Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
11:28 | 14/06/2023

Κάτω από τον καυτό ήλιο, 200 μέλη της πυροσβεστικής της Νότιας Αφρικής έκαναν την τελευταία τους εκπαίδευση προτού περάσουν στη δράση: σήμερα αναχωρούν για τον Καναδά, χώρα αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές άνευ προηγουμένου.

Στη χώρα της βόρειας Αμερικής οι φλόγες έχουν καταβροχθίσει 46 εκατομμύρια στρέμματα δασών κι ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Έπειτα από βραχεία ανάπαυλα οι πυρκαγιές διπλασιάστηκαν, ενισχύθηκαν και πλήττουν διάφορες καναδικές επαρχίες από το σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης

Ομάδα 200 πυροσβεστών από τη Νότια Αφρική συμμετέχει ήδη στις προσπάθειες να ελεγχθούν οι πυρκαγιές στην Αλμπέρτα (δυτικά), από την περασμένη εβδομάδα. Βίντεο από την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, που τους εικονίζει να τραγουδούν μαζί, γνώρισε μεγάλη διάδοση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλοι τόσοι θα αναπτυχθούν στην ίδια επαρχία. Η υποστήριξη αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο συμφωνίας αλληλοβοήθειας των δύο κυβερνήσεων σε περιπτώσεις πυρκαγιών στις veld (σ.σ. στις σαβάνες, περιοχές με χαμηλή βλάστηση στη Νότια Αφρική) ή πυρκαγιών σε καναδικά δάση.

Την παραμονή της αναχώρησής τους, στην Μπομπέλα (βορειοανατολικά), ομάδα με μπλε και πορτοκαλί στολές τραγουδούσαν ενθαρρύνοντας δυο συναδέλφους που προσπαθούσαν να ανέβουν τοίχο αναρρίχησης. Άλλοι εκπαιδεύονταν στο ξετύλιγμα αντλιών ή βάδιζαν φορτωμένοι με σάκους γεμάτους εξοπλισμό 20 κιλών.

Τα τραγούδια «παρακινούν» και «ενισχύουν το ηθικό», εξήγησε ο ομαδάρχης, ο Κομάνε Σεουέτσι, 35 ετών. Πυροσβέστης δέκα χρόνια, λέει πως αισθάνεται περήφανος για τη δουλειά που κάνει αλλά και τυχερός που βρήκε αυτή τη δουλειά σε μια χώρα που μαστίζει η ενδημική ανεργία.

Οι πυροσβέστες αυτοί προήλθαν από πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος σε περιοχές υψηλού κινδύνου ως προς τις πυρκαγιές, που βαφτίστηκε Working on Fire: προέβλεπε τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση νέων άνεργων, 18 ως 35 ετών. Σε αυτό εντάχθηκαν 5.300 νέοι, το 33% και πλέον εξ αυτών γυναίκες.

«Πάμε Μποκόντο!» [σ.σ. η δυνατή γυναίκα, στη γλώσσα των ζουλού], φώναζε πυροσβέστης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης για να ενθαρρύνει συναδέλφισσά του με αντλία στα χέρια.

Η ανάπτυξη στον Καναδά είναι «σημαντική», κρίνει ο Πέτερ φαν ντε Μέρβε, από τους υπεύθυνους για το πρόγραμμα: συνεισφέρει στην προβολή «των πυροσβεστών μας, που είναι η νεολαία της χώρας μας, και της Νότιας Αφρικής».

Ο Καναδάς έχει δεχθεί επίσης ενισχύσεις από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστραλία και τις γειτονικές ΗΠΑ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis