Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη κοινωνική κρίση, αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισής της.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Ελλήνων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια, με το ποσοστό να ξεπερνάει το 44% το 2013, ενώ το 2008 μόλις που υπερέβαινε το 20%.Η ΙLO περιγράφει ως αναιμικό τον ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας και τονίζει ότι πάνω από το 70% των σχεδόν 1,3 εκατομμυρίων ανέργων είναι χωρίς δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Αυτό είναι αποτέλεσμα της απώλειας μίας θέσης εργασίας για κάθε τέσσερις από την αρχή της κρίσης το 2008.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και για να μπει η χώρα σε βιώσιμη οδό ανάκαμψης, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τη στήριξη πολιτών και εταιρειών. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να καθοριστούν σε τριμερές επίπεδο με τη συμμετοχή κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων», τονίζει ο Γενικός Διευθυντής της ILO, Guy Ryder.
Σύμφωνα με τον Raymond Torres, Διευθυντή στο Τμήμα Ερευνών της ΙLO, η μέχρι τώρα στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, αν και βοήθησε στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, δεν έχει πετύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για βιώσιμη ανάκαμψη στην οικονομία και στην απασχόληση», τονίζει ο Torres.
Οπως τονίζει η ILO, υπάρχει ανάγκη για μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και θέσεων εργασίας.
• Διεύρυνση της οικονομικής βάσης με διευκόλυνση της επέκτασης των βιώσιμων επιχειρήσεων, ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τουρισμού και αγρο-τροφιμικού τομέα, και προώθηση επενδύσεων που ενισχύουν την απασχόληση.Μακροπρόθεσμα πρέπει να υιοθετηθούν τα παρακάτω μέτρα:
• Καταπολέμηση της αδήλωτης και της φτωχά αμειβόμενης εργασίας μέσω μιας ευρύτερης φορολογικής βάσης και βελτιωμένων κινήτρων, απομακρύνοντας τα φορολογικά βάρη από το εργατικό δυναμικό, τις μικρές εταιρείες και την κατανάλωση βασικών αγαθών, προς άλλες φορολογικές βάσεις όπως η περιουσία.
• Διασφάλιση επαρκούς κάλυψης του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
• Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω σχεδιασμού προγραμμάτων δεξιοτήτων και προσόντων σε συνέργεια με τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους παρόχους εκπαίδευσης
• Επανοικοδόμηση του κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους εργαζομένους, και αντιμετώπιση του κατακερματισμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης
thetoc.gr