Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:16 | 17/08/2023

Τη θέσπισή του είχε προαναγγείλει, πριν τις εκλογές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

Το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει αυξήσεις βασικών μισθών και επιδομάτων για όλους τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους πυροσβέστες, και κατ’ επέκταση θα αυξηθούν οι κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα που θα λάβουν κατά την αποστρατεία τους.

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ενθέτου «Ασφάλιση και Συντάξεις», οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα γίνουν κατά τα πρότυπα των μεταβολών που νομοθετήθηκαν για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Δηλαδή, από το επόμενο έτος θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί όλων των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών. Ταυτόχρονα θα χορηγηθούν αυξήσεις σε δύο βασικά επιδόματα των «ενστόλων», που είναι το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 45 έως 615 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό, και το επίδομα θέσης ευθύνης, που κυμαίνεται από 30 έως 550 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό.

Η αύξηση των βασικών μισθών με το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει και αύξηση στα μερίσματα που θα λάβουν τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ κατά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία, καθώς ο βασικός μισθός αποτελεί τη βάση υπολογισμού των μερισμάτων.

Εφάπαξ 100.000 ευρώ

Eφάπαξ πάνω και από 100.000 ευρώ δίνουν τα ταμεία πρόνοιας των ενστόλων. Είναι κατά γενική ομολογία τα υψηλότερα εφάπαξ που ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα και μάλιστα για τα Ταμεία των στρατιωτικών ο υπολογισμός του εφάπαξ ως το 2014 παρέμεινε χωρίς αλλαγές με το νόμο 4387/2016, καθώς διατηρήθηκε ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπαν τα καταστατικά των Ταμείων τους. Για όλα τα άλλα ταμεία πρόνοιας, τα καταστατικά καταργήθηκαν και μπήκε κόφτης για εφάπαξ ίσο με το 60% του μέσου μισθού της 5ετίας 2009-2014 επί τα έτη ασφάλισης ως το 2014.

Οι όποιες απώλειες έχουν οι στρατιωτικοί στο εφάπαξ είναι για το τμήμα που αναλογεί στα έτη από το 2015 και μετά, μια που ισχύουν ίδιοι κανόνες για όλους και, αντί για εφάπαξ, επιστρέφονται -και μάλιστα άτοκα- οι εισφορές κάθε έτους.

Παρά ταύτα, το εφάπαξ των στρατιωτικών είναι ως και τριπλάσιο έναντι άλλων Ταμείων. Πρόσφατα μάλιστα, στο νόμο 5036/2023 για την αναβίωση των ρυθμίσεων, ψηφίστηκε μία τροποποιητική διάταξη στο μισθολόγιο του 2017 με την οποία έρχονται αυξήσεις στο εφάπαξ των αξιωματικών-εθελοντών μακράς διάρκειας (ΕΜΘ).

Σύνταξη: Ποιες αλλαγές επήλθαν στον υπολογισμό των μερισμάτων με τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ποιοι πήραν αυξήσεις;

Με το νόμο 5018/2023 επήλθαν βελτιώσεις στα μερίσματα που θα λάβουν οι εν ενεργεία αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς προβλέπεται ότι σε όσους καθίστανται μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από την 1η/1/2017 και έπειτα, ο αριθμός των μεριδίων που δικαιούνται για τον υπολογισμό του μερίσματός τους προσδιορίζεται από τον βασικό μισθό (Β.Μ.) του μισθολογικού κλιμακίου (Μ.Κ.) της κατηγορίας (Α, Β, Γ), στην οποία υπάγονται κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία. Με πρόσφατη απόφαση του ΜΤΣ, η τιμή του μεριδίου πήρε μικρή αύξηση και καθορίστηκε στα 5,1 ευρώ, από 4,9 ευρώ που ήταν πριν. Τα δε χορηγούμενα μερίσματα για όσους αποχώρησαν μετά την 1η/1/2017 επανυπολογίστηκαν και όπου προέκυψαν αυξήσεις πληρώθηκαν με αναδρομικά από την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

Σύνταξη: Τα εφάπαξ των ενστόλων (ενδεικτικά ποσά βάσει βαθμού και ετών υπηρεσίας)

πινακας εφαπαξ

Τα μερίδια για το μέρισμα του ΜΤΣ ανά μισθολογικό κλιμάκιο (τιμή μεριδίου 5,1 ευρώ)

πινακας

Κώστας Κατίκος
Πηγή:   eleftherostypos.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis