Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:45 | 16/12/2014

 

Που οφείλουν την έμπνευση και εκπαίδευση τους μεμονωμένοι τρομοκράτες όπως ο Μαν Χαρόν Μονίς, που έβαλε για τα καλά στο λεξιλόγιο και της Αυστραλίας τη φράση «τρομοκρατική απειλή»;

Μπορεί να μη χρειάζεται άρτια εκπαίδευση η ακινητοποίηση ανθρώπων και αιχμαλωσία τους σε κατάσταση ομηρίας – σίγουρα άλλωστε ο βαθμός της εξαρτάται από το αποτέλεσμα του εγχειρήματος – ωστόσο δεν είναι τόσο απλό να ξυπνήσει κάποιος ένα πρωί και να αποφασίσει ξαφνικά ότι θα γίνει πιστολέρο.

Κάποιο μπακράουντ υπάρχει στη δράση των επονομαζόμενων «Μοναχικών Λύκων» (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ) - για αυτό είναι βέβαιες οι αρχές των «δυτικών» χωρών - ωστόσο δεν υπάρχουν και τα στοιχεία για να αποδώσουν ευθύνες σε άτομα που συνδέονται μαζί τους.

Η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται μέσα από το διαδίκτυο, καθώς έχει αποδειχτεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες είχαν επαφές με εξτρεμιστικές σελίδες, οι οποίες και οδήγησαν στη ριζοσπαστικοποίησή τους. Αυτό που αναζητείται είναι τα κέντρα που ενέπνευσαν, παρακίνησαν, ενδεχομένως και οργάνωσαν κάποια τρομοκρατική ενέργεια από αυτές που θεωρούνται ατομικές.

Σε αυτή την καμπάνια υποκίνησης τρομοκρατικών χτυπημάτων, παγκόσμιος ηγέτης δεν είναι άλλος από το περιοδικό «Inspire», που εκδίδει ηλεκτρονικά σε αγγλική γλώσσα η Αλ-Κάιντα. Εως τώρα έχουν εκδοθεί 12 τεύχη και η προσπάθεια μύησης των εξτρεμιστών μουσουλμάνων στην «τέχνη του πολέμου» καταλήγει σε... ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Στο τεύχος Μαρτίου του 2013, ένα μήνα πριν από τη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, η αραβική οργάνωση καλούσε τους «πιστούς» της να μετατραπούν σε «μοναχικοί λύκοι», παίρνοντας το… νόμο στα χέρια τους. Σε παλαιότερο τεύχος μάλιστα είχε δώσει οδηγίες για το πως μπορεί να κατασκευαστεί μία βόμβα σε χύτρα, σαν κι αυτές που χρησιμοποίησαν οι εν λόγω βομβιστές.

inspire-1-570

«Είναι μια ιδέα εύκολη και απλή. Κάθε μουσουλμάνος που ζει στη χώρα των εχθρών απίστων μπορεί να το κάνει. Έχει μεγάλο αντίκτυπο και γίνεται με πολλούς τρόπους και μέσα. Μ’ ένα πακέτο σπίρτα, για παράδειγμα. Υπάρχουν παντού. Τα αποτελέσματα αυτών των επιχειρήσεων είναι καταστροφικά και γονατίζουν τον εχθρό… Καλούμε όλους τους Μουσουλμάνους που βρίσκονται στη Δύση και ειδικότερα όσοι είναι στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Δανία, Νορβηγία και Ιταλία ν’ αγκαλιάσουν αυτή τη νέα τακτική».

inspire-2-570

Στις ηλεκτρονικές σελίδες του έβρισκες πως να βάζεις φωτιά σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, πως να προκαλείς τροχαία αλλά και πως να πεθαίνεις γενναία. «Και με το σπαθί να μην πεθάνεις, θα πεθάνεις αλλιώς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά ο θάνατος είναι ένας. Δοθέντος ότι δεν υπάρχει διαφυγή από το θάνατο είναι αδυναμία να πεθάνεις με δειλό τρόπο».

Ακόμα περισσότερες «φονικές» οδηγίες περιείχε το τελευταίο τεύχος, αυτό του περασμένου Μαϊου, καθώς η Αλ Κάιντα ζητούσε από τα ιδεολογικά (και μη) μέλη της να κάνουν επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα και να βάλουν στόχο εκδηλώσεις με πολύ κόσμο.

«Επιλέξτε τον σωστό τόπο και χρόνο, καθώς είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχία σε μία τέτοια επιχείρηση. Οι καταλληλότερες χρονικές περίοδοι είναι η προεκλογική, τα Χριστούγεννα και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς», ανέφερε το δημοσίευμα, ενώ ως καταλληλότερα μέρη είχαν υποδειχτεί το «Sears Tower» στο Σικάγο, στρατιωτικές βάσεις στη Βόρεια Βιρτζίνια και γήπεδα ποδοσφαίρου στη Μεγάλη Βρετανία, ειδικά σε αγώνες της Premier League.

inspire-3-570

«Επιλέξτε στόχους στη χώρα σας. Εσείς ξέρετε καλύτερα τον εχθρό από οποιονδήποτε άλλο. Το πιο σημαντικό είναι να βάλετε στόχο ανθρώπους και όχι κτίρια. Αδελφέ Μουσουλμάνε, να θυμάσαι ότι σε αυτό το είδος επιχείρησης ο Αλλάχ είναι στο πλευρό σου και η Ιστορία δεν θα σε ξεχάσει ποτέ», ήταν η πιο χαρακτηριστική προπαγανδιστική φράση του περιοδικού.

ΠΗΓΗ: koolnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis