Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
baby_pixabay
15:59 | 14/11/2023

Το μοντέλο φροντίδας καγκουρό, το οποίο συνιστά για όλα τα νεογνά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εφαρμόζεται στα πρόωρα ή λιποβαρή νεογνά στη Β’ Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική & Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Πρόκειται για ένα μοντέλο που βασίζεται στην επαφή δέρμα με δέρμα του νεογνού με τη μητέρα, το οποίο λειτουργεί θεραπευτικά στα πρόωρα ή λιποβαρή νεογνά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Β’ Πανεπιστημιακής Νεογνολογικής Κλινικής & ΜΕΝΝ, καθηγητή Νεογνολογίας ΑΠΘ Χρήστο Τσακαλίδη, η φροντίδα καγκουρό έχει αρκετά πλεονεκτήματα για το πρόωρο νεογνό και, επιπλέον, θετική επίδραση και στη μητέρα ως προς τη γαλουχία, την κατάθλιψη και το στρες. Η δυναμική αυτή πρακτική ωφελεί όλα τα νεογνά, αλλά κυρίως τα πρόωρα και όσα γεννήθηκαν με χαμηλό βάρος, ενώ, επιπλέον, αυξάνει την αλληλεπίδραση και τη σύνδεση μητέρας-νεογνού, προάγοντας και στον μητρικό θηλασμό.

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, στις 17 Νοεμβρίου,  διοργανώνεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου επιστημονική ημερίδα με  θέμα: «Μικρές πράξεις με μεγάλη επίδραση. Επαφή δέρμα με δέρμα για κάθε νεογνό, παντού». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέταρο του Νοσοκομείου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας στην υποστήριξη και προώθηση της πολύτιμης συμμετοχής της οικογένειας στη φροντίδα των νεογνών της ΜΕΝΝ, αλλά και τη διάχυση της γνώσης για τη συνεισφορά της τεχνολογίας στη νεογνολογία.

Στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα, όπως η ταχεία γενετική διάγνωση νοσημάτων στα νεογνά, η τεχνητή νοημοσύνη και η τηλεϊατρική στη Νεογνολογία, η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των γονέων πρόωρων νεογνών, η διατροφή του πρόωρου νεογνού και η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

(φωτο αρχειου - pixabay)

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis