Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:52 | 02/09/2015

Η CIA και οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις διεξάγουν από κοινού επιχειρήσεις για τη στοχευμένη εξολόθρευση ηγετικών στελεχών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας, οι οποίες διαχωρίζονται από τις ευρύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στη χώρα αυτή, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας The Washington Post που δημοσιεύθηκε χθες.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας εξοντώθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός υπήκοος Τζουνάιντ Χουσάιν, ο οποίος θεωρείτο αρχιτέκτονας των προσπαθειών του ΙΚ να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για να υποκινήσει επιθέσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Μέχρι τώρα έχει γίνει μόνο μια «φούχτα» πληγμάτων, κατά την ίδια πηγή.

Στην εκστρατεία αυτή η CIA και το ισχυρό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της αποκτούν «αναβαθμισμένο ρόλο στην αναγνώριση και τον εντοπισμό» των ηγετών του ΙΚ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Τα πλήγματα καθαυτά πάντως γίνονται «αποκλειστικά» από τη JSOC, μια ιδιαίτερα διακριτικό και ισχυρό σκέλος των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Το Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (CTC) της CIA και η JSOC είναι «τα δύο εργαλεία που προτιμά» να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το CTC είχε εντοπίσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν και η JSOC σχεδίασε και εκτέλεσε την επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας είχε εξοντωθεί ο ηγέτης της αλ Κάιντα το 2011.

Κατά το δημοσίευμα, αυτή η κατανομή καθηκόντων, η οποία δίνει στη JSOC τον έλεγχο των επιδρομών, αντανακλά τον στόχο της κυβέρνησης Ομπάμα να επικεντρωθεί εκ νέου η CIA στη συλλογή πληροφοριών, σε βάρος των στρατιωτικής φύσης δραστηριοτήτων της, όπως οι εξοντώσεις στόχων με τη χρήση τηλεχειριζόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όμως η CIA συνεχίζει αυτού του είδους τα πλήγματα σε άλλες χώρες, κυρίως στην Υεμένη και στο Πακιστάν.

http://www.onalert.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis