Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:38 | 16/02/2016
Τα κρούσματα βίας σε χώρους πανεπιστημίων αυξάνονται διαρκώς, με τις διοικήσεις των ΑΕΙ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε μια πολιτεία που δεν μπορεί να αντιδράσει.
 
Σοβαρά επεισόδια δημιούργησε την Τρίτη ομάδα αναρχικών σε κεντρικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου και επρόκειτο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον διεθνή διαγωνισμό ανακατασκευής κτιρίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), το οποίο και έχουν καταλάβει επί χρόνια ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου για να το χρησιμοποιούν ως «στέκι».
 
Οι πανεπιστημιακοί διαμαρτύρονται διότι σε περίοδο οξύτατης υποχρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων, με τις διοικήσεις τους να καλούνται ουσιαστικά να αυτοχρηματοδοτηθούν, η Πολιτεία δεν κατορθώνει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ούτε στη διεκδίκηση της περιουσίας τους για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και διοικητικών τους αναγκών.
 
Έτσι, ενώ επρόκειτο να γίνει διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάμβανε την ανακατασκευή του κτιρίου, ομάδες αναρχικών μπήκαν μέσα στο ξενοδοχείο όπου θα γινόταν η διαδικασία και έκλεψαν τις προσφορές, προκαλώντας αναστάτωση και ζημιές στον χώρο.
 
Οι παριστάμενοι ανέφεραν μιλώντας στο «Βήμα» ότι οι δυνάμεις της Αστυνομίας που κλήθηκαν ήταν «αναποτελεσματικές», ενώ αντίστοιχα οι αναρχικές ομάδες ανακοίνωναν μέσα από ιστοσελίδες τους ότι «ο κόσμος του αγώνα θα πει την τελευταία κουβέντα» και «θα περάσετε πάνω από το πτώμα μας».
 
Πρόκειται για την κατάληψη του κτιρίου «Βανκούβερ» που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μαυραμματαίων και Δεριγνύ, το οποίο ανήκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που θέλει να καλύψει στεγαστικές ανάγκες των μελών του.
 
«Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να λειτουργήσει το κράτος και η νομιμότητα, πώς μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά τα πανεπιστήμια» έλεγε καθηγητής του ΟΠΑ που μίλησε στο «Βήμα».
 
«Την Τρίτη 16.2.2016, ημέρα κατάθεσης των προσφορών διεθνούς διαγωνισμού για την ανακατασκευή του κτιρίου Βανκούβερ (Μαυρομματαίων και Δεριγνύ), ιδιοκτησίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ενώ η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη, φιλοξενούμενη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ομάδα αγνώστων εισέβαλε στον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού και υφάρπαξε κατατεθείσες προσφορές» αναφέρεταο σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, Τρίτη, από την πρυτανεία του ΟΠΑ.
 
«Είχαν προηγηθεί δημόσιες δηλώσεις ομάδων αγνώστων, που παραμένουν παρανόμως στο εν λόγω κτίριο, ότι δεν θα επιτρέψουν την ανακατασκευή του. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ασφυκτιά λόγω των περιορισμένων κτιριακών υποδομών που διαθέτει και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ιδρύματος η αξιοποίηση των κτιριακών του υποδομών για τις ακαδημαϊκές ανάγκες των μελών της κοινότητας του» τονίζει η διοίκηση του ΟΠΑ.
 
«Δεν επιθυμούμε να καλλιεργούμε αντιδικίες. Αξιώνουμε όμως να γίνεται σεβαστό το Πανεπιστήμιο, η ιστορία του, τα μέλη της κοινότητάς του καθώς και οι χώροι του. Αποτελεί δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή μας να ενεργούμε για την ορθή αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος. Καλούμε όλους να σεβαστούν τα νόμιμα δικαιώματα της πανεπιστημιακής κοινότητας» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
 
Στη Θεσσαλονίκη
 
Οξύτατο πρόβλημα εγκληματικότητας στους πανεπιστημιακούς χώρους υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη, όπου η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι υπάρχει έξαρση συγκεκριμένων μορφών παραβατικής συμπεριφοράς (διακίνηση ναρκωτικών, επιθέσεις και κλοπές σε βάρος φυσικών προσώπων), και μάλιστα με όξυνση των τρόπων και πρακτικών που χρησιμοποιούν οι δράστες».
 
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχει συστήσει μάλιστα και επιτροπή μελέτης του θέματος της χρήσης ναρκωτικών στον χώρο.
 
«Η υπηρεσία φύλαξης του ΑΠΘ δεν επαρκεί αριθμητικά για την αποτροπή των κρουσμάτων κλοπών σε ένα μεγάλο υπαίθριο χώρο όπως η Πανεπιστημιούπολη, αλλά δεν έχει και από τον νόμο τη δυνατότητα δυναμικών παρεμβάσεων και εκδίωξης των προσώπων που διακινούν ναρκωτικά. Οι προσπάθειες των υπαλλήλων της εργολαβίας φύλαξης -που εστιάζονται στην ανάσχεση του ρυθμού αύξησης- είναι καθημερινές και συνεχείς, με νυχθημερόν περιπολίες» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύγκλητος του ΑΠΘ.
 
«Το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό. Το πανεπιστήμιο προσπαθεί στο πλαίσιο των αριθμητικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του να διαχειριστεί το πρόβλημα. Χωρίς όμως την ουσιαστική συνδρομή της Αστυνομίας, που είναι ο μόνος νόμιμος και επιχειρησιακά ικανός φορέας της πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αδύνατη. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας αυτού του τύπου στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης είναι απολύτως γνωστό στις αστυνομικές αρχές.
 
Η διοίκηση του ΑΠΘ επιζητεί έμπρακτα και συνεχώς, από την ανάληψη της θητείας της, τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών σε θέματα καταπολέμησης αυτών των μορφών παραβατικών περιστατικών (ναρκωτικών και κλοπών).
 
Θα συνεχίσει σταθερά να την επιζητεί, με την υποστήριξη της Συγκλήτου και εκφράζοντας τη βούληση του συνόλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας» συνεχίζει το ίδιο κείμενο.
 
Πηγή: tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis