Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
police
11:45 | 22/10/2024

Συγγνώμη αυτοπροσώπως ζήτησε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Τακαγιόσι Τσούντα, από τον άνδρα που πέρασε 58 χρόνια στη φυλακή (46 από αυτά στην απομόνωση) για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

Ο Χακαμάντα, 88 ετών, κρατήθηκε στην πτέρυγα των θανατοποινιτών για περισσότερα από 50 από αυτά τα χρόνια πριν αθωωθεί σε νέα δίκη τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε επίσης

Το περιφερειακό δικαστήριο της Shizuoka δήλωσε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν και να φυτέψουν στοιχεία εναντίον του πρώην πυγμάχου και χρησιμοποίησαν βία για να τον αναγκάσουν να ομολογήσει.

Η συγγνώμη του αρχηγού της αστυνομίας

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του νομού Σιζουόκα, Τακαγιόσι Τσούντα, επισκέφθηκε τον κ. Χακαμάντα στο σπίτι του για να απολογηθεί προσωπικά τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Associated Press.

Στεκόμενος μπροστά στον κ. Χακαμάντα, ο αξιωματικός υποκλίθηκε βαθιά και είπε: «Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική οδύνη και επιβάρυνση επί 58 χρόνια.

«Λυπούμαστε τρομερά».

Ο κ. Χακαμάντα, ο οποίος δυσκολεύεται να κρατήσει συνομιλίες λόγω της ψυχικής του κατάστασης από τις δεκαετίες που βρίσκεται στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, είπε: «Τι σημαίνει να έχεις την εξουσία… Από τη στιγμή που έχεις την εξουσία, δεν πρέπει να γκρινιάζεις».

Η 91χρονη αδελφή του κ. Χακαμάντα, Χιντέκο, η οποία είχε σταθεί στο πλευρό του αδελφού της κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας για να καθαρίσει το όνομά του και τώρα ζει μαζί του, ευχαρίστησε τον αρχηγό της αστυνομίας που τους επισκέφθηκε.

Είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε νόημα να του παραπονεθούν μετά από τόσα χρόνια, καθώς ο αρχηγός Τσούντα «δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και ήρθε εδώ μόνο ως καθήκον του».

Είπε ότι συμφώνησε στην επίσκεψη «επειδή ήθελα [ο αδελφός μου] να έχει μια σαφή απομάκρυνση από το παρελθόν του ως θανατοποινίτης».

Ο Χακαμάντα καταδικάστηκε σε θάνατο το 1968 για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του, στελέχους εταιρείας παραγωγής πάστας φασολιών miso, της συζύγου του, δύο παιδιών τους και για τον εμπρησμό του σπιτιού τους δύο χρόνια πριν στο Hamamatsu της κεντρικής Ιαπωνίας.

Προσπάθησαν να τον ενοχοποιήσουν

Απέφυγε την εκτέλεση εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας έφεσης και επανάληψης της δίκης στη χώρα, η οποία σήμαινε ότι ήταν στη φυλακή για 27 χρόνια μέχρι τη στιγμή που απορρίφθηκε η πρώτη του έφεση για επανάληψη της δίκης.

Η δεύτερη έφεσή του για επανάληψη της δίκης, που υποβλήθηκε από την αδελφή του το 2008, έγινε δεκτή το 2014.

Ο κ. Χακαμάντα  ήταν ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο και μόλις ο πέμπτος θανατοποινίτης που αθωώθηκε σε επαναληπτική δίκη στη μεταπολεμική Ιαπωνία, όπου οι ποινικές δίκες διαρκούν χρόνια και οι επαναληπτικές δίκες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Ερωτήματα προέκυψαν σχετικά με τα αιματοβαμμένα ρούχα που οι ερευνητές είπαν ότι του ανήκαν, τα οποία βρέθηκαν περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του, κρυμμένα σε μια δεξαμενή με ζυμωμένη πάστα σόγιας, ή miso.

Τα δείγματα αίματος δεν ταυτίστηκαν με το DNA του κ. Χακαμάντα και το παντελόνι που κατέθεσαν οι εισαγγελείς ως αποδεικτικό στοιχείο ήταν πολύ μικρό γι’ αυτόν.

Πηγή:  tanea.gr

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis