«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει, με όλα τα μέσα που διαθέτει η πολιτεία, τις κοινωνικές διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό», τονίζει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σε χαιρετισμό της, που αναγνώστηκε στο συνέδριο με θέμα την ασφάλεια και την κοινωνική ένταξη των Ρομά, το οποίο διεξάγεται σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Το συνέδριο αποτελεί -ουσιαστικά- την καταληκτική εκδήλωση ενός διετούς πρωτοποριακού προγράμματος με τίτλο «PROACTIVE: Πρόληψη των διακρίσεων κατά των Ρομά μέσω της παροχής εργαλείων κοινωνικής διαμεσολάβησης σε αστυνομικούς "πρώτης γραμμής"».
[custom:google-ads]
Το έργο υλοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), με αντικείμενο την κοινή εκπαίδευση αστυνομικών και Ρομά, που αποσκοπεί στη στενή συνεργασία για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τον προσδιορισμό των ειδικών αναγκών τους και κυρίως την αντιμετώπιση -από κοινού- των ιδιαίτερων προβλημάτων, με γνώμονα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρει ότι για πρώτη φορά -σε εθνικό και ευρωπαϊκο επίπεδο- αστυνομικοί και εκπρόσωποι των κοινοτήτων Ρομά συνεργάστηκαν συστηματικά, ως μέλη της ίδιας κοινωνίας με κοινά συμφέροντα και κοινή στόχευση, και αυτό συνδέεται άρρηκτα με τον κοινωνικό χαρακτήρα της αποστολής των σύγχρονων Αρχών Προστασίας του Πολίτη.
Όπως είχε σημειώσει σχετικά το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πρωτοποριακό έργο, το οποίο ξεκίνησε στις 15-11-2016 και ολοκληρώνεται στις 15-11-2018, συμμετείχαν 369 αστυνομικοί «πρώτης γραμμής», που εκπαιδεύτηκαν σε «δίδυμα» με ειδικούς διαμεσολαβητές Ρομά.
Στη συνέχεια, θα εκπαιδεύσουν από κοινού εκπροσώπους της ομάδας ΔΙΑΣ, της Τροχαίας, της Άμεσης Δράσης, των ΟΠΚΕ, αστυνόμους της γειτονιάς και εκπροσώπους τοπικών αστυνομικών τμημάτων σε θέματα προληπτικής ασφάλειας.
Η κ. Γεροβασίλη, στον χαιρετισμό της, επισημαίνει ότι «το έργο PROACTIVE είναι πλήρως εναρμονισμένο με την πολιτική της κυβέρνησης και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια σχεδιασμού εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των αιτιών του κοινωνικού αποκλεισμού των Ελλήνων Ρομά και τη θεμελίωση των προϋποθέσεων ισότιμης πρόσβασής τους σε αγαθά και υπηρεσίες». Επίσης, υπογραμμίζει ότι ένα μεγάλο τμήμα των Ρομά βιώνει συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, με δυσμενείς συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις κοινότητές τους όσο και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με συναίσθηση της συλλογικής ευθύνης των φορέων της κυβέρνησης, μέσω του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, έθεσε τις υπηρεσίες του, για πρώτη φορά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στα ζητήματα πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά» τονίζει η αρμόδια υπουργός.
Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι το σημερινό συνέδριο και η όλη προσπάθεια έρχονται να καταδείξουν ότι η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει εξαιρετικά ευαισθητοποιημένα και σε επαγρύπνηση αντανακλαστικά. Επίσης ευχαριστεί και συγχαίρει όλους όσοι συμμετείχα στην συγκεκριμένη προσπάθεια.
Σημειώνεται, ότι η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συγκεκριμένης προσπάθειας, αποφάσισε τη συνέχισή της μετά την ολοκλήρωση του έργου, έχοντας εξασφαλίσει πόρους για την εφαρμογή της σε επιλεγμένες περιοχές ενδιαφέροντός της.