Τουλάχιστον δέκα διαφορετικές φαρμακευτικές χημικές ενώσεις, από αντικαρκινικές θεραπείες μέχρι αντιψυχωτικά και αντιισταμινικά φάρμακα, ίσως καταφέρνουν να αναχαιτίζουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στον οργανισμό, αναφέρει διεπιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
[custom:google-ads]
Οι ερευνητές χαρτογράφησαν τις ανθρώπινες πρωτεΐνες με τις οποίες αλληλεπιδρά ο κορωνοϊός μέσα στον οργανισμό, όταν μολύνει κύτταρα και δημιουργεί αντίγραφα, και έπειτα αναζήτησαν φαρμακευτικές χημικές ενώσεις, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να χρησιμοποιήσει αυτές τις πρωτεΐνες. Κι όπως ανακάλυψαν 47 ενώσεις σε κυτταρικές καλλιέργειες είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τουλάχιστον 10 από τις οποίες περιέχονται ήδη σε εγκεκριμένα φάρμακα ή μελετάται η χρήση τους για διάφορες καταστάσεις, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά του COVID-19, που έχει προκαλέσει πάνω από 230.000 θανάτους ανά την υφήλιο.
Τουλάχιστον 130 θεραπείες εξετάζονται κατά του νέου κορωνοίού σ' ολόκληρο τον πλανήτη. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε χθες στην έγκυρη επιθεώρηση Nature, οι υποψήφιες φαρμακευτικές ενώσεις που μελετήθηκαν περιλαμβάνουν συστατικά φαρμάκων κατά αλλεργιών, όπως η κλεμαστίνη, το αντιψυχωτικό haloperidol και η υδροξυχλωροκίνη, που χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας.
Τι έδειξε η μελέτη για την χλωροκίνη
Η μελέτη αποκάλυψε γιατί η υδροξυχλωροκίνη έχει συχνά τοξικές επιδράσεις στην καρδιά. Το φάρμακο, που έχει συχνά εγκωμιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, συνδέεται σ’ έναν υποδοχέα στα ανθρώπινα κύτταρα, που χρειάζεται ο κορωνοϊός για να εισβάλει σ’ αυτά. Αλλά πλήττει επίσης μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη στους καρδιακούς ιστούς, πράγμα που ίσως εξηγεί τις επιπτώσεις του στη λειτουργία της καρδιάς.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μια πειραματική φαρμακευτική χημική ένωση, το PB28, είναι 20 φορές ισχυρότερη από την υδροξυχλωροκίνη όσον αφορά τη στόχευση του υποδοχέα στα κύτταρα, αλλά δεν επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό την πρωτεϊνη στους καρδιακούς ιστούς. Η ορμόνη προγεστερόνη έδειξε επίσης να δρα κατά του κορωνοϊού, κάτι που ίσως ρίχνει φως στους λόγους για τους οποίους οι άνδρες εμφανίζονται πιο ευάλωτοι στον Covid-19 και συχνά νοσούν βαρύτερα από τις γυναίκες.
Μια άλλη φαρμακευτική χημική ένωση που βρέθηκε ότι έχει αντιϊική ιδιότητα ήταν η plitidepsin, που χρησιμοποιείται σε πειραματική αντικαρκινική θεραπεία και δοκιμάζεται αυτή την περίοδο κατά του Covid-19 σε μελέτες στην Ισπανία. «Κάποια από τα φάρμακα και τις φαρμακευτικές ενώσεις μας είναι αρκετές φορές ισχυρότερα από την ρεμδεσιβίρη, τουλάχιστον σε εργαστηριακό επίπεδο», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης, Νίβαν Κρόγκαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σαν Φρανσίσκο (UCSF).