Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Ανδρέας Νικολακόπουλος
22:28 | 10/09/2024

Την Δευτέρα 9/9/2024, ο κ. Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής  Α’ Αθηνών της Κ.Ο. «Νέα Αριστερά», κ. Αθανάσιος (Νάσος) Ηλιόπουλος, με θέμα: «Ζητήματα σχετικά με τις πειθαρχικές κυρώσεις σε αστυνομικούς που ενεπλάκησαν σε συμβάν στην Κρήτη».

Όπως υποστήριξε, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ένα θέμα για το οποίο έχουν δοθεί ήδη πειστικές απαντήσεις άλλες δύο φορές κατά το παρελθόν, μία από τον κ. Νικολακόπουλο στην ίδια διαδικασία στη Βουλή στις 5/2/2024, αλλά και στις 6/11/2023, από τον τέως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ιωάννη Οικονόμου, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη, αλλά υπήρξε έρευνα σε τρία επίπεδα. Σε πειθαρχικό επίπεδο, όπου η πειθαρχική, διοικητική διαδικασία από την Αστυνομία είναι ανοιχτή ακόμη και σήμερα, σε ποινικό επίπεδο, όπου συνεχίζεται η ποινική διαδικασία από την Δικαιοσύνη, ενώ όλα αυτά βρίσκονται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Ανεξάρτητης Αρχής του «Συνηγόρου του Πολίτη».

Διαβάστε επίσης

Στη συνέχεια, ο κ. Υφυπουργός απευθυνόμενος στον Βουλευτή, υπέβαλε ένα συγκεκριμένο ερώτημα προς τον Βουλευτή της Αντιπολίτευσης: «Επιμένετε και σήμερα ότι υπάρχει συγκάλυψη, όταν η Ελληνική Δικαιοσύνη βγάζει μία απόφαση να διώξει, να ελέγξει πλέον, ενδεχομένως και με τη βάσανο αν οδηγηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο και βέβαια επιμένετε σε συγκάλυψη της ΕΛ.ΑΣ, η οποία δίνει τα στοιχεία, έχει γίνει η έρευνα και έχει διατάξει και πειθαρχική διαδικασία;»

Όπως ανέφερε ο κ. Υφυπουργός, για τη συμπεριφορά του αστυνομικού κατά την αποτροπή ή καταστολή οποιασδήποτε εγκληματικής ενέργειας υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Υπάρχει το π.δ 254/2004, ο «Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού», σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ότι ο αστυνομικός για την τήρηση και την εφαρμογή του νόμου, χρησιμοποιεί κατ’ αρχήν μη βίαια μέσα, ενώ η προσφυγή στη βία επιτρέπεται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαία και πάντοτε υπό την αυστηρή τήρηση των κανόνων της αναλογικότητας, της προσφορότητας και της αναγκαιότητας.

«Είναι προτεραιότητα του Υπουργείου, ο έλεγχος κάθε παράνομης, αντικοινωνικής και απρεπούς συμπεριφοράς του αστυνομικού. Παρακολουθούμε όλα τα ανά την επικράτεια περιστατικά και εξετάζουμε κάθε καταγγελία, κάθε πληροφορία. Αυτό γίνεται κυρίως για να προστατεύσουμε τους θεσμούς. Διερευνούμε και εσωτερικά, κάθε υπόνοια παραβατικής συμπεριφοράς του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., κινώντας τις διοικητικές και πειθαρχικές διαδικασίες. Η άσκηση δυσανάλογης ή παράνομης «αστυνομικής βίας», αποτελεί παράβαση του υπηρεσιακού καθήκοντος και τα καταγγελλόμενα πάντοτε ερευνώνται ενδελεχώς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος.

Όπως υποστήριξε ο κ. Υφυπουργός, δεν μπορεί να συζητηθεί δημόσια στη Βουλή, οτιδήποτε αφορά τα πραγματικά περιστατικά μίας υπόθεσης η οποία είναι «ανοιχτή», μίας διαδικασίας η οποία είναι μυστική, ούτε είναι δυνατόν να βγει απόφαση από την Ελληνική Αστυνομία, για μία υπόθεση την οποία ερευνά η Ελληνική Δικαιοσύνη. «Όπως η Δικαστική διαδικασία είναι μυστική, το ίδιο και η Πειθαρχική διαδικασία είναι μυστική. Δεν μπορούμε να σας γνωστοποιήσουμε, ούτε μπορούμε να πούμε δημοσίως πραγματικά περιστατικά, σε μία έρευνα που είναι ανοιχτή. Αυτό επιβάλλει ο νομικός μας πολιτισμός, ο σεβασμός στις αρχές της δίκαιης δίκης, ο σεβασμός στους κανόνες ποινικής δικονομίας, ο σεβασμός στα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Να σας θυμίσω, ότι μία ποινική δίωξη δεν σημαίνει και καταδίκη»,  τόνισε ο κ. Υφυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλες εκείνες τις πειθαρχικές ενέργειες που έλαβαν χώρα, αμέσως μετά την πρόκληση του συγκεκριμένου συμβάντος πριν ένα χρόνο, λέγοντας συγκεκριμένα. «Θα σας πω λοιπόν ξανά, αυτά τα οποία έχουμε κάνει. Με βάση δημοσιεύματα τα οποία υπήρχαν στο διαδίκτυο, και από τα οποία υπήρχαν υπόνοιες για επίμεμπτες ενέργειες αστυνομικών, διατάχθηκε αρχικά Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Κρήτης η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης. Όταν έγιναν καταγγελίες από την οικογένεια του θανόντος για πιθανή τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων, η έρευνα αναβαθμίστηκε σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Η δε ιατροδικαστική έκθεση υποβλήθηκε για συνεκτίμηση, στο πλαίσιο της διοικητικής διερεύνησης στον ενεργούντα την Ε.Δ.Ε. Αξιωματικό, ο οποίος δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς».

«Δεν βγάζει αποφάσεις η Αστυνομία σε εν εξελίξει υπόθεση. Η Δικαιοσύνη βγάζει τις αποφάσεις, ενώ οι πειθαρχικές διαδικασίες τρέχουν παράλληλα, συμβάλλοντας στην ορθή έκβαση κάθε υπόθεσης», τόνισε καταλήγοντας την τοποθέτησή του.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis