Ο Σαλβατόρε Μανκούσο, ο επίφοβος άλλοτε ηγέτης ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης που κατέθεσε τα όπλα το 2006, ζήτησε χθες Τρίτη τη βοήθεια της Βενεζουέλας για να βρεθούν τα πτώματα 200 και πλέον ανθρώπων που είχαν θάψει οι άνδρες του στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Φυλακισμένος στην Τζόρτζια, στις ΗΠΑ, ο πρώην ηγέτης της οργάνωσης Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) συμμετείχε μέσω βιντεοσύνδεσης σε συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, του Άλβαρο Λέιβα, μη κυβερνητικών οργανώσεων, συγγενών θυμάτων και διπλωματών της Βενεζουέλας και άλλων χωρών στον νομό Νόρτε ντε Σανταντέρ, στη βορειοανατολική Κολομβία, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.
Διαβάστε επίσης
«Στο έδαφος της Βενεζουέλας» ενταφιάστηκαν «πάνω από 200 άνθρωποι από εμάς, τις AUC», είπε ο κολομβιανοϊταλός πρώην διοικητής των παραστρατιωτικών, που καταδικάστηκε το 2008 να εκτίσει 15 χρόνια και οκτώ μήνες κάθειρξη για διακίνηση κοκαΐνης.
Αφού ο ίδιος και οι άνδρες του κατέθεσαν τα όπλα το 2006, στο πλαίσιο συμφωνίας με τον κολομβιανό πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010), ο «Ελ Μόνο» εκδόθηκε στις ΗΠΑ.
Ο Σαλβατόρε Μανκούσο, 58 ετών, παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως ασκούσε μεγάλη πίεση στους άνδρες του, που είχαν φθάσει στο σημείο να «οικοδομήσουν» τεράστιους αποτεφρωτήρες για να απανθρακώνουν πτώματα χωρικών και ανταρτών στον νομό Νόρτε ντε Σανταντέρ και να ενταφιάζουν κάποια στην άλλη πλευρά ποταμού που αποτελεί φυσικό σύνορο της Κολομβίας και της Βενεζουέλας.
«Μολονότι συνεχίζουμε να πληρώνουμε το τίμημα» στο φυλακή, «το χρέος μας προς εσάς εξακολουθεί να υφίσταται», είπε απευθυνόμενος στις οικογένειες των θυμάτων. «Μετανοώ με βαθιά ντροπή», πρόσθεσε.
Ζήτησε επίσης από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Λέιβα, να μεριμνήσει για να συναφθεί «διμερής συμφωνία με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας» που θα επιτρέψει στις αρχές και στους ίδιους τους πρώην παραστρατιωτικούς να «εντοπίσουν, να ταυτοποιήσουν και να ανακτήσουν τα λείψανα όλων αυτών των θυμάτων».
Μετά τη συζήτηση, ο υπουργός επισκέφθηκε αποτεφρωτήρες από τούβλα που χρησιμοποιούσαν οι παραστρατιωτικοί για να εξαφανίζουν τα θύματά τους.
Ανέφερε πως θα επιδιώξει «να δημιουργήσουμε πρωτόκολλα για να αναζητηθούν αποτελεσματικά» τα πτώματα που θάφτηκαν στη Βενεζουέλα.
Οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις έσπερναν τον τρόμο τα χρόνια του 1990, όταν διεξήγαγαν ανελέητο πόλεμο εναντίον ανταρτών της άκρας αριστεράς, με την υποστήριξη σε πολλές περιπτώσεις των δυνάμεων ασφαλείας.
Επίσημες πηγές υπολογίζουν πως τουλάχιστον 450.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες ανάμεσα σε αντάρτες, παραστρατιωτικούς και δυνάμεις του κράτους.