Για πρώτη φορά στη χώρα μας λειτουργεί πλέον Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Βασική της αποστολή η εκπαίδευση νέων πρακτόρων αλλά και εργαζομένων σε κρίσιμα υπουργεία και φορείς.
Διαβάστε επίσης
Καλά ενημερωμένες πηγές περιέγραφαν στο ΕΡΤΝews, πληροφορίες για τον τρόπο εκπαίδευσης, αλλά καταλαβαίνουμε όλοι ότι λόγω της φύσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας δεν μπορούμε να πούμε πραγματικά με το σταγονόμετρο.
Πριν από μερικούς μήνες κλειστή ομάδα από έμπειρα στελέχη της ΕΥΠ προχώρησε σε διμερείς επαφές με αντίστοιχα στελέχη μυστικών υπηρεσιών από άλλες χώρες για τη δημιουργία της Ακαδημίας.
Το επόμενο χρονικό διάστημα επίσης να πούμε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα προχωρήσει σε προσλήψεις σε δύο δημόσιους διαγωνισμούς για στελέχη, για υπηρεσιακά αλλά και επιτελικά, μιλάμε για δύο, όπως είπαμε, δημόσιους διαγωνισμούς που θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπου ανάλογα με τον κλάδο αλλά και την ειδικότητα θα ακολουθήσουν και συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Η εκπαίδευση θα έχει διάρκεια 24 μήνες, αν σκεφτούμε βέβαια πως οι υποψήφιοι είναι πτυχιούχοι, έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά και πάμε να δούμε και αναλυτικά τα στάδια της εκπαίδευσης.
Το πρώτο στάδιο θα είναι οκτώ μήνες, θα είναι ουσιαστικά θεωρητική η εκπαίδευση. Εκεί θα διαμορφώνεται λοιπόν ο τρόπος σκέψης ώστε να προσαρμοστούν στο περιβάλλον των μυστικών υπηρεσιών, να αναπτύσσουν δεξιότητες και συγκεκριμένα όπως την κριτική αλλά και την αντιληπτική, να έχουν ανθεκτικότητα στην πίεση, πολύ βασικό να μπορούν επίσης να αναζητούν, να συλλέγουν πληροφορίες, να χειρίζονται πηγές αλλά και την γεωπολιτική κατάσταση διαφόρων χωρών της υφηλίου.
Το δεύτερο στάδιο θα έχει διάρκεια εκπαίδευσης δύο μήνες. Εκεί θα υπάρχουν προσημειωμένα σενάρια, συγκεκριμένα σε εικονική πόλη. Θα είναι βασισμένα σε υποθέσεις τόσο της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού. Θα υπάρχει επίσης θάλαμος εικονικής πραγματικότητας, όπου με τη χρήση της τεχνολογίας οι Έλληνες πράκτορες θα μεταφέρονται σε προσημειωμένα σενάρια δράσης και θα εξασκούν τη λήψη αποφάσεων με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Το τρίτο στάδιο θα έχει να κάνει με την πρακτική άσκηση, 12 μήνες εκεί πέρα θα υπάρχει ενσωμάτωση στην υπηρεσία.
Έμπειροι πράκτορες θα βρίσκονται δίπλα στους νέους και στο τέταρτο στάδιο, ουσιαστικά θα υπάρχουν οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για τη μονιμοποίησή τους.
Τέλος, κλείνοντας να πούμε ότι κρίσιμο για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι είναι το στάδιο της αντικατασκοπείας και γι’ αυτό θα υπάρχει συγκεκριμένη εκπαίδευση για στελέχη τα οποία θα βρίσκονται σε κρίσιμα υπουργεία αλλά και δομές.
Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη