Χρονολογείται από το 1927. Είναι κατασκευασμένο από την εταιρεία που αναλάμβανε τα ασημικά του Λευκού Οίκου. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κειμήλια, μιας από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες οργανώσεις, που προάγουν τα ελληνικά ιδεώδη και ζητήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, την AHEPA (American Hellenic Educational and Progressive Association). Το ασημένιο κύπελλο των AHEPA, επέστρεψε στα χέρια των μελών της, έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα από την κατασκευή του.
«Για το κύπελλο άκουσα πρώτη φορά σε ένα φιλικό τραπέζι στην Κέρκυρα. Εκεί μου ανέφεραν ότι ένας συλλέκτης από κύπελλα, έχει στην κατοχή του, το παλαιότερο κύπελλο των AHEPA», επισήμανε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δικηγόρος και αντιπρόεδρος ΑΗΕPA Ch.HJ3, Μιχαήλ Σανίδας και διευκρίνισε πως, «η ιστορία του είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μέλη της οργάνωσης, διότι κατασκευάστηκε για να δοθεί στον τότε πρόεδρο της AHEPA George Gipas, ως τιμή για το έργο του, το 1927».
Το «Ιερό δισκοπότηρο» των AHEPA
Διαβάστε επίσης
Ήταν αρκετά δύσκολο να βρεθεί το κύπελλο των AHEPA, καθώς δεν υπήρχε καμία πληροφορία, μόνο ένας μύθος για την ύπαρξή του, όπως επισημαίνουν τα μέλη της οργάνωσης. Ήταν σαν το «Ιερό δισκοπότηρο», που όλοι άκουγαν γι' αυτό, αλλά κανείς δεν το είχε δει ποτέ. «Με τον αδελφό Μανώλη Ιωαννίδη για πολλά χρόνια, ρωτούσαμε όποιον θεωρούσαμε πως μπορεί να γνωρίζει οτιδήποτε, αλλά πάντα πέφταμε στο κενό», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ Σανίδας.
«Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα που βασίστηκε σε μια τυχαία ιστορία και μέχρι να φτάσουμε στο πρόσωπο που το είχε στην κατοχή του, πέρασαν δύο χρόνια αναζητήσεων και δεκάδων επαφών με άτομα που ίσως να γνώριζαν κάτι», εξήγησε και σημείωσε πως, «τελικά, κάποια στιγμή μετά από πολύ μεγάλη και δύσκολη έρευνα, έφτασε μια πληροφορία στα αυτιά μου, για έναν συλλέκτη που ζει στην Αγγλία, τον οποίο κατάφερα να εντοπίσω και επιβεβαίωσα πως είχε το κύπελλο των AHEPA, και μάλιστα πως ενδιαφέρεται να το πουλήσει, καθώς βρέθηκε σε ανάγκη».
Ο συλλέκτης που το είχε ήθελε να επιστρέψει το κύπελλο στην AHEPA
«Δεν ήθελε να το αποχωριστεί και να το δώσει σε κάποιον άγνωστο που δεν έχει καμία σχέση με την AHEPA, καθώς και για τον ίδιο είχε μεγάλη αξία, όπως κατάλαβα. Ενημερώθηκα για τα στοιχεία από το περιβάλλον του, ήρθα σε επαφή μαζί του και δέχτηκε να μου το παραχωρήσει με αμοιβή, καθώς έχω άμεση σχέση ως αντιπρόεδρος AHEPA HJ3 της οργάνωσης, για την οποία κατασκευάστηκε», τόνισε.
Ο συλλέκτης που το είχε στην κατοχή του για περίπου δέκα χρόνια, είναι Έλληνας που ζει στο Λονδίνο και στη Θεσσαλονίκη, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στον κ Σανίδα, «αυτό που με έκπληξη πληροφορήθηκα ήταν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δώρισε το Κύπελλο σε έναν δικό του άνθρωπο για να τον τιμήσει, ο οποίος όταν βρέθηκε σε οικονομική ανάγκη, του το πούλησε έναντι 15.000 ευρώ».
Φυλάσσεται στην έδρα του τμήματος AHEPA HJ3 στη Θεσσαλονίκη
Το κειμήλιο των AHEPA έχει πολύ μεγάλη αξία για τα μέλη της οργάνωσης. Από τη στιγμή που έφτασε στα χέρια του Μιχαήλ Σανίδα, φυλάσσεται στην έδρα του τμήματος AHEPA HJ3 στη Θεσσαλονίκη. Θα συντηρηθεί από ειδικούς και θα παραμείνει εκεί καθώς αποτελεί ένα ζωντανό στοιχείο της ιστορίας των μελών αυτής της «οικογένειας», που αριθμεί περισσότερα από 40.000 μέλη και συνεισφέρει με πολυάριθμες δωρεές που αφορούν ιατρικές έρευνες, αρωγή, βοήθεια εύρεση εργασίας στις Η.Π.Α. και στο εξωτερικό καθώς και σε προγράμματα μαθητικών υποτροφιών.
Όπως ο ίδιος τονίζει, «το συγκεκριμένο Κύπελλο για εμάς αποτυπώνει αρχικά την ιστορικότητα της AHEPA, καθώς αναγράφεται και διακρίνεται ακόμα και σήμερα στο κάτω μέρος του, η χρονολογία που κατασκευάστηκε το 1927 και κατά δεύτερον την ελιτίστικη κοινωνική τάξη της AHEPA, καθώς η παραγγελία δόθηκε στην εταιρεία που έκανε τα ασημικά για τον Λευκό Οίκο. Μάλιστα εξαιτίας του πολέμου, από ότι μου είπε ο συλλέκτης που το είχε στην κατοχή του, δεν είναι όλο ασημί, καθώς το ασήμι το χρησιμοποιούσαν στον πόλεμο, κάνοντας πολεμικά υλικά και υπήρχε έλλειψη».
Τα μέλη της AHEPA σχεδιάσουν στο άμεσο μέλλον να διοργανώσουν μια εκδήλωση, όπου θα παρουσιάσουν και επίσημα το ιερό αυτό κειμήλιο στα μέλη της οργάνωσης, διότι θεωρούν πως αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τους, το οποίο θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν.
Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
ΦΩΤ./ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ