Στην «Κιβωτό του Κόσμου» μεταβαίνει κλιμάκιο της οικονομικής αστυνομίας με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.
Τα έμπειρα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας, επί της ουσίας θα «εγκατασταθούν» στη δομή προκειμένου να ψάξουν εξονυχιστικά όλα τα οικονομικά δεδομένα και τους ισολογισμούς της «Κιβωτού».
Διαβάστε επίσης
Βασικό ζητούμενο είναι να διαπιστώσουν που κατευθυνόταν ο πακτωλός των χρημάτων που προερχόταν από δωρεές.
Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών θα βρεθούν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία της Κιβωτού και πως αποκτήθηκαν.
Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πάτερ Αντώνιου και της πρεσβυτέρας
Στο «στόχαστρο» και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες τέθηκαν οι δραστηριότητες της «Κιβωτού του Κόσμου» προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν μέσω αυτών έχουν τελεστεί αξιόποινα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Πέραν δηλαδή της εισαγγελικής έρευνας που ήδη διενεργείται για τις σοκαριστικές καταγγελίες που αφορούν σε κακοποιητικές συμπεριφορές φιλοξενούμενων σε βάρος παιδιών σε διάφορες δομές της «Κιβωτού» ο πρόεδρος της Αρχής, ε.τ. αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε από τους ερευνητές να συγκεντρώσουν όλα τα σχετικά δημοσιεύματα με τις καταγγελίες περί αδιαφάνειας ως προς τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές και χορηγίες ακόμη και ακινήτων μεγάλης αξίας.
Στόχος της Αρχής είναι να οργανωθούν άμεσα όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ως προς τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της συγκεκριμένης ΜΚΟ ώστε να διακριβωθεί εάν τυχόν έχουν τελεστεί τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω των δραστηριοτήτων της «Κιβωτού του Κόσμου».
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της έρευνας θα ελεγχθεί επίσης εάν αποκτήθηκαν νόμιμα τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου, των στενών συγγενικών του προσώπων κι όσων διαπιστωθεί πως ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της «Κιβωτού» με ερευνώμενο αδίκημα αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της οργάνωσης.
Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί και να ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε από εγκληματικές πράξεις.
Αντικαταστάθηκε το διοικητικό συμβούλιο
Η κυβέρνηση προχώρησε χθες, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, σε αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής, με στόχο να μην σταματήσει η λειτουργία της και να μη βρεθούν στο δρόμο τα παιδιά που φιλοξενούνται στους χώρους τους.
Το «τιμόνι» της Κιβωτού του Κόσμου παίρνει πλέον η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» και μια γυναίκα που έχει ξεχωρίσει για την κοινωνική της δράση.
Το νέο 7μελές συμβούλιο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με δικηγορικό γραφείο και ορκωτούς λογιστές για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα.
Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων
Οι δικαστικές Αρχές που έχουν αναλάβει την υπόθεση ξεκίνησαν χθες να λαμβάνουν καταθέσεις, με πρώην εργαζόμενο της ΜΚΟ να εμφανίζεται την Τρίτη ενώπιον των δύο εισαγγελικών λειτουργών που ερευνούν τις καταγγελίες.
Ο μάρτυρας είναι από τα πρόσωπα τους ισχυρισμούς των οποίων θα εξετάσουν ενδελεχώς οι εισαγγελείς Ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη - Κυριακή Τσιχλή που ερευνούν την τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και του πλημμελήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.
Τις επόμενες ημέρες οι δύο εισαγγελείς θα λάβουν και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις, είτε από εργαζόμενους, είτε από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές του ΜΚΟ και καταγγέλουν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους.
Η έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων έχει επικεντρωθεί, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στην δικογραφία, σε ενέργειες προβεβλημένου στελέχους του ΜΚΟ και τριών προσώπων που εργάζονται σε δομές.
Η καταγγελία του 19χρονου για ασέλγεια δεν είναι η μοναδική, καθώς για το συγκεκριμένο αδίκημα αναζητείται εργαζόμενος σε δομή της επαρχίας καθώς τρόφιμος τον κατηγορεί για ασέλγεια στη δομή του Βόλου πριν από τέσσερα χρόνια.
Μίνα Καραμήτρου