Άρθρο της Βαγενά Σοφίας – Πρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας στην Π.Ο.ΑΣ.Υ & Αντιπρόσωπος Ε.ΑΣ.Υ.Α.
Δυστυχώς, ολοένα και περισσότερο διαπιστώνουμε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας με συχνές και έντονες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο ή βαρύ τραυματισμό των θυμάτων. Υποθέσεις για τις οποίες δεν μίλησε ποτέ και κανείς παρά μόνο όταν έφτασε το τραγικό τέλος.
Με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό της συναδέλφου μας από τον σύζυγό της διαπιστώνουμε πόσο μόνες επί της ουσίας είναι οι γυναίκες, που υφίστανται βία.
Η ενδοοικογενειακή βία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική υπόθεση, αλλά ως ένα κοινωνικό ζήτημα με αρνητικές συνέπειες τόσο για το ίδιο το θύμα (σωματικές, ψυχολογικές, κ.ο.κ.), όσο και για την κοινωνία.
Η πατριαρχία σκοτώνει γιατί είναι γυναίκες και θα πρέπει να υποτάσσονται στην βούληση του άνδρα, που τις θεωρεί ιδιοκτησία του.
Στην Ελλάδα έχει ψηφιστεί νομοθετικό πλαίσιο, για την προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης κάθε μορφής, αλλά ως διαφαίνεται υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες οι νόμοι δεν αρκούν, για την αναγκαία αποτρεπτική ισχύ εκδήλωσης του ως άνω φαινομένου.
Η χώρα μας ελέγχεται τόσο από τον Ο.Η.Ε όσο και από την Επιτροπή παρακολούθησης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς υπάρχουν προβλέψεις στο Ν.4800/2021, για ζητήματα οικογενειακού δικαίου, που παραβιάζουν σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις.
Ειλικρινά πότε θα σταματήσει να σοκάρεται η ελληνική κοινωνία όταν στο ειδησεολόγιο υπάρχουν νέα για κακοποιήσεις γυναικών ή παιδιών; Πότε θα ιδρυθούν Οικογενειακά Δικαστήρια;
Πότε μια γυναίκα, που καταγγέλλει την κακοποίηση της στην Αστυνομία, θα μπορεί μετά να επιστρέφει στο σπίτι της ασφαλής;
Έχουμε αναρωτηθεί άραγε τι μήνυμα στέλνουμε σε γυναίκες που θέλουν να καταγγείλουν την κακοποίησή τους, ενώ ακούνε ότι υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών, που αμέσως μετά την καταγγελία, δολοφονήθηκαν ή κακοποιήθηκαν ακόμα πιο σκληρά, επειδή απλά τόλμησαν να πούν ΤΕΛΟΣ σε μια κακοποιητική σχέση;
Μας αρκεί ένα σύστημα αντιμετώπισης, που στέλνει τους θύτες ξανά στο σπίτι τους μετά την κακοποίηση;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ.
Οφείλουμε να προστατεύουμε τις καταγγέλλουσες από κάθε είδους φαινόμενα επαναθυματοποιήσης τους.
Οφείλουμε τη γρήγορη εξέταση από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό και την άμεση απονομή δικαιοσύνης.