Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Σε ανάλυση του τρόπου λειτουργίας της κρυπτογραφημένης εφαρμογής που χρησιμοποιούν κακοποιοί προχώρησαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση του κυκλώματος που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών σε Αττική και Μύκονο.
Διαβάστε επίσης
Πρόκειται για την εφαρμογή Sky ECC, το «σπάσιμο» της οποίας από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρώπης είχε ως αποτέλεσμα η Ελληνική Αστυνομία να έχει στα χέρια της «πλούτο» στοιχείων όσον αφορά στο οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας. Από τα μηνύματα που προέκυψαν να αντάλλαξαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης εξαρθρώθηκε προ ημερών το μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση της ΕΛ.ΑΣ., η εταιρεία Sky ECC, τροποποιούσε τις τηλεφωνικές συσκευές, εγκαθιστώντας σε αυτές την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Κάθε συσκευή είχε μοναδικό κωδικό PIN. Η ύπαρξη της εφαρμογής μέσα στη συσκευή ήταν κρυφή (stealth mode) και τη γνώριζε μόνο ο χρήστης. Μέσω της Sky ECC, οι χρήστες των τηλεφωνικών συσκευών είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα, τα οποία «αυτοκαταστρέφονταν» μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που όριζε ο χρήστης, ενώ συνήθως για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτούνταν συγκεκριμένη εξίσωση που όριζε ο χρήστης στην αριθμομηχανή της τηλεφωνικής συσκευής.
Οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους γραπτά και ηχητικά μηνύματα, καθώς και φωτογραφίες, αλλά και να συμμετέχουν σε ομαδικές συνομιλίες (Chatgoups), πέραν των δύο προσώπων. Το κόστος ανά συσκευή κυμαινόταν στα 1.000-1.500 €.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Δίωξης Ναρκωτικών και αφορούν στις συνθήκες κράτησης μέλους κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών -κατά το παρελθόν- στις φυλακές Κορυδαλλού.
Στο πλαίσιο της έρευνας για την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε προ ημερών οι αστυνομικοί έβαλαν στο μικροσκόπιο μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος κατά το διάστημα 2018-2020, περίοδο κατά την οποία ήταν έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού για υπόθεση ναρκωτικών.
Στα μηνύματα αυτά φέρεται να περιγράφει σε επίσης κρατούμενο την κατάσταση μέσα στη φυλακή και ειδικότερα τις ανέσεις που είχε, όπως κινητό τηλέφωνο, smart tv και ασύρματο ρούτερ για ίντερνετ.
Μία άλλη πληροφορία που ανέκυψε από την έρευνα αφορά στην πώληση κερδισμένων δελτίων στοιχήματος, προκειμένου άτομα που διακινούν ναρκωτικά να μπορούν να νομιμοποιούν μαύρο χρήμα. Σε μία συνομιλία αναφερόταν ότι το μήνα υπήρχε δυνατότητα πώλησης 20 κερδισμένων δελτίων με συνολικό όφελος 12.000-15.000. Μάλιστα, εμφανιζόταν άντρας να έχει κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια (από το 2020 έως το 2023) αξίας άνω των 110.000 ευρώ με κόστος 89 κερδισμένων δελτίων αξίας 30.000 ευρώ στο σύνολο.
21 συλλήψεις
Στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για το ξήλωμα του κυκλώματος συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα. Συγκατηγορούμενοι τους είναι τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παράδοση και αποστολή χρηματικών ποσών που προερχόταν από πωλήσεις ναρκωτικών ουσιών, καθώς και ιδιοκτήτης πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών.
Προηγήθηκε πολυετής συνολική έρευνα καθώς και αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων, με την υποστήριξη της Eurojust και Europol, στο πλαίσιο των οποίων διαπιστώθηκε η ύπαρξη εγκληματικού δικτύου, όπου τα μέλη του δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2020, στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης και κοκαΐνης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το εγκληματικό δίκτυο είχε επαγγελματική υποδομή και ιεραρχική δομή με γεωγραφική εξάπλωση στην Ευρώπη, όπου τα μέλη του λάμβαναν μέτρα προφύλαξης, όπως ενοικίαση οχημάτων, χρήση φορτηγών οχημάτων με νομιμοφανή εμπορεύματα, αποθηκών «καβάτζες», χρησιμοποιώντας μάλιστα εφαρμογές κινητών τηλεφώνων ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.
Ειδικότερα, το εν λόγω δίκτυο αποτελούνταν από τη βασική εγκληματική οργάνωση, που ήταν επιχειρησιακώς δομημένη, με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, η οποία εκτεινόταν σε τρείς δραστηριότητες: εισαγωγή με φορτηγά οχήματα από χώρες του εξωτερικού σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, κρυμμένων σε νομιμοφανή εμπορεύματα, διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών που εισάγονταν στην Ελλάδα, για να καλύψουν τη ζήτηση των «πελατών» τους και παράνομη μεταφορά χρημάτων μέσω της χρήσης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της προμήθειας και αγοράς των ναρκωτικών, καθώς και τη νομιμοποίηση των παράνομων προσόδων της οργάνωσης μέσω ίδρυσης και λειτουργίας εταιριών.
Όπως προέκυψε, μέλη της εν λόγω βασικής οργάνωσης ήταν ο ηγετικός πυρήνας του δικτύου, τα οποία διεύθυναν και κατεύθυναν τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.
Πρόκειται για τα ηγετικά μέλη, τα οποία μεταξύ άλλων ήταν επιφορτισμένα για την εύρεση και χρηματοδότηση των ναρκωτικών ουσιών, τον τρόπο προμήθειας τους, καθώς και τον καθορισμό της τιμής πώλησής τους, ενώ παράλληλα, ήταν και «αφανής» συνιδιοκτήτες εταιρείας ενοικιάσεων οχημάτων στην Αττική, που νοίκιαζε οχήματα σε μέλη της οργάνωσης και σχετίζεται με άλλη εταιρία στη Μύκονο.
Στο δεύτερο επίπεδο ιεραρχίας της οργάνωσης, άνηκαν οι στενότεροι συνεργάτες των ηγετικών μελών, που αναλάμβαναν κατ’ εντολή τους την προμήθεια, μεταφορά, εισαγωγή, διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών και σε ορισμένες περιπτώσεις την είσπραξη των χρημάτων.
Το τρίτο επίπεδο ιεραρχίας αποτελούνταν από τα επιχειρησιακά μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνταν κυρίως στην εισαγωγή, μεταφορά, παραλαβή και αποθήκευση των ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο τέταρτο επίπεδο άνηκαν φιλικά και συγγενικά πρόσωπα των ηγετικών μελών, που υποβοηθούσαν και διευκόλυναν στη συλλογή χρηματικών ποσών για την αγορά και προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών.
Τα μέλη των υπόλοιπων τριών εγκληματικών οργανώσεων δραστηριοποιούνταν κυρίως στην περαιτέρω διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης και κοκαΐνης στην Αττική καθώς και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ μια από τις οργανώσεις αυτές, διευθύνονταν από μέλος της βασικής οργάνωσης και στενό συνεργάτη των ηγετικών μελών.
Από την μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η πραγμάτωση -106- παράνομων πράξεων, σχετιζόμενες με διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (εισαγωγές, πωλήσεις κ.λπ.), ενώ διακινήθηκαν πάνω από -1- τόνος και -784- κιλά κάνναβης και περισσότερα από -43- κιλά και 700 γραμμάρια κοκαΐνης, με υπολογιζόμενη αξία τουλάχιστον -8.455.000- ευρώ.
Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε τα μέλη των οργανώσεων διεξήγαγαν πολυτελή βίο, οδηγώντας ακριβά οχήματα και διαμένοντας σε ακριβές οικίες, με μοναδική πηγή εσόδων τους τη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ η πλειονότητα τους, έχει απασχολήσει στο παρελθόν της Αρχές, για παρόμοια αδικήματα, καθώς και ληστείες, κλοπές και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθλητισμού.
Σημειώνεται ότι, τα δύο ηγετικά μέλη της οργάνωσης ήταν οπαδοί ομάδας και είχαν εμπλακεί σε διάφορα οπαδικά επεισόδια. Ενδεικτικά, ένα απ’ αυτά, είχε κατηγορηθεί ότι μαζί με οπαδούς της εν λόγω ομάδας επιτίθονταν με τη χρήση βίας, μετά τη λήξη ποδοσφαιρικών συνήθως αγώνων, σε φιλάθλους αντίπαλων ομάδων αφαιρώντας τους πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και μεταφορικά μέσα. Επιπλέον, το εν λόγω μέλος είχε ταυτοποιηθεί ως δράστης της επίθεσης με αιχμηρό αντικείμενο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό οπαδού αντίπαλης ομάδας, μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα το 2016.
Παράλληλα, το έτερο αρχηγικό μέλος είχε εμπλακεί σε οπαδικό επεισόδιο στο πλαίσιο ποδοσφαιρικού αγώνα- τελικού Κυπέλλου το 2017.