Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 22/02/2021

Μετά από δύο χρόνια η Τουρκία ανακοίνωσε ξανά την διεξαγωγή της περίφημης στρατιωτικής άσκησης με το όνομα «Mavi Vatan – Γαλάζια Πατρίδα» σε περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Η τεράστια αυτή στρατιωτική άσκηση θα περιλαμβάνει δυνάμεις και από τους τρεις Κλάδους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου, σε μια χρονική συγκυρία όπου το «Τσεσμέ» θα βρίσκεται παράλληλα στο Αιγαίο και ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών ακόμα να μην έχει «κλειδώσει».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας η άσκηση «Mavi Vatan 2021» θα περιλαμβάνει περίπου 82 πολεμικά πλοία, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης, 12 ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και αρκετά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).

Ακόμα θα συμμετάσχουν δυνάμεις αμφίβιων επιχειρήσεων και ομάδες «βατραχανθρώπων», επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, και από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, Phantom F-4 και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS).

Ακόμα θα δραστηριοποιηθούν και δυνάμεις έρευνας και διάσωσης ενώ εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων της Ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα,  σε περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι η άσκηση αυτή έλαβε χώρα τελευταία φορά το 2019, ενώ πέρσι λόγω κορονοϊού η Τουρκία αποφάσισε να μην προχωρήσει στην διεξαγωγή της.

Πηγή: onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis