Ελληνικές ταυτότητες με πλαστά στοιχεία, αλλά κανονικές φωτογραφίες, φέρεται να είχαν δύο από τα μέλη του μεγάλου κυκλώματος των χούλιγκαν-διακινητών. Με αυτό τον τρόπο, οι δύο κατηγορούμενοι, μπορούσαν να κινούνται υπό την σκιά νόμιμης κάλυψης, "τρέχοντας" τις παράνομες δραστηριότητές τους. Οι ταυτότητες είχαν εκδοθεί με άγνωστο τρόπο από Αστυνομικά Τμήματα και πλέον έχουν ανακληθεί λόγω υφαρπαγής εγγράφων, κατόπιν δικογραφίας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Όπως διαπίστωσαν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών του Ελληνικού FBI, η μια ταυτότητα ανήκε στον αποκαλούμενο "Κοντό", τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ η δεύτερη στον 36χρονο άνδρα με τα ψευδώνυμα "f", "ΦΩ", ο οποίος διαμένει στη Γαλλία με περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου, καθώς είχε συλληφθεί στο Μπορντό, την ώρα που μετέφερε στην Ελλάδα, κοκαΐνη 1 τόνου και 500 κιλών.
Διαβάστε επίσης
Στα πλαίσια της παρακολούθησης των κρυπτογραφημένων επικοινωνιών του κυκλώματος από την EUROPOL, μέσα σε ένα χρόνο, από τις 17/03/2020 έως και τις 08/03/2021, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν προβεί σε 68 παράνομες πράξεις που αφορούσαν είτε εισαγωγή ναρκωτικών, είτε πώληση, είτε μεταφορές χρηματικών ποσών. Οι ποσότητες κάνναβης που διακινήθηκαν, ξεπερνούν τον 1 τόνο και 420 κιλά, ενώ της κοκαΐνης τα 29 κιλά. Η αξία των ναρκωτικών εκτιμάται ότι άγγιζε τα 7.200.000 ευρώ.
"Πίνει καμιά μυτιά"
"Πίνει καμιά μυτιά", λέει χαρακτηριστικά σε μήνυμα του ο αποκαλούμενος "Σαλάχ" ή "Σαλ", νούμερο 2 στην ιεραρχία της οργάνωσης, αναφερόμενος σε φύλακα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού που έκανε χρήση κοκαΐνης κατά τη διάρκεια της βάρδιας του. Ο "Σαλ" βρισκόταν έγκλειστος στον Κορυδαλλό από το 2018 έως και το 2020, συντονίζοντας από το κελί του τη διακίνηση ναρκωτικών.
Στα μηνύματα του, που είχαν αποδέκτη άλλο φυλακισμένο μέλος του κυκλώματος, τον "ΦΩ", ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση στη Γαλλία, ο "Σαλ", αναφέρει ότι γνωρίζει κάποιον αρχιφύλακα και κάποιον "φύλακα" από τον καιρό που δραστηριοποιούταν στην Μύκονο. Μάλιστα περιγράφει ότι με τη βοήθεια των φυλάκων, βάζει κινητά στο κατάστημα κράτησης, ενώ αναφέρει πως μέσα στο κελί έχει κινητό, SMART TV και ασύρματο ρούτερ για ίντερνετ.
Μελέτη… δικογραφιών
Οι χούλιγκαν-διακινητές, όπως διαπιστώθηκε από τα τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, είχαν αποκτήσει… γνώσεις σε ζητήματα δικονομικού χαρακτήρα για υποθέσεις παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών. Διόριζαν δικηγόρους, οι οποίοι ανέλυσαν εκ μέρους τους αποσπάσματα από δικογραφίες που αφορούσαν συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών έτσι ώστε να είναι σε θέση με αυτά τα στοιχεία να "αμύνονται", απέναντι στις αστυνομικές πρακτικές και να είναι σε θέση να προφυλαχθούν κατάλληλα την ώρα της παράνομης δραστηριότητας τους. Με τη βοήθεια των διορισμένων δικηγόρων, γνώριζαν… το πλαίσιο ποινών σε κάθε χώρα από τη οποία είχαν σκοπό να περάσουν, μεταφέροντας ναρκωτικά, ενώ χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες "δικαιολογίες", σε περίπτωση σύλληψής τους, όπως για παράδειγμα η παραδοχή τοξικομανίας και η δήλωση νόμιμου εισοδήματος από νόμιμη εργασία.
Οι κωδικοί
Εκτός από τις κρυπτογραφημένες εφαρμογές επικοινωνίας που "έσβηναν" τα ίχνη τους, τα μέλη του κυκλώματος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, αλλά και κωδικό λεξιλόγιο, θέλοντας με αυτό το τρόπο να αποφύγουν τη σύλληψη σε περίπτωση που οι αρχές θα κατάφερναν να αποκρυπτογραφήσουν τις συνομιλίες. "Χαρτιά", ήταν η κωδική ονομασία των χρημάτων, "κο", "χιόνι" ή "άσπρο", ήταν οι λέξεις με τις οποίες είχαν "βαφτίσει" την κοκαΐνη, ενώ αντίστοιχα για την ακατέργαστη κάνναβη, οι κωδικοί ήταν: "hz", "alb", "sku", "amnesia" και "μαύρο".
Όσον αφορά τις κρυπτογραφημένες εφαρμογές "EncroChat" και "Sky ECC", με τις οποίες επικοινωνούσαν οι διακινητές, το κόστος χρήσης έφτανε τα 1.000€, ενώ η εξάμηνη συνδρομή κόστιζε 1.500€. Κάθε συσκευή είχε μοναδικό κωδικό PIN, ενώ η εφαρμογή ήταν κρυφή για να μην εντοπίζεται από τις αρχές (stealth mode). Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα, "αυτοκαταστρέφονταν" μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ συνήθως για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτούνταν συγκεκριμένη εξίσωση που όριζε ο χρήστης στην αριθμομηχανή της τηλεφωνικής συσκευής.
Παναγιώτης Σπυρόπουλος