Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
20:44 | 14/04/2024

Tην Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Χίου, στα γραφεία της Ένωσης, εντός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Μαζί μας είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Χίου, Κυριάκος Κοτανίδης,  ο οποίος μάς μιλάει για την εκλογή του, τις αρμοδιότητές του και για τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει.

Διαβάστε επίσης

Δημοσιογράφος: Ελένη Κωστοπούλου

Μετά τη συγκρότηση σε Σώμα του νέου Δ.Σ. Συνοριακών Φυλάκων Χίου, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024, σας βλέπουμε στο «τιμόνι» της Ένωσης. Θα μπορούσατε να μάς πείτε για την απόφασή σας να συμμετάσχετε, για την εκλογή σας, για τις αρμοδιότητες σας, τα προβλήματα και εάν η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική;

Είναι ύψιστη τιμή για εμένα που οι συνάδελφοί μου με εμπιστεύονται και ενστερνίζονται τον τρόπο με τον οποίο διεκδικώ τα συμφέροντά τους και τους ευχαριστώ θερμά από τα βάθη της καρδιάς μου.

Τα υπηρεσιακά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε πριν από 4 χρόνια κατά την κατάταξή μας στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας για εμάς πλέον αποτελούν παρελθόν. Με υπομονή και τη θετική διάθεση της τοπικής φυσικής ηγεσίας αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε βρεθεί εμπόδιο στο έργο μας.

Η ανάγκη μου να προσφέρω στον συνάδελφο με ανιδιοτέλεια αποτελεί για εμένα βασικός λόγος για να μπορώ και να θέλω να συνεχίζω. Η συνέχεια αυτή όμως γεννάται από την διάθεση και την στήριξη των συναδέλφων μου να με εντάσσει για δεύτερη φορά στο «τιμόνι» της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Χίου, όπως είπατε και εσείς.

 Το Σωματείο της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Χίου, ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία της Ελλάδος αυτήν την στιγμή και αριθμεί με 162 συναδέλφους, όπου εξ' αυτών οι 156 μας τίμησαν και ενίσχυσαν με την ψήφο τους στις εκλογές της 5 Απριλίου και τους ευχαριστούμε θερμά.

Κάθε τοπική Ένωση χρειάζεται την παρουσία των συναδέλφων – μελών προκειμένου να δώσουν όλοι μαζί ισχυρό μήνυμα ενότητας.

 

Θα μπορούσατε να μάς αναφέρετε κάποια ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους σας, τόσο σε γενικό επίπεδο, αλλά και ειδικότερα στην Χίο; Ποιο είναι το πρώτο πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθείτε μετά την εκλογή σας;

Ή ένταξή μας στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας έγινε με διαδικασία αρκετά άγνωστη για τις Τάξεις του Σώματος που ποτέ δεν έχει υπάρξει ξανά στα χρονικά.

Συνοριοφύλακες της ΕΛ.ΑΣ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπου δύναται η ανανέωση για έναν χρόνο, αν και αυτό κριθεί αναγκαίο από την ηγεσία. Το πρόβλημα όμως απλά από εκεί ξεκινάει. Επιμέρους προβλήματα που δημιουργούνται εξ' αιτίας αυτής της σύμβασης είναι και η αιτία προβληματισμού και ανέχειας σε αρκετά προβλήματα των συναδέλφων. Μερικά απ' αυτά είναι η αδυναμία συνυπηρέτησης ενός συναδέλφου με τον/την σύντροφό του. Όπως επίσης, η μετακίνηση ή δυνατότητα απόσπασης σε άλλη περιοχή ακόμα και του ίδιου Νομού.

 Λίγο καιρό πριν , μιλούσαμε ακόμη και για αδυναμία μετακίνησης ενός συναδέλφου σε υπηρεσία γραφείου, αν η υγεία του το επέβαλε, αλλά με ενέργειες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, κερδίσαμε το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ για κάποιους.

Μη ικανότητα συμμετοχής συναδέλφων σε διάφορες εκπαιδεύσεις, όπου πραγματοποιούνται στα πλαίσια της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως ισχύει για το υπόλοιπο Αστυνομικό Προσωπικό.

Με λίγα λόγια, έχουμε όλες τις υποχρεώσεις, αλλά όχι δικαιώματα που διέπουν τους υπόλοιπους συναδέλφους μας. 

 Όπως σας ανέφερα και στην προηγούμενη τοποθέτησή μου, στην Χίο κατά την προηγούμενη θητεία μας, καθώς και ως νεοσύστατο σωματείο, δυσκολευτήκαμε αρκετά με προβλήματα που ήταν για τον συνάδελφο βασικά για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους. Σκεφτείτε, στα σημεία όπου επιτηρούν οι συνάδελφοί μου τότε, δεν είχαν την δυνατότητα, ούτε να καλυφθούν από τις καιρικές συνθήκες. Βέβαια, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και έτσι και εμείς πορευόμαστε με γνώμονα αυτό και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, τόσο για τους συναδέλφους μας, όσο και για εμάς τους ίδιους.

 

Πόσο κυρίαρχος είναι ο κίνδυνος στη δουλειά σας και πώς τον αντιμετωπίζετε;

  Με την κρίση των μεταναστευτικών ροών το 2020 τα ακριτικά μας νησιά, αλλά και η ενδοχώρα κυριολεκτικά «βούλιαξε» από εξαπατημένους ανθρώπους, όπου στον βωμό του χρήματος έγιναν θύματα διακινητών που τους έταξαν ένα πιο σίγουρο αύριο. 

Οικογένειες με μικρά παιδιά, όπου η ανάγκη τους για επιβίωση ήταν ο κύριος λόγος για την προσπάθειά τους αυτήν όπου καλούμαστε εμείς να διαχειριστούμε αυτές τις ψυχές και να τους προσφέρουμε ασφάλεια, προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητες και νόμιμες διαδικασίες για την παραμονή τους ή ακόμη και για την μετακίνησή τους από την Ελλάδα.

Με την παρουσία και βοήθεια όλου του προσωπικού της Αστυνομίας και συγκεκριμένα για το νησί της Χίου στόχος μας είναι η εξάλειψη οποιονδήποτε κινδύνων δημιουργηθούν εις βάρος πολιτών ή και μη.

 

Πολλές Υπηρεσίες κάνουν λόγο για τις ελλείψεις τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και σε ελλείψεις προσωπικού. Θα μπορούσατε να μάς πείτε αν στην Υπηρεσία σας υπάρχουν ελλείψεις και αν ναι πώς μπορούν να λυθούν;

 Η πρόσληψη των συνοριακών φυλάκων στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και σε κάποιες από τις περιοχές της ενδοχώρας, έδωσε «ανάσα» σε υπηρεσίες όπως Τμήματα Τροχαίας, Τμήματα Ασφαλείας κλπ., καθώς αποδέσμευσε συναδέλφους που υπηρετούσαν σε υπηρεσίες μεταναστευτικού και διαχείρισης μετανάστευσης. Σήμερα όμως μπορούμε και μιλάμε εκ τους ασφαλούς, καθώς οι μεταναστευτικές ροές σε σχέση με το παρελθόν δεν είναι σίγουρα οι ίδιες .

Ένα φαινόμενο όμως που αναγεννάται από την μια μέρα στην άλλη και έτσι ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, αν είσαι αρκετός για να το αντιμετωπίσεις. 

 

Με αφορμή τη συζήτησή μας για τα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε, καθώς και τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους σας, θα ήθελα να αναφερθούμε και στον συνδικαλισμό. Τί έχει πετύχει;

Ο Συνδικαλισμός είναι από πολλούς μια έννοια παρεξηγημένη.

Για εμένα η έννοια αυτή είναι κάτι παραπάνω από ουσιώδες. Η ανάγκη μου να προσφέρω στον συνάδελφο οποιασδήποτε μορφής βοήθεια αποτελεί για εμένα βασικό κριτήριο να θέλω να εντάσσομαι και να είμαι μέρος του συνδικαλισμού.

 Η βασικότερη για εμένα ενέργεια που έχουμε πετύχει σε Ομοσπονδιακό Επίπεδο είναι η δημιουργία Συλλόγου Αιμοδοσίας , το υπέρτατο αυτό αγαθό του να προσφέρουμε ζωή σε αυτούς που το χρειάζονται ουσιαστικά. Η πρωτοβουλία κάποιων από τους συναδέλφους μου για την δημιουργία αυτή θα με βρίσκει πάντα δίπλα τους, καθώς ως Τοπικό Σωματείο δημιουργούμε αρκετά συχνά αιμοδοσίες σε άριστη συνεργασία με το τμήμα εθελοντικής αιμοδοσίας του νοσοκομείο Χίου και της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Χίου και τους ευχαριστούμε θερμά.

Οι διεκδικήσεις μας είναι καθημερινές, άλλες σημαντικές και άλλες λιγότερες. Το σημαντικότερο είναι να είμαστε εγώ και οι συνεργάτες μου πλάι στο συνάδελφο, όποτε και αν αυτό χρειαστεί με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια.

Η διεκδίκηση της μονιμοποίησης θα είναι σίγουρα η επόμενη και μεγαλύτερη διεκδίκησή μας.

Εκτιμάτε πως η μονιμοποίησή σας, που δεν υφίσταται τώρα, θα ανεβάσει το ζήλο σας για την εκτέλεση της αποστολής σας;

 Ο ζήλος μου και στόχος μου ήταν εξ' αρχής ο ίδιος. 

Με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή και έχοντας δίπλα μου τους συνεργάτες μου στο Τοπικό Σωματείο, αλλά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων ανθρώπους με τεράστια εμπειρία, είμαι βέβαιος, ότι θα πετύχουμε και την μονιμοποίησή μας Στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μάς παραχωρήσατε και για το χρόνο που μάς διαθέσατε. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

Πηγή:   bordernews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis