Μια καινοτόμα διαδικασία που αναμένεται να αλλάξει την μέχρι τώρα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων, αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» στη πόλη της Λάρισας. Αυτό δεν είναι άλλο από ένα σχέδιο για πιλοτική εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων με βάση την αρχή «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ - ΠΟΠ» , μετά από πρόταση της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του δήμου Λαρισαίων.
Πρόκειται για μια πολιτική κυκλικής οικονομίας που χρεώνει τους καταναλωτές για την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν και αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη μείωση των απορριμμάτων, τον έλεγχο του κόστους διάθεσης των απορριμμάτων και την παροχή κινήτρων στους κατοίκους να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
Διαβάστε επίσης
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Νταής, η νέα διαδικασία θα εφαρμόζει με δικαιότερο τρόπο την χρέωση των εν λόγω τελών σύμφωνα με την συμπεριφορά των δημοτών στον τομέα των απορριμμάτων που απορρίπτουν, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα σε όσους συμμετέχουν ενεργά στην διαλογή στην πηγή με ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε χωριστές ροές έτσι ώστε μόνο ένα μικρό ποσοστό των απορριμμάτων να καταλήγει προς ταφή.
Παράλληλα ο κ. Νταής ανέφερε, πως με την επιτυχή εφαρμογή του παραπάνω συστήματος θα ανατραπεί ριζικά το παραδοσιακό σύστημα χρέωσης ανταποδοτικών τελών καθαριότητας βασιζόμενο στην επιφάνεια (m2) των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που στην ουσία δεν προσφέρει κανένα κίνητρο για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Αυτό σημαίνει ότι αν θες να πληρώνεις λιγότερα στον δήμο για την αποκομιδή των απορριμμάτων, μειώνεις τα απορρίμματα σου και αυξάνεις την ανακύκλωση σου», τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Σημειώνεται, πως στόχος της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στο Δήμο Λαρισαίων να χρεώνει χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα ή και ανακυκλώνουν περισσότερο.
Σύμφωνα με το κ. Νταή η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, στη διαχείριση των απορριμμάτων, θα έχει αρκετά οφέλη και τα οποία θα είναι τα εξής:
- Μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν τελικώς στο ΧΥΤΑ με ταυτόχρονη αύξηση του χρόνου ζωής αυτών
- Επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στην διαχείριση και ανακύκλωση των διαφόρων ρευμάτων υλικών και αποβλήτων
- Συμβολή στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της εξυπηρετούμενης περιοχής
- Κάλυψη της απαίτησης της αρχής της προφύλαξης και της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, σύμφωνα με την οποία επιδιώκεται ο περιορισμός του συνολικού όγκου των αποβλήτων και η μείωση των επιβλαβών συνεπειών για την υγεία και το περιβάλλον, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της ανάκτησης υλικών και της ανακύκλωσης, ώστε να μειώνεται η ποσότητα των αποβλήτων προς τελική διάθεση, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό και κοινωνικό κόστος
- Αύξηση της ανακύκλωσης με επίτευξη υψηλών στόχων κυρίως στα ρεύματα των υλικών όπως ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας,
- Αξιοκρατικός καταμερισμός του συνολικού κόστους διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων
- Αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των πολιτών
- Εισαγωγή μιας νέας νοοτροπίας σχετικά με ενεργή συμμετοχή του πολίτη στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων
- Εισαγωγή ενός αξιοκρατικού συστήματος χρέωσης απλού και κατανοητού στους πολίτες έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις για την εφαρμογή αυτού στο σύνολο του Δήμου.
Κάδοι με φωτοβολταϊκά πάνελ
Μεταξύ άλλων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σημείωσε, πως για την ενεργειακή αυτονομία των κάδων και προκειμένου να είναι εφικτή η ενεργειακή υποστήριξη του εξοπλισμού που θα εγκατασταθεί για την υλοποίηση του συστήματος ΠΟΠ, σε κάθε έναν από τους κάδους του συστήματος, θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάνελ στο καπάκι.
Αξίζει να τονισθεί πως η πρόταση «Πληρώνω όσο Πετάω (ΠοΠ)» που έχει κατατεθεί αφορά 7.000 κατοίκους, στοχεύει στην αποτύπωση ενός σχεδίου οργάνωσης του συστήματος πιλοτικά στην περιοχή «Νέα Πολιτεία», στην περιοχή «Αβέρωφ» και με επέκταση σε όμορες συνοικίες, της Λάρισας, εφόσον χρειασθεί.
Η διαδικασία θα γίνεται μέσω Εξειδικευμένου Κεντρικού Λογισμικού Διαδικτυακής Εφαρμογής (web app), για τη διαχείριση και εποπτεία του Προγράμματος και την καταγραφή των απορριμμάτων από κάθε νοικοκυριό στους κάδους από την αρμόδια δημοτική αρχή.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είπε παράλληλα στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως το όλο σχέδιο θα έχει τα χαρακτηριστικά της ανταποδοτικότητας. Τόνισε δε, πως για να λειτουργήσει σε αυτή την κατεύθυνση οι δημότες θα επωφελούνται από προσφορές, τις οποίες θα παρέχουν χωρίς κόστος, συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα επιχειρήσεις.
«Οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα επιβράβευσης και ανταποδοτικότητας του Δήμου επιχειρήσεις, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά τόσο φυσικά όσο και ηλεκτρονικά καταστήματα, και να παρέχουν διαφορετικές κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων. Κάθε Προσφορά θα δημοσιεύεται σε όλους τους Χρήστες της Διαδικτυακής Εφαρμογής και θα είναι διαθέσιμη προς εξαργύρωση άμεσα. Η επιβράβευση του προγράμματος, μέσω προσφορών, θα πρέπει, να ενσωματώνεται στην διαδικτυακή εφαρμογή, αποκλειστικά με τη μορφή εκπτωτικών κουπονιών, για καλύτερη κατανόηση της ωφέλειας της ανταπόδοσης, από τους χρήστες της εφαρμογής» κατέληξε ο κ. Νταής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ