Ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Dairy Cattle Management», που αφορά τη διαχείριση βοοειδών γαλακτοπαραγωγής, ανακοινώθηκε προ ημερών. Πρόκειται για ένα ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό διάρκειας δυο εξαμήνων που ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2024 και έχει σκοπό να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης γαλακτοπαραγωγού βοοτροφίας. Είναι το μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν αντίστοιχα εξειδικευμένα προγράμματα.
«Η ανάπτυξη του μεταπτυχιακού προγράμματος "Dairy Cattle Management" ήταν η απάντηση του τμήματος Επιστήμης Ζωικής παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά γενικότερα», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής Ανδρέας Φώσκολος, διευθυντής του ξενόγλωσσου μεταπτυχιακού προγράμματος, «Dairy Cattle Management».
Διαβάστε επίσης
Το μεταπτυχιακό περιλαμβάνει τόσο θεωρητική εκπαίδευση όσο και πρακτική κατάρτιση σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής, δίνοντας στους φοιτητές την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε πραγματικά προβλήματα. Ασφαλώς, οι απόφοιτοι του προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και σε συναφείς βιομηχανίες, όπως τη βιομηχανία ζωοτροφών και γάλακτος. Η λογική «learn by doing» είναι θεμελιώδους σημασίας στις σπουδές μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξειδικευμένα μαθήματα σχετικά με τη διαχείριση της αναπαραγωγής, υγείας, γενετικής επιλογής και διατροφής των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και των μοσχίδων αντικατάστασης.
Μιλώντας για τους στόχους και σε ποιους απευθύνεται ο κ. Φώσκολος τονίζει:
«Στόχος μας είναι να εξοπλίσουμε τους φοιτητές με την απαραίτητη γνώση και τις απαραίτητες δεξιότητες για την σύγχρονη, και σε πολλά επίπεδα ψηφιακή, διαχείριση των εκτροφών αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε γεωπόνους - ζωοτέχνες και κτηνιάτρους, αλλά μπορεί να αποδεχθεί και άλλες ειδικότητες κατά περίπτωση. Είμαστε ανοιχτοί σε υποψηφίους με πάθος για την εκτροφή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και με επιθυμία να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τομέα στην Ελλάδα και διεθνώς.
Το πρόγραμμα αυτό είναι μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν αντίστοιχα εξειδικευμένα προγράμματα. Είναι στοχευμένο, σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια συγκεκριμένη εκτροφή, την εκτροφή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Με το μεταπτυχιακό αυτό θέλουμε να πλάσουμε νέους επιστήμονες, γνώστες της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, που θα μπορέσουν να πάνε έναν ήδη επαγγελματοποιημένο κλάδο ένα βήμα πιο μπροστά, τονίζει επίσης ο καθηγητής.
Όσον αφορά τη γλώσσα, ο κ. Φώσκολος υπογραμμίζει «ας ξεκαθαρίσουμε ότι η γλώσσα της επιστήμης είναι τα αγγλικά». Για να προσθέσει:
«Ό,τι νέο υπάρχει στη βιβλιογραφία, στην έρευνα και στην εφαρμογή είναι στην αγγλική. Δεν νοείται επιστήμονας σήμερα χωρίς πολύ καλό επίπεδο αγγλικών. Έχοντας το πρόγραμμα στα αγγλικά μπορούμε να μεταφέρουμε απευθείας τη γνώση στους φοιτητές, αλλά μας δίνεται και η δυνατότητα να προσκαλέσουμε ξένους καθηγητές, ερευνητές ή επαγγελματίες, να παρουσιάσουν το έργο τους. Πράγματι έχουμε ήδη συμφωνία με καθηγητές αλλά και στελέχη της βιομηχανίας γάλακτος, από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ, να αναλάβουν ενεργό ρόλο στο πρόγραμμά μας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επιθυμούμε να προσελκύσουμε ικανούς φοιτητές από το εξωτερικό. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Εξάλλου τα δίδακτρα είναι τόσο χαμηλά που μετά βίας καλύπτουν τα βασικά έξοδα του προγράμματος. Επιθυμούμε να γίνουμε πυλώνας προσέγγισης φοιτητών υψηλών ικανοτήτων. Πέρα από τις ανάγκες της αγοράς, που χρειάζεται τέτοια μυαλά στο πεδίο δράσης, το μεταπτυχιακό μπορεί να αποτελέσει μια βάση ανεύρεσης διδακτορικών φοιτητών».
Και ο καθηγητής καταλήγει, κάνοντας μια σύντομη περιγραφή του προγράμματος:
«Το πρόγραμμα είναι ενός έτους πλήρης φοίτησης και ιδιαίτερα απαιτητικό από άποψη χρόνου αφιέρωσης σε αυτό. Το πρώτο εξάμηνο περιλαμβάνει έξι μαθήματα, τα οποία διδάσκονται σε τρεις κύκλους. Ο κάθε κύκλος διαρκεί δύο μήνες με ένα μάθημα να διδάσκεται τις πρωινές ώρες και το δεύτερο τις απογευματινές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις, ασκήσεις πράξης, εργασίες κτλ. Το δεύτερο εξάμηνο αφιερώνεται στην ανάπτυξη ερευνητικής εργασίας η οποία οδηγεί τελικά και στο πτυχίο».
Του ανταποκριτή μας Αποστόλη Ζώη
ΑΠΕ-ΜΠΕ