Στις φυλακές Κορυδαλλού ουδείς θορυβήθηκε πραγματικά από τις τελευταίες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση που δρούσε μέσα από τις φυλακές. «Εδώ και χρόνια τα ξέραμε, τα λέγαμε στα υπουργεία, αλλά κανείς δεν άκουγε...» είπαν χαρακτηριστικά σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην «Κ». Πράγματι, οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι κάτι «νέο». Μάλιστα, το 2009, λίγους μήνες μετά την απαγωγή Παναγόπουλου, επιχείρηση της αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Τσάπα» είχε αποκαλύψει την εγκληματική δράση αλλά και τους μαφιόζικους τρόπους που μια κλειστή παρέα ποινικών δεν αποχωριζόταν ούτε μέσα στη φυλακή. Το διαβιβαστικό εκείνης της υπόθεσης είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό της τωρινής υπόθεσης. Μπορεί κάποιοι συνεργοί και τα θύματα να είναι διαφορετικά, όμως η ουσία των καταγγελιών και οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι: Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος.
Γνωστοί στην «πιάτσα», αντίστοιχα, ως ο «κ. Παναγιώτης», ο «Θείος Τζο» και ο «Σούμο», βρέθηκαν τότε για πρώτη φορά σε κοινή δικογραφία, η γνωριμία τους όμως πήγαινε χρόνια πίσω. Σκαφτούρος και Βλαστός, κακοποιοί της νύχτας, γνωρίστηκαν και έκαναν παρέα στις φυλακές της Κέρκυρας, σύντομα άρχισαν να επικοινωνούν και με τον Στεφανάκο. Οι τρεις τους ταίριαξαν, τους ένωσαν οι κοινοί εχθροί –μια άλλη ομάδα που έλεγχε ένα άλλο κομμάτι της νύχτας– και στη συνέχεια οι κοινές τους δράσεις: Με μια σειρά από εντολές μέσα από τα κελιά τους πραγματοποιούσαν με επιτυχία –σύμφωνα με εκείνη την παλιά δικογραφία– εκβιασμούς, προστασία σε μαγαζιά, την απαγωγή Παναγόπουλου, αλλά και συμβόλαια θανάτου.
Μετά τις αποκαλύψεις, ο Στεφανάκος μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας, ο Σκαφτούρος στη Θεσσαλονίκη και ο Βλαστός στα Τρίκαλα. Δεν φαίνεται όμως να πτοήθηκαν. Αλλωστε ήξεραν πως όταν ερχόταν η ώρα των δικαστηρίων θα ξανάσμιγαν και πάλι στον Κορυδαλλό. Και έτσι έγινε. Σύντομα βρέθηκαν στην Α΄ πτέρυγα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην ΣΤ΄, όπου κρατούνται κυρίως επώνυμοι για οικονομικά εγκλήματα.
Προκλητική άνεση
Η σχέση των τριών ανδρών όλα αυτά τα χρόνια παραμένει ισχυρή. Αλλωστε, φαίνεται πως πλέον έχουν και κάτι ακόμα που τους ενώνει: Τα 30 εκατ. ευρώ από την απαγωγή Παναγόπουλου. Αν και για κάποιους που τους παρακολουθούν εδώ και χρόνια μέσα στη φυλακή, αυτά τα χρήματα ήταν κατά κάποιο τρόπο η κατάρα τους: «Μια ζωή κυνήγαγαν τα λεφτά, τα απέκτησαν και τώρα δεν μπορούν να τα χαρούν, ε, αυτό τους έχει τρελάνει».
Μέσα στη φυλακή, η άνεση με την οποία κινούνταν ήταν πράγματι προκλητική. Ενα περιστατικό που εκτυλίχθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια είναι ενδεικτικό των ισορροπιών που είχαν διαμορφωθεί μεταξύ των συγκεκριμένων κρατουμένων και εκείνων που τους φύλαγαν.
Ηταν Σάββατο μεσημέρι και ο Σκαφτούρος είχε κάνει μια μεγάλη παραγγελία θαλασσινών από γνωστή ταβέρνα του Πειραιά. Οταν η παραγγελία έφτασε στην πύλη, ένας από τους φύλακες επέμεινε να την ελέγξει. Ο διανομέας τότε κάλεσε στο κινητό τον ίδιο τον Σκαφτούρο –ο οποίος φημίζεται για την παθολογική του εμμονή με την καθαριότητα– και του μετέφερε ότι ο φύλακας ήθελε να ψάξει τις γαρίδες και τα καλαμαράκια με τα χέρια του. Οσοι ήταν μπροστά στο περιστατικό μπορεί να μη γνωρίζουν το πώς αντέδρασε ο κρατούμενος στην άλλη άκρη της γραμμής, αλλά είδαν τον φύλακα με συνοπτικές διαδικασίες να στέλνει την παραγγελία στην πτέρυγα και, βέβαια, κανέναν να μη θορυβείται από το γεγονός ότι απροκάλυπτα γινόταν χρήση απαγορευμένου κινητού.
Αντίστοιχα, εδώ και μήνες, ήταν κοινό μυστικό ότι ο Βλαστός είχε... πριβέ συναντήσεις με τη δικηγόρο του στο κελί του ή ότι είχε ισχυρή άποψη για το ποιος θα μπει σε ποια πτέρυγα. Τελευταία «τοποθέτηση» λέγεται πως έκανε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν στην έκτη πτέρυγα πέρασε ο 33χρονος που είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο μετά τη συμπλοκή με ομάδα ΔΙΑΣ στη Μεταμόρφωση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο εν λόγω άνδρας θα εκτελούσε εκείνο το βράδυ συμβόλαιο θανάτου...
Δεν είναι απαραίτητο πως όλοι οι σωφρονιστικοί που συναινούσαν στα «θέλω» τους χρηματίζονταν. Οι τρεις αυτοί άνδρες είχαν καταφέρει μέσα στη φυλακή να μην μπορεί να τους πει κανείς «όχι». Και αυτό αφορούσε σωφρονιστικούς αλλά και κρατούμενους. Επίσης κοινό μυστικό πως στην έκτη πτέρυγα, όλοι –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– είχαν αναγκαστεί να ενδώσουν στους εκβιασμούς τους για «προστασία».
Τα τελευταία χρόνια που εδραιώθηκε η σχέση των τριών ανδρών με τους τρομοκράτες –«Πυρήνες» και Ξηρό– ήταν φανερό σε όλους μέσα στη φυλακή πως ένα νέο κεφάλαιο δράσης ξεκινούσε.
Ο «αρραβώνας»
Οταν οι –20χρονοι τότε– τρομοκράτες μπήκαν στον Κορυδαλλό δήλωναν πως έχουν ιδεολογικές αγεφύρωτες διαφορές με τους ανθρώπους της νύχτας. Ο Στεφανάκος όμως τους παρακολουθούσε στενά και ήταν εξαρχής ανοικτός σε ένα είδος συνεργασίας. Σκαφτούρος και Βλαστός ήταν πιο επιφυλακτικοί, αλλά η συγκατοίκηση στην ίδια πτέρυγα φαίνεται πως έδιωξε τον όποιο δισταγμό. Ολοι παρατηρούσαν ότι οι δύο πλευρές είχαν έρθει ιδιαίτερα κοντά και πως οι «Πυρήνες» εξαιτίας αυτής της σχέσης είχαν πάρει «θάρρος». Ολοι έχουν να θυμούνται νεαρό μέλος της οργάνωσης να φωνάζει προκλητικά, παρουσία σωφρονιστικών, πως (μέσα στη φυλακή) «άλλοι πουλάνε προστασία, άλλοι πουλάνε πρέζα, εμείς πουλάμε φόβο».
Ο «αρραβώνας» τους επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ο Βλαστός προσπάθησε να αποδράσει με τη βοήθεια των «Πυρήνων». Αγνωστη πτυχή εκείνης της ιστορίας είναι πως ο Στεφανάκος είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και εξέλιξη της απόδρασης. Εκείνη την περίοδο υπήρχε ενημέρωση ότι ετοιμάζεται μια εντυπωσιακή απόδραση μεταξύ ποινικών και τρομοκρατών. Τα δελτία πληροφοριών έκαναν λόγο για χρήση ρουκέτας η οποία θα γκρέμιζε μέρος της μάντρας. Τελικά τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου αντί του ήχου της έκρηξης, ακούστηκε ο συναγερμός της φυλακής. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ένας φύλακας είχε δει στον διάδρομο τον Βλαστό να οπλοφορεί. Δίπλα του, δύο μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν ρίξει στο πάτωμα και χτυπούσαν ένα συνάδελφό του. Ο Βλαστός μπήκε στον χώρο του επισκεπτηρίου, όπου και παρέμεινε οπλισμένος κρατώντας ομήρους φύλακες και επισκέπτες. Ο Στεφανάκος ήταν έτοιμος να δώσει το σήμα να ξεκινήσει εξέγερση στις πτέρυγες και να δημιουργηθούν πολλά μέτωπα, ενώ ήταν εκείνος που έπειτα από έντονη διαπραγμάτευση με σωφρονιστικό δέχτηκε πως η ομάδα του είχε «ηττηθεί» και έδωσε εντολή για τη λήξη της επιχείρησης.
Μετά το συμβάν, σωφρονιστικοί υπάλληλοι ενημέρωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη σχέση ποινικών και τρομοκρατών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ένα χρόνο αργότερα ενημέρωσαν εκ νέου το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και το Δημοσίας Τάξης, για την εξέλιξη της σχέσης αξιολογώντας την ως ένα από τα βασικά προβλήματα στη λειτουργία των φυλακών...