Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:46 | 05/10/2023

Του Παναγιώτη Στάθη

Σημαντικές αυξήσεις που (ανάλογα με την κυβερνητική απόφαση) μπορεί να φτάσει κατ' ελάχιστον 10% και στο υψηλότερο ενδεχόμενο το 30%, φέρνει για τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών της χώρας η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, προκαλώντας ταυτόχρονα έναν ακόμα δημοσιονομικό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Περιμένοντας την ανάγνωση του πλήρους σκεπτικού της απόφασης, το κυβερνητικό επιτελείο θα κληθεί να αποφασίσει αν θα κάνει πράξη τον περιλάλητο σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις, κάτι όμως που τηρήθηκε εν μέρει στις περιπτώσεις των αναδρομικών των λοιπών συνταξιούχων της χώρας.

Η απόφαση άλλωστε, με αυτό ακριβώς καταπιάστηκε. Την άρνηση της διοίκησης - πολιτείας να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Μισθοδικείου και να επαναφέρει τις συντάξεις των δικαστών σε επίπεδα αναπλήρωσης άνω του 50% του εν ενεργεία δικαστή, όπως είναι σήμερα.

Τάξη μεγέθους

Για να είμαστε ακριβείς πάντως αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά η σύνταξη ενός ανώτατου δικαστή με 42 χρόνια υπηρεσία με θέση ευθύνης στην ανώτατη θέση της πυραμίδας (πρόεδρος, εισαγγελέας ΑΠ) ίσα που αγγίζει τις 2.000 ευρώ συν το ποσό από Ταμείο Νομικών που πλήρωνε. Αυτό προβλέπεται με ποσοστό αναπλήρωσης έως και περίπου 50% του εν ενεργεία δικαστή στην ίδια θέση. Το δικαστήριο με βάση την απόφαση του Μισθοδικείου κρίνει πως οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012. Tα ποσά που καταβάλλονται πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τ το ύψος των συντάξεων των δικαστών θα καθοριστεί μεταξύ του 70-80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οριστική κυβερνητική απόφαση, λόγω του μεγάλου κόστους επιβάρυνσης που θα υπάρξει.

Τα δώρα

Σύμφωνα με νομικές πηγές δεν αποκλείεται η απόφαση να ανοίγει θέμα δώρων και επιδομάτων αφού το 20122 ίσχυαν περικομμμένες και αυτές οι καταβολές. Μάλιστα υπάρχει αναφορά στην απόφαση πως η σύνταξη του δικαστή υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα αναδρομικά

Όπως σημειώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο "αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο".

Επίσης, τονίζεται πως η συγκεκριμένη απόφαση καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Αυτοί υπολογίζονται με αρκετούς, πιθανόν ένα 15% ή και παραπάνω. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της Κυβέρνησης τι θα πράξει, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς για όλους τους συνταξιούχους δικαστές είναι πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Σε κάθε περίπτωση για όλους θα πρέπει με βάση την απόφαση να επέλθει αύξηση αποδοχών από την έναρξη ισχύος της δικαστικής απόφασης.

Οι βουλευτές

Πάντως, η απόφαση αυτή ανοίγει ζήτημα και για τους συνταξιούχους βουλευτές καθώς ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν αιτήσεις για την καταβολή διαφορών από βουλευτικές αποζημιώσεις και αναμένεται να καταθέσουν αγωγές στα Διοικητικά Δικαστήρια, διεκδικώντας και αυτοί (πιθανόν και αναδρομικά) τις διαφορές των συντάξεων τους.

Σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη οι αυξήσεις στις συντάξεις του ενός πυλώνα συμπαρασύρουν του άλλο, όμως αυτό αφορά μόνο όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το 2013 (βουλευτική περίοδος 2021-15). Κι αυτό γιατί τότε ως γνωστόν καταργήθηκε η βουλευτική σύνταξη και οι βουλευτές συνταξιοδοτούνται από το επάγγελμά τους.

Πηγή:  capital.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis