Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Κεφαλογιάννης
17:39 | 18/10/2023

«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αποδυνάμωσης της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, για τον κίνδυνο σταδιακής αποδυνάμωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Αποστολάκης απηύθυνε στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας δύο ερωτήματα: Αν το στρατιωτικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο αποσύρθηκε από τα νησιά για να αποσταλεί στην Ουκρανία, έχει αντικατασταθεί με άλλο αντίστοιχο, ίσης επιχειρησιακής ικανότητας, και αν -δεδομένου του νέου ανοίγματος διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και των γνωστών θέσεων της Τουρκίας για το Αιγαίο- θα συνεχιστεί η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, που αφαιρείται από τις δυνατότητες άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης

«Κάθε ενέργεια στην οποία προβαίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, και αυτό αφορά είτε την απόσυρση είτε την μετακίνηση ή ακόμα και την αναδιάταξη μέσων και δυνάμεων, γίνεται πάντα με γνώμονα την αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας και σε καμία περίπτωση την αποδυνάμωσή τους», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας για να υπογραμμίσει: «Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να επισκεφθώ το σύμπλεγμα της Μεγίστης, επισκέφτηκα και τις μικρονήσους Ρω και Στρογγύλη και μπορώ να σας πω ότι ίσα-ίσα οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας συνεχώς, ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δυναμώνουν και δεν αποδυναμώνονται. Αναφέρομαι και σε αριθμό δυνάμεων και σε επίπεδο υποδομών. Άρα, σε καμία περίπτωση -ειδικά όταν μιλάμε για το ανατολικό Αιγαίο- δεν μπορούμε να μιλήσουμε όχι μόνο για αποστρατικοποίηση αλλά για ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας σε αυτές τις περιοχές».

Ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε, επίσης, ότι τα περί αποσύρσεων οπλικών συστημάτων και κενών στην ελληνική αεράμυνα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εξήγησε, δε, ότι τα όπλα ρωσικής προέλευσης, στην ουσία η διακρατική συμφωνία, για την τεχνική υποστήριξη των οπλικών συστημάτων TOR-M1 και ΟSA AK τελεί εν ισχύ, «βεβαίως, υπό τους περιορισμούς των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε αυτές τις περιπτώσεις».

Ακόμη, επεσήμανε ότι η δέσμευση της Ελλάδας είναι συνέχιση παροχής στήριξης προς τον ουκρανικό λαό, τόσο σε διμερές όσο και σε ενωσιακό επίπεδο, γιατί «είναι και ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο».

Προηγουμένως, ο κ. Αποστολάκης είχε δηλώσει ότι οι συμφωνίες και οι συνασπισμοί στους οποίους ανήκουμε μας επιβάλλουν να είμαστε υποστηρικτές και προστάτες όλων όσοι δέχονται επιθέσεις, παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων της ασφάλειας των χωρών. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η υποστήριξή μας στο θέμα της Ουκρανίας και της κάθε άδικα δεχόμενης επίθεση χώρας, που είναι στην περιοχή μας, είναι ανάγκη. Όμως δίπλα μας έχουμε μια Τουρκία αναθεωρητική και δεν θα πρέπει να αποδυναμώνουμε, σε καμία περίπτωση, τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί υπάρχει θέμα. Υπάρχει θέμα που καταλαβαίνουμε όλοι. Όσο καλές συμφωνίες και να έχουμε κάνει είναι σίγουρο ότι δεν εξασφαλίζεται η άμυνα της χώρας κατά τον καλύτερο τρόπο. Γιατί διαφορετικά θα κάναμε μόνο συμφωνίες και δεν θα χρειαζόμασταν οπλικά συστήματα», είπε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι «εγγυητής της αποτρεπτικής ισχύος είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός κατ' αρχήν των νησιών που δέχονται πρώτα την απειλή» και ενώ φαίνεται ότι η Τουρκία θα πιέσει πολύ για την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis