Η Στέλλα συστήνεται ανάποδα: «Λέγομαι Σφετκοπούλου Στέλλα», λέει. Σαν να κάνει αναφορά. Η συνήθεια της υπηρεσίας; Πιθανότατα. Τα υπόλοιπα φυσικά δεν είναι καθόλου «τυπικά», τουλάχιστον λαμβάνοντας υπόψη το στερεότυπο που συνοδεύει τα όργανα της τάξης.
Από το παρουσιαστικό της, είναι μια σγουρομάλλα, γλυκιά κοπέλα μες στο χαμόγελο, μέχρι τον τρόπο που έχει επιλέξει να περνάει τα ρεπό της.
Η Στέλλα, στα 29 της, ζει κι εργάζεται στην Κομοτηνή. Υπηρετεί στο Τμήμα Τροχαίας ως μάχιμη αστυνομικός. Τη βρίσκουμε δηλαδή στο πεδίο της μάχης και όχι πίσω από ένα γραφείο, βάρδιες σε περιπολικό σε 24ωρη βάση. Από το 2014 έως σήμερα, μαζεύει τις άδειές της –και τις οικονομίες της– για να βοηθά όσους έχουν ανάγκη. Είτε βρίσκονται στην πόλη της είτε τόσο μακριά όσο το Καμερούν. Εκεί ήταν η τελευταία αποστολή, τον Νοέμβριο, με τους «Γιατρούς Καρδιάς», την ελληνική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε δοκιμαζόμενους πληθυσμούς σε κάθε άκρη του πλανήτη. Οπως όλοι οι συμμετέχοντες, κάλυψε μόνη τα έξοδά της. Η ομάδα προσέγγισε το χωριό Katrang, μια ελάχιστη κουκκίδα του χάρτη κοντά στα σύνορα με το Τσαντ, στην «κόκκινη» ζώνη των επιθέσεων της Boko Haram.
Κίνδυνος και κούραση
«Στο μέρος εκείνο δεν πηγαίνει κανένας άλλος πέρα από τους “Γιατρούς Καρδιάς”, δύο φορές τον χρόνο. Οι ντόπιοι μας περιμένουν με ανυπομονησία, καθώς οι γιατροί της ομάδας αποτελούν τον “προσωπικό τους γιατρό”. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί (σ.σ. πέντε ημέρες) εκδηλώθηκαν τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις από την Boko Haram. Οι τοπικές αρχές, ανησυχώντας για την ασφάλειά μας, διέθεσαν δύο στρατιώτες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη φύλαξή μας σε 24ωρη βάση». Οπως λέει, αυτά δεν είναι ταξίδια αναψυχής. «Στόχος είναι να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα την περιοχή όπου θα δράσουμε, χωρίς να ψάχνουμε για αξιοθέατα. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Απαιτείται πολύωρο ταξίδι, εναλλαγή διάφορων μεταφορικών μέσων, ενώ πολύ συχνά μένουμε σε καλύβες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πλενόμαστε με νερό από το πηγάδι. Οι μέρες ξεκινούν από νωρίς. Βλέπουμε ασθενείς που διανύουν πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια για να φτάσουν σε μας. Οι ρυθμοί εξαντλητικοί, οι απαιτήσεις πολλές, αμέτρητες ώρες ορθοστασίας, αφόρητη ζέστη, κούραση. Ολα τα ξεχνάς όμως βλέποντας ένα παιδικό χαμόγελο».
Στο Καμερούν, οι «Γιατροί Καρδιάς» εξέτασαν χιλιάδες ανθρώπους. Τα πιο σοβαρά και πιο συχνά νοσήματα που διαπιστώθηκαν ήταν η ελονοσία, οι λοιμώξεις αναπνευστικού, σχιστοσωμίαση, γαστρεντερίτιδες κ.ά. «Η φτώχεια, η πείνα, οι ασθένειες, η δυστυχία στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου ξεπερνούν κατά πολύ τη φαντασία σου. Οι άνθρωποι εκεί βρίσκονται σε απόλυτη, πραγματική ανάγκη» λέει η Στέλλα Σφετκοπούλου.
Ούτε που το φανταζόταν λίγα χρόνια νωρίτερα ότι θα συμμετείχε σε τέτοιες αποστολές. Αν και με έναν τρόπο ήταν η ίδια κινητήρια δύναμη που την είχε οδηγήσει να γίνει αστυνομικός («μου άρεσε από μικρή η ιδέα της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και η δικαιοσύνη» λέει). Το 2009, η εσωτερική της ανησυχία την είχε οδηγήσει, παράλληλα με τη δουλειά της, να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ. Το 2014, στα 27 της, και με το νέο πτυχίο στο χέρι, ξεκίνησε πιο έντονα την αναζήτηση για το πώς θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, ακόμα πιο χρήσιμη, στους συνανθρώπους της. Ξεκίνησε σε τοπικό επίπεδο, οργανώνοντας δράσεις για συμπολίτες της που βρίσκονταν σε ανάγκη. «Αργότερα, προετοιμάζοντας μια αποστολή στη Νιγηρία που είχε στόχο την παροχή βοήθειας σε χήρες και ορφανά, αναζήτησα Ελληνες γιατρούς που θα μας βοηθούσαν. Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, βρήκα τους “Γιατρούς Καρδιάς”. Η κ. Ελένη Σωτήρχου από την οργάνωση με μεγάλη προθυμία δέχθηκε την πρότασή μου και ξεκίνησε η συνεργασία μας που συνεχίζεται ώς τώρα». Από κοινού, έχουν διοργανώσει δράσεις τόσο στην Κομοτηνή, όσο και στην Αφρική.
Δίπλα στον άνθρωπο
Εχει κόψει τα ταξίδια αναψυχής, «μου φαίνονται για να είμαι ειλικρινής, πια, “λίγα”». Στις άδειές της επιλέγει να συμμετέχει σε αποστολές και δράσεις, εντός κι εκτός Ελλάδας. Δεν θεωρεί, πάντως, ότι η δουλειά της έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη δράση της. «Ναι, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος. Εμπεριέχει όμως και κάτι πιο βαθύ. Είσαι δίπλα σε ανθρώπους σε δύσκολες στιγμές τους. Είσαι το μόνο στήριγμά τους εκείνες τις πρώτες δύσκολες ώρες που καλείσαι να επιληφθείς ενός περιστατικού. Φτάνεις πρώτος και εκτός από το διαδικαστικό κομμάτι, στέκεσαι δίπλα τους ως άνθρωπος».
Οπως τονίζει, δεν είναι η μόνη που ασχολείται με την κοινωνική προσφορά. «Πολλοί συνάδελφοί μου, και είμαι περήφανη γι’ αυτό, συμμετέχουν εθελοντικά σε ομάδες όπως ο Ερυθρός Σταυρός, Ομάδα Διάσωσης, Σαμαρείτες κ.λπ. Κάποιοι φυσικά εκφράζουν την ανησυχία τους όταν πηγαίνουμε σε επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι απλώς ότι μας είναι αδύνατο να μην πάμε, γνωρίζοντας ότι υπάρχει τόση ανάγκη».
Η οργάνωση Γιατροί Καρδιάς
«Δεν θέλω να μιλήσουμε όμως άλλο για μένα, θέλω να μιλήσουμε για τους “Γιατρούς Καρδιάς”» έλεγε και ξανάλεγε η Στέλλα Σφετκοπούλου, λιγότερο από μετριοφροσύνη και περισσότερο από ενθουσιασμό για την οργάνωση που έτυχε να γνωρίσει πριν από λίγα χρόνια και έκτοτε συμπορεύονται. «Πιστεύω ότι την ελάχιστη υποχρέωση που έχει ο καθένας μας προς τον συνάνθρωπό του δεν πρέπει να την αναδεικνύει σε μείζον ζήτημα. Είναι αυτονόητο ότι ως άνθρωποι οφείλουμε να βοηθάμε και να συμπαραστεκόμαστε ο ένας στον άλλο».
Οι «Γιατροί Καρδιάς» είναι μια ελληνική ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Οι ανάγκες της καλύπτονται από τις εισφορές των μελών της και από υποστηρικτές. «Οι “Γιατροί Καρδιάς” δεν ζητούν χρήματα από το ευρύ κοινό», διευκρινίζει η Στέλλα. «Δέχονται ως δωρεά μόνο φάρμακα, παυσίπονα και παιδικά αντιβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται στις διάφορες αποστολές». Είναι από τις λιγότερο γνωστές ΜΚΟ, παρά το μεγάλο της έργο. «Συνειδητά έχουν επιλέξει να μη σπαταλούν πόρους στη διαφήμιση. Ο καθένας μας έχει τη δική του επαγγελματική δραστηριότητα, κανένας δεν βιοπορίζεται ούτε αποκομίζει οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από την οργάνωση. Ακόμα και στις αποστολές, το κάθε άτομο είναι υπεύθυνο να καλύψει τα έξοδά του. Βρίσκομαι δίπλα τους γιατί πρόκειται για μια ομάδα αφοσιωμένων ανθρώπων στην ιδέα της προσφοράς».
Πηγή: www.kathimerini.gr
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την κατηγορία ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ