Την επόμενη φορά που ο barista θα σας ρωτήσει αν θέλετε γάλα στον καφέ σας, ίσως να θελήσετε να πείτε ναι. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η προσθήκη γάλακτος στον καφέ σας μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα πολυφαινολών, πιστεύεται ότι διπλασιάζει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού.
Οι πολυφαινόλες είναι μια ομάδα φυσικών αντιοξειδωτικών που είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο. Επίσης, αποτρέπουν και καθυστερούν την «οξείδωση υγιών χημικών ουσιών και οργάνων στο σώμα μας, προστατεύοντάς τα έτσι από ζημιά ή καταστροφή», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου σχετικά με τη μελέτη.
Διαβάστε επίσης
Ως μέρος της μελέτης, ερευνητές στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, σε συνεργασία με ερευνητές από το Τμήμα Κτηνιατρικών και Ζωικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εξέτασαν πώς αντιδρούν οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα, τα μόρια που σχηματίζουν πρωτεΐνες.
«Στη μελέτη, δείχνουμε ότι καθώς μια πολυφαινόλη αντιδρά με ένα αμινοξύ, ενισχύεται η ανασταλτική της δράση κατά της φλεγμονής στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ως εκ τούτου, μπορεί ξεκάθαρα να φανταστεί κανείς ότι αυτό το κοκτέιλ θα μπορούσε επίσης να έχει ευεργετική επίδραση στη φλεγμονή στους ανθρώπους», λέει σε δελτίο τύπου η καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων Marianne Nissen Lund, επικεφαλής της μελέτης. «Τώρα θα το διερευνήσουμε περαιτέρω, αρχικά σε ζώα. Μετά από αυτό, ελπίζουμε να λάβουμε χρηματοδότηση για έρευνα που θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε την επίδραση στους ανθρώπους».
Ενώ οι πολυφαινόλες έχουν αποδειχθεί ότι συνδέονται με πρωτεΐνες σε προϊόντα κρέατος, στο γάλα και στη μπύρα, σε μια άλλη μελέτη οι ερευνητές πειραματίστηκαν με το εάν τα μόρια συνδέονται μεταξύ τους και σε ένα ρόφημα καφέ με γάλα. Διαπίστωσαν ότι οι κόκκοι καφέ περιέχουν πολυφαινόλες και το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες.