Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:14 | 15/07/2015

Η ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αχαϊας εξέδωσε οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών, ειδικότερα το επόμενο χρονικό διάστημα, που θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος, λόγω των καιρικών συνθηκών και της υψηλής βλάστησης που υπάρχει.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

“Η Υπηρεσία μας, στo πλαίσιo ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και δεδομένου ότι ο νομός Αχαΐας ανήκει στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας από άποψης εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση και συνεισφορά όλων μας, προκειμένου να προστατέψουμε τα δάση και την ύπαιθρο μας από μια καταστροφή, ιδιαίτερα λόγω αμέλειας .Στο επόμενο χρονικό διάστημα,λόγω της υψηλής βλάστησης που υπάρχει αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνήθως τέτοια περίοδο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης και ανάπτυξης μεγάλων πυρκαγιών και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:

Απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα και η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:

Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή στην ύπαιθρο ή από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά.

Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες, εντός η πλησίον των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος ή σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Καθαρίζουμε και αποψιλώνουμε τις ιδιοκτησίες μας από ξηρά χόρτα, σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Σύμφωνα δε με την ισχύουσα νομοθεσία τόσο ο εμπρησμός από αμέλεια όσο και ο εμπρησμός από πρόθεση αποτελούν αξιόποινες πράξεις,οι οποίες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Πέραν των βαρύτατων ποινικών κυρώσεων που επισύρουν οι παραβάσεις των σχετικών άρθρων του Π.Κ., η πρόκληση πυρκαγιάς σε δάση συνεπάγεται και την επιβολή άλλων κυρώσεων, διοικητικών,κατά περίπτωση (ενδεικτικά αναφέρονται η διακοπή οικονομικής ενίσχυσης προγράμματος Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ., η απαγόρευση βοσκής ζώων σε αναδασωτέα έκταση). Η άσκηση του ανακριτικού έργου στην τομέα ευθύνης της Υπηρεσίας μας διεξάγεται από τα κατά τόπους Ανακριτικά Γραφεία, ενώ στα σοβαρά περιστατικά εμπρησμού ενεργοποιείται προς συνδρομή και το Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτ. Ελλάδας.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 (χωρίς χρέωση) και δώστε σαφείς πληροφορίες μιλώντας καθαρά και σταθερά για το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά. Αν έχετε τη δυνατότητα και σας ζητηθεί από τον τηλεφωνητή μπορείτε να δώσετε περαιτέρω χρήσιμες πληροφορίες όπως :

Περιγραφή για το είδος της βλάστησης που καίγεται

Ποια είναι η κατεύθυνση της πυρκαγιάς

Τυχόν ζωτικής σημασίας υποδομές που απειλούνται

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς άλλα και άλλου έκτακτου γεγονότος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/Various/advices.csp”.

http://www.patrastimes.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis