο συνδέει με 2.900 χιλιόμετρα καλωδίων οπτικών ινών το Πεκίνο με τη νότια Κίνα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, που δεν ανέφερε λεπτομέρειες αναφορικά με τα σχέδια επέκτασης σε ολόκληρη τη χώρα. Η λειτουργία και οι δοκιμές του άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι, περίπου δύο χρόνια νωρίτερα από τις προβλέψεις ειδικών.
Η Κίνα φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε «κυβερνοδύναμη»
Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητες παραμονές της κρίσιμης συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του στο Σαν Φρανσίσκο μετά από μήνες εντάσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η ανάπτυξη του δικτύου κορμού θα καθιερώσει τον ασιατικό γίγαντα ως «κυβερνοδύναμη» και «θα επιταχύνει την προώθηση των βασικών τεχνολογιών του Διαδικτύου».
Δεδομένου, όμως, ότι αυτό αυτό δεν αφορά στις οικιακές ταχύτητες Ίντερνετ, αλλά μάλλον στην υποδομή Διαδικτύου, δεν συνιστά άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με άλλα πεδία ανταγωνισμού με την Κίνα, όπως oι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), ημιαγωγών ή ασύρματης δικτύωσης. Θα μπορούσε, πάντως, να προσφέρει μια βάση για τις κινεζικές επιχειρήσεις που θα απαιτούσαν ευρυζωνικότητα.
Ο Γου Τζιανπίνγκ, καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Η/Υ του Πανεπιστημίου Τσινγκχούα, ο οποίος επιβλέπει το βασικό πρόγραμμα Διαδικτύου, επεσήμανε ότι ολόκληρο το σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού και του υλικού, κατασκευάστηκε στην Κίνα και ελέγχεται ανεξάρτητα. Το αποκάλεσε επίσης το πιο προηγμένο δίκτυο στον κόσμο.