Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
2
16:39 | 13/08/2023

Του Ηλία Προύφα

Ο Ελληνικός Στρατός αλλάζει τη στολή ασκήσεων μετά από είκοσι οκτώ ολόκληρα χρόνια. Και για να είμαστε σαφείς, αυτό που αντικαθίσταται είναι η πρώτη και μοναδική έως σήμερα στολή παραλλαγής που υιοθετήθηκε το 1995, όταν και αντικαταστάθηκε τότε η ιστορική για τον Ελληνικό Στρατό φαιοπράσινη στολή.

Διαβάστε επίσης

Το σημαντικό όμως είναι ότι η αλλαγή αυτή δεν αφορά μόνο στο χρώμα, στο πατρόν και στο σχέδιο της ελληνικής παραλλαγής. Αφορά και στην ποιότητα του υλικού, δηλαδή στο αντιπυρικό ύφασμα, το οποίο επιπλέον διαθέτει χαρακτηριστικά απομείωσης του υπέρυθρου ίχνους (anti-IR). Και αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που ουσιαστικά αναβαθμίζουν το επίπεδο προστασίας του σύγχρονου έλληνα μαχητή.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε στο kranosgr.com, ότι η αντικατάσταση της στολής ασκήσεων υπήρξε βασικό μέλημα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, και ήδη η χορήγηση των νέων στολών παραλλαγής τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς. Μεσολάβησαν πολλές προτάσεις, αλλαγές, τροποποιήσεις, δοκιμές, τεστ αντοχής, κλπ. μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την τελική ευθεία.

Ειδικά στο προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ έχουν ήδη παραδοθεί περίπου 3.000 νέες εξαρτήσεις μάχης τύπου multicam, καθώς και μεγάλος αριθμός αντιβαλλιστικών πλακών, όπως και πάνω από 1.000 νέα αντιβαλλιστικά κράνη τα οποία παρέχουν υψηλό επίπεδο αυτοπροστασίας. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται η παραλαβή περίπου 1.500 νέων στολών ασκήσεων υψηλής ποιότητας, και βεβαίως προχώρησε πολύ γρήγορα και ολοκληρώνεται η παραλαβή σε ειδικές μπλούζες με χαρακτηριστικά αντιπυρικής προστασίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΑΓΕΕΘΑ, ταυτόχρονα και παράλληλα, «τρέχει» για το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού του Στρατού Ξηράς η προμήθεια νέων στολών παραλλαγής σύγχρονου τύπου σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φυσικά, όπως και νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων που πληρούν τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές αντιβαλλιστικής προστασίας.

Μάλιστα, η προμήθεια αυτή θα επεκταθεί τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό όσο και στην Πολεμική Αεροπορία. Το ΓΕΣ έχει πάρει τις βασικές κατευθύνσεις και οδηγίες, ήδη έχει καταλήξει στη νέα τη στολή και όλος αυτός ο εξοπλισμός είναι ήδη σε φάση επιχειρησιακής και ποιοτικής αξιολόγησης με πολύ αυστηρά κριτήρια, και μόνο όταν περάσει τα σχετικά «τεστ» και διαπιστωθεί η επάρκειά του θα δοθεί το πράσινο φως από το ΓΕΕΘΑ για την μαζική προμήθειά του.

Όσο για την μέθοδο χορήγησης των στολών στο στρατιωτικό προσωπικό, που είναι και το ζητούμενο, μιλάμε για μία πραγματική καινοτομία αφού είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για απευθείας απόκτηση στολών από τον δικαιούχο με χρήση ηλεκτρονικής κάρτας από τα κατά τόπους στρατιωτικά πρατήρια.

Τα αποτελέσματα λοιπόν της όλης προσπάθειας είναι απτά και μετρήσιμα, αφού για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια οι αλλαγές στην ποιότητα των στολών ασκήσεων και στον τρόπο διάθεσής τους είναι ριζικές.

Επιλύεται λοιπόν ένα χρονίζον θέμα, πρώτα και κύρια γιατί οι αρμόδιοι φορείς κινήθηκαν με ταχύτητα, έχοντας τις σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις της στρατιωτικής ηγεσίας ως προς το επιθυμητό «τελικό ζητούμενο» της νέας στολής ασκήσεων. Και βέβαια, τέτοιες καινοτομίες αναδεικνύουν και τη μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το επιθυμητό επιχειρησιακό αποτέλεσμα ως προς τη βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Βούληση κι απόφαση να επιλύεις προβλήματα και να φέρνεις αλλαγές χρειάζεται.

Απλό αλλά όχι αυτονόητο…

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis