Πριν λίγες μέρες, μια ομάδα αστυνομικών βγήκε από δημόσιο κτίριο στο Μανχάταν, έχοντας συλλάβει έναν οπλισμένο άνδρα που είχε κρυφτεί στο διαμέρισμα μιας γυναίκας. Αυτό που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν ένας σκύλος-ρομπότ που βγήκε από το κτίριο μαζί με την αστυνομία, εγείροντας έτσι πολλά ερωτήματα για την αστυνόμευση στη Νέα Υόρκη.
Ο σκύλος-ρομπότ είναι εξοπλισμένος με φώτα και κάμερες για να δείχνει τους χώρους των αστυνομικών επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο, ενώ βασίζεται
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο σκύλος-ρομπότ πέρασε μόνο από το λόμπι του κτιρίου χωρίς να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επιχείρηση. Ωστόσο, και μόνο η παρουσία του σε ένα δημόσιο κτίριο προκάλεσε έντονη αντίδραση, με πολλούς να την καταδικάζουν ως ένα τρανταχτό παράδειγμα αστυνομικής εξουσίας και εσφαλμένων προτεραιοτήτων, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να είναι καταστροφικό για τις ΗΠΑ.
Ο Jamaal Bowman, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέφερε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter τα ακόλουθα: «Δεν μπορείτε να μου δώσετε ένα μισθό διαβίωσης, να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό και να παρέχετε προσιτή στέγαση. Δουλεύω σκληρά και δεν μπορώ να λάβω άδεια μετ’αποδοχών ούτε άδεια τέκνων. Παρόλα αυτά δίνουμε τα χρήματα των φορολογουμένων σε σκύλους-ρομπότ;»
Επιπλέον, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Απριλίου ότι δεν είχε δει τον σκύλο-ρομπότ να δουλεύει, αλλά μοιράστηκε την ανησυχία ότι αν για οποιονδήποτε λόγο αυτό ενοχλεί τους ανθρώπους, θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συζητήσει το θέμα με τον επίτροπο της αστυνομίας, Dermot F. Shea.
Η εισαγωγή του σκύλου-ρομπότ έρχεται καθώς οι αστυνομικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έντονο έλεγχο σχετικά με τις πολιτικές και τις πρακτικές τους, ειδικά με τη δίκη δολοφονίας του πρώην αστυνομικού της Μινεάπολης που κατηγορείται για τη δολοφονία του George Floyd. Ο θάνατος του Floyd ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κατά της αστυνομίας στις ΗΠΑ, με πολλούς να ζητούν να μειωθούν τα χρήματα που πηγαίνουν για την ενίσχυση της αστυνομίας και να δοθούν περισσότερα χρήματα σε κοινωνικά προγράμματα.
Στη Νέα Υόρκη, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το περασμένο καλοκαίρι ένα νομοσχέδιο που για πρώτη φορά απαιτεί από την αστυνομική υπηρεσία να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τα εργαλεία παρακολούθησης που χρησιμοποιεί, που είναι από τα πιο εξελιγμένα στην Αμερική και περιλαμβάνουν αναγνώστες πινακίδων κυκλοφορίας, ανιχνευτές κινητών τηλεφώνων και drones.
Στις 14 Απριλίου, η Maya Wiley, υποψήφια των Δημοκρατικών και πρώην αναλύτρια του MSNBC, εξέφρασε την αντίθεσή της στη χρήση του σκύλου-ρομπότ από την αστυνομία στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για σπατάλη χρημάτων αλλά και απειλή για τους Νεοϋορκέζους. Η συσκευή κοστίζει τουλάχιστον 74.000$, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Boston Dynamics, της εταιρείας που την κατασκευάζει.
Ο Scott M. Stringer, Δημοκρατικός υποψήφιος δήμαρχος, δήλωσε ότι η αστυνομία δεν πρέπει να επικεντρωθεί στο «να βρει νέους και πιο περίπλοκους τρόπους για να παρενοχλεί τους φτωχούς και τους έγχρωμους». «Ως δήμαρχος, θεωρώ ότι πρέπει να επενδύσουμε σε ανθρώπους και όχι σε σκύλους της αστυνομίας», είπε.
Η χρήση σκύλων-ρομπότ από τις αστυνομικές υπηρεσίες, που μοιάζουν με εκείνα που εμφανίζονται στο επεισόδιο «Metalhead» της σειράς «Black Mirror», έχει δεχτεί έντονη κριτική από τον Σεπτέμβριο του 2019 που η Boston Dynamics παρουσίασε το προϊόν.
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει εκφράσει την ανησυχία της ότι χωρίς σωστή διαχείριση, οι συσκευές που ελέγχονται απομακρυσμένα και βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαν τελικά να γίνουν αυτόνομες και να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις, ενισχύοντας ενδεχομένως την αστυνομική προκατάληψη. Η Ένωση έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες για το απόρρητο και το φάσμα των συσκευών που τελικά χρησιμοποιούνται ως «όπλα».
Ο Michael Perry, ανώτερος υπάλληλος της Boston Dynamics, δήλωσε ότι από τους 500 περίπου σκύλους-ρομπότ που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, οι περισσότεροι χρησιμοποιούνται σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, εργοτάξια ή σε άλλα εμπορικά περιβάλλοντα που χαρακτηρίζονται από επικίνδυνες συνθήκες.
Ο Perry πρόσθεσε ακόμη ότι μόνο τέσσερις από τις συσκευές έχουν χρησιμοποιηθεί από αστυνομικές υπηρεσίες. Εκτός από τη Νέα Υόρκη, οι άλλες είναι η κρατική αστυνομία της Μασαχουσέτης, το αστυνομικό τμήμα της Χονολουλού και μια υπηρεσία επιβολής του νόμου στις Κάτω Χώρες. Επίσης, ανέφερε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που διέπουν τη χρήση της συσκευής την εμποδίζουν να αναπτυχθεί ως «όπλο». «Δεν θέλουμε τα ρομπότ μας να χρησιμοποιούνται με τρόπο που να βλάπτουν τους ανθρώπους», είπε.
Σε απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με τον σκύλο-ρομπότ, το αστυνομικό τμήμα ανέφερε ότι οι αξιωματικοί της Νέας Υόρκης χρησιμοποιούν ρομπότ εδώ και 50 χρόνια σε καταστάσεις ομηρίας και επικίνδυνων υλικών, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κίνδυνο.