«Η ΕΛΑΣ εφαρμόζει το Συνταγματικό Πλαίσιο και τους νόμους. Φροντίζει για την απόλυτη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, την προάσπιση της κοινωνικοοικονομικής ζωής και την πρόληψη και αποτροπή αξιόποινων πράξεων», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με επεισόδια με την εμπλοκή αστυνομικών δυνάμεων σε Θεσσαλονίκη και Βόλο. Ο υφυπουργός, ανέφερε πως «οι αστυνομικές αρχές, εκτιμώντας την υφιστάμενη κάθε φορά κατάσταση, οφείλουν να προβαίνουν σε όλες τις επιβαλλόμενες εντός του πλαισίου της νομιμότητας, αναλογικότητας και προσφερότητας, ενέργειες με γνώμονα πάντοτε τις αρχές της υπεροχής του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος».
Διαβάστε επίσης
Ο κ. Οικονόμου, τόνισε πως «το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δίνει πάντα οδηγίες για ορθολογική διαχείριση κάθε φορά της υφιστάμενης κατάστασης και τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και τάξης. Όταν δε παρατηρούνται έκνομες συμπεριφορές για αξιόποινες πράξεις η Αστυνομία εκδηλώνει, όπως ο νόμος ορίζει, κάθε επιβαλλόμενη αστυνομική και δικονομική ενέργεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τον αρμόδιο λειτουργό της οικείας εισαγγελικής αρχής, υπό τις κατευθύνσεις και τις εντολές του οποίου ενεργεί». Σχετικά με τους πειθαρχικούς ελέγχους των αστυνομικών, ο υφυπουργός ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και η συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες είναι αδιαμφισβήτητα πρωταρχικής σημασίας για την κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας».
Σε ό,τι αφορά τώρα το περιστατικό της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι σημειώθηκε στην Πλατεία Δικαστηρίων όταν γερανοφόρο όχημα που διέθετε όλες τις σχετικές άδειες, επιχείρησε εργασίες κοπής δέντρων. Η Αστυνομία είχε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την τήρηση της τάξης. Μόλις ξεκίνησαν οι εργασίες ομάδα δεκατεσσάρων ατόμων με επικεφαλής δημοτικό σύμβουλο του δήμου Θεσσαλονίκης εμπόδισαν την κοπή των δέντρων διαμαρτυρόμενοι. Παρά τις επανειλημμένες παραινέσεις των αστυνομικών, οι διαμαρτυρόμενοι αρνήθηκαν να απομακρυνθούν. Οι διαμαρτυρόμενοι προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, όπου εκεί ο δημοτικός σύμβουλος εξύβρισε τους αστυνομικούς και αντιστάθηκε σθεναρά στις νόμιμες ενέργειες τους. Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από την αστυνομική υπηρεσία του αρμόδιου εισαγγελέα ποινικής δίωξης, για όσα συνέβησαν διατάχθηκε ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας σε βάρος του συνόλου των προσαχθέντων. Σχηματίσθηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ως προς το ζήτημα της πειθαρχικής διερεύνησης της υπόθεσης επισημαίνεται ότι επιλήφθηκε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και κρίθηκε ότι οι επιληφθέντες αστυνομικοί ενήργησαν με σύνεση, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ανταποκρινόμενοι επιχειρησιακά κατά τρόπο σύννομο, ενδεδειγμένο και ευέλικτο στις επικρατούσες συνθήκες και δεν συνέτρεχαν λόγοι περαιτέρω πειθαρχικής διερεύνησης».
Σχετικά με το συμβάν στο Βόλο που σημειώθηκε όταν περίπου τριάντα άτομα προσπάθησαν να εισέλθουν στο δικαστήριο όπου θα εκδικαζόταν η υπόθεση με κατηγορούμενους αστυνομικούς για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ημεδαπού και για τη διερεύνηση των συνθηκών που έγιναν τα επεισόδια, είπε ο υφυπουργός «διατάχθηκε διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος και με πληρότητα από πειθαρχικής πλευράς, καθώς και να καταλογιστούν σε συντρέχουσα περίπτωση ανάλογες πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος οποιουδήποτε υπαίτιου εμπλεκόμενου αστυνομικού. Η προανακριτική και ανακριτική διοικητική διαδικασία όμως βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτές διέπονται από την αρχή της μυστικότητας. Συνεπώς στην παρούσα φάση δεν μου είναι επιτρεπτή η καθ' οιονδήποτε τρόπο γνωστοποίηση στοιχείων του υλικού που συλλέγεται στο πλαίσιο αυτό».
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης από τη δική του πλευρά κατήγγειλε την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας. Στον Βόλο είπε αστυνομικοί εμπόδισαν τον πατέρα του Βασίλη Μάγγου να εισέλθει στο δικαστήριο, το οποίο δίκαζε τους αστυνομικούς που είχαν εμπλακεί στα γεγονότα που οδήγησαν στον βασανισμό του γιου του, ο οποίος τελικά πέθανε μετά από λίγες ημέρες. Στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί άσκησαν βία σε οικολόγους -μαζί τους ήταν και Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής και αυτοδιεκδικητικός- όταν έκαναν καθιστική, μια ειρηνική διαμαρτυρία -απλά καθόντουσαν κάτω- για να μη κοπούν 41 δέντρα. Υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί η ΕΔΕ που έγινε από την ΕΛΑΣ για τον προπηλακισμό από Αστυνομικό του Γιάνη Βαρουφάκη και άλλων μελών του ΜέΡΑ25 έξω από το Εφετείο, την ημέρα που ανακοινώθηκε η καταδικαστική απόφαση εναντίον της Χρυσής Αυγής. Ο βουλευτής, παρατήρησε πως «είμαστε η χώρα με τις περισσότερες καταδίκες στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Έχουμε καταδικαστεί σε εννιακόσιες ογδόντα τέσσερις υποθέσεις. Η Ελλάδα έχει καταβάλει για τέτοια ζητήματα αστυνομικής βίας 30 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα» και ζήτησε «επιτέλους, η αστυνομία να επανέλθει στην έννομη τάξη».