Σε αλλαγές με σκοπό την ανανέωση και την αλλαγή του προφίλ της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) προχωρά η νέα της διοίκηση, με βάση και νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της που είχε ψηφιστεί στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αλλαγές, που σκοπό έχουν να τοποθετήσουν την υπηρεσία σε νέα τροχιά και νέα εποχή, κάτι που κρίθηκε απαραίτητο αλλά και αναγκαίο, κυρίως μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator. Μια υπόθεση που εκτός από τον πολιτικό σάλο που προκάλεσε, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της μυστικής υπηρεσίας της χώρας. Μετά την τοποθέτηση στην ΕΥΠ του νέου διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη και των δύο υποδιοικητών, του πρέσβη Γιάννη Ραπτάκη και του Αντιστράτηγου Γιώργου Κέλλη, αποφασίστηκαν καινοτόμες αλλαγές που θα επιτρέψουν στην υπηρεσία να «αγγίξει» το προφίλ ξένων αντίστοιχων υπηρεσιών που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια σκηνή.
Διαβάστε επίσης
Το μοντέλο της ισχυρής Βρετανικής ΜΙ6
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, η πασίγνωστη ΜΙ6 (Military Intelligence,Section 6), θα αποτελέσει το πρότυπο για τις αλλαγές που δρομολογούνται στην ΕΥΠ, καθώς πρόκειται για μια ισχυρή (παγκοσμίως) υπηρεσία. Μεταξύ άλλων, εκτιμήθηκε ότι ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ που θέλει να προσεγγίσει η ΕΥΠ, αφού πρόκειται για υπηρεσία ευρωπαϊκής χώρας που λειτουργεί περισσότερο από έναν αιώνα και έχει «διδάξει» και αποτελέσει πρότυπο για πολλές άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.
Ακαδημία ΕΥΠ και υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων
Στην ΕΥΠ θα δημιουργηθεί Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας με σκοπό την εκπαίδευση των στελεχών που αποτελούν το προσωπικό και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες. Μέχρι τώρα οι νεοεισερχόμενοι στην υπηρεσία διδάσκονταν και αντλούσαν γνώσεις και τρόπους δράσης από τα παλαιότερα στελέχη. Μετά την δημιουργία της ακαδημίας, οι νεοεισερχόμενοι θα διδάσκονται από προσωπικό που θα προσληφθεί γι’ αυτό τον σκοπό, ενώ θα υπάρχει συνεργασία ακόμη και με καθηγητές πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του enikos.gr, η εκπαίδευση θα αφορά- μεταξύ άλλων- σε τρόπους ανάλυσης πληροφοριών, δημιουργίας προφίλ (profilers) και κυβερνοασφάλειας. Επίσης έχει αποφασιστεί η δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά διαφθοράς στους κόλπους της υπηρεσίας.
Γιώργος Στεφανόπουλος