Το εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο απαίτησε χθες Τετάρτη την «άμεση» αποχώρηση των πρεσβευτών χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αναφερόμενο ονομαστικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.
Με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες, ο θεσμός, προσκείμενος στο στρατόπεδο του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απαίτησε ακόμη να ανασταλεί ο εφοδιασμός των χωρών αυτών με λιβυκούς υδρογονάνθρακες αν δεν σταματήσουν «οι σφαγές» Παλαιστινίων.
Διαβάστε επίσης
«Απαιτούμε οι πρεσβευτές των κρατών που υποστηρίζουν τη σιωνιστική οντότητα (σ.σ. το Ισραήλ) στα εγκλήματα που διαπράττει να εγκαταλείψουν την (λιβυκή) επικράτεια αμέσως», αναφέρει η ανακοίνωση του κοινοβουλίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε τη 19η ημέρα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.
Έναυσμα αυτού του πολέμου ήταν η επίθεση άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, με απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους. Τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα στον οποίο κυβερνά η Χαμάς, έχουν απολογισμό μέχρι στιγμής 6.500 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους.
«Αν δεν σταματήσουν οι σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό, απαιτούμε η λιβυκή κυβέρνηση να αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου προς τα κράτη που τον υποστηρίζουν», πρόσθεσε το κοινοβούλιο.
Το λιβυκό κοινοβούλιο κατήγγειλε με «τον πλέον σθεναρό τρόπο» τη στάση «των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας», που «υποστηρίζουν τη σιωνιστική οντότητα και τα εγκλήματά της» την ώρα που οι ηγέτες τους «κάνουν διαλέξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση».
Η Λιβύη, που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, μαστίζεται από τη βία και πολιτικές διενέξεις έπειτα από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, εξαιτίας εξέγερσης που υποστηρίχθηκε από κράτη μέλη του NATO το 2011.
Στη χώρα υπάρχουν άλλωστε δυο αντίπαλες εκτελεστικές εξουσίες: η λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που έχει έδρα την Τρίπολη (δυτικά) κι αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ· και η λεγόμενη λιβυκή κυβέρνηση, που ονομάστηκε από το κοινοβούλιο και πρόσκειται στο στρατόπεδο του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.
Έχουν γίνει επανειλημμένα διαδηλώσεις υποστήριξης στους Παλαιστίνιους σε λιβυκές πόλεις, ιδίως μετά το πολυαίμακτο πλήγμα σε νοσοκομείο στη Γάζα τη 17η Οκτωβρίου.