Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:02 | 13/12/2014

 

Ο κατασκευαστής τεθωρακισμένων οχημάτων Krauss Maffei Wegmann (KMW) παρέδωσε στον Γερμανικό Στρατό 20 κλιματιζόμενα Leopard 2. Μέχρι στιγμής η θερμοκρασία στο εσωτερικό διαμέρισμα του άρματος ήταν μέχρι 70  βαθμούς. Τα οχήματα έχουν και άλλες καινοτομίες.

Ο επικεφαλής της KMW, Φρανκ Χάουν, άδραξε την ευκαιρία της τελετής παράδοσης του πρώτου αναβαθμισμένου Leopard 2A7 στις εγκαταστάσεις στο Μόναχο, για να τονίσει την σημασία που έχουν τα βαριά ερπυστριοφόρα οχήματα στην άμυνα.  Κάποτε ο Γερμανικός Στρατός είχε 2.125 Leopard 2 ενώ «τώρα έχουν απομείνει 225», θρήνησε ο Χάουν.

Ο σημερινός στόλος των κύριων αρμάτων μάχης του Γερμανικού Στρατού περιλαμβάνει το Leopard 2 στις παραλλαγές 2Α5, 2Α6, 2Α6Μ (ενισχυμένο κατά νάρκες). Αυτές οι παραλλαγές προήρθαν από τα προγράμματα αναβάθμισης Ι και ΙΙ την δεκαετία του 1990, όπως και από τα μέτρα που ελήφθησαν μετά το 2000 για την προστασία κατά ναρκών και άλλου είδους εκρηκτικών μηχανισμών.

Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν μόνο βίαιοι φανατικοί τζιχαντιστές, αλλά και στρατιωτική βία στη ίδια την γειτονιά, για την «επέκταση των σφαιρών επιρροής πέρα από τα διεθνώς σεβαστά σύνορα». Ο Χάουν δεν ανέφερε ονομαστικά την Κριμαία και τη Ρωσία.

Η Krauss-Maffei ελπίζει σε μια θαυματουργική παραγγελία

Τώρα το αφεντικό της εταιρείας, υπό το φως των νέων απειλών, ελπίζει σε μια δεύτερη θαυματουργική παραγγελία για τον γερμανικό κατασκευαστή των τανκς που σχεδιάζει μια συγχώνευση με την γαλλική εταιρεία Nexter το επόμενο έτος. Πρόσφατα ο Γερμανικός Στρατός παρήγγειλε 131 τροχοφόρα Boxer για 620.000.000 ευρώ. Πριν από λίγους μήνες, αυτή η επιθυμία των εργολάβων της άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων είχει απορριφθεί από τους Γερμανούς πολιτικούς. Ωστόσο, η κατάσταση ασφαλείας έχει πλέον αλλάξει.

Το παράδειγμα δείχνει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια αλλαγή πορείας, αν απαιτείται κάτι τέτοιο, δήλωσε ευτυχής ο Χάουν. «Όσον αφορά το πάντσερ, η διαδικασία αυτή είναι ακόμη μπροστά μας». Κανείς δεν μπορεί να το αποφύγει, γιατί «χωρίς άρματα μάχης, δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τη Γερμανία», προέβλεψε ο ο ίδιος.

Ο Γερμανικός Στρατός λαμβάνει τώρα συνολικά 20 Leopard 2A7. Δεν πρόκειται για νεόδμητες κατασκευές - αλλά για πολλά εκτομμύρια ευρώ εκσυγχρονισμένα μοντέλα των προηγούμενων ετών (Leopard 2A5/2A6). Αυτά προέρχονται από ολλανδικά αποθέματα. Η νέα τεχνική έχει αναπτυχθεί από κοινού με τον Καναδά, όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν της εταιρείας. Οι Καναδοί είχαν δανειστεί το 2007 περί τα 20 Leopard 2Α6Μ από την Γερμανία για χρήση στον πόλεμο του Αφγανιστάν, και το τροποποίησαν. Αυτή η τεχνική έχει αποδειχθεί στην πράξη, δήλωσε η πρέσβης του Καναδά Μαρί Ζερβέ-Βιλτρισέρε στο Μόναχο.

Στο μέλλον 20 από τα 225 γερμανικά Leopard 2 θα λάβουν σύγχρονη τεχνολογία που βρίσκεται ήδη εμπεδωμένη στα Leopard της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Σουηδίας, του Καναδά και τη Σιγκαπούρης. Ένα βήμα περαιτέρω γίνεται με την επικείμενη κατασκευή των Leopard για το Κατάρ.

Τα 20 πάντσερ θα καταλήξουν στο 203ο Τάγμα του Γερμανικού Στρατού, το οποίο εξοπλίζεται με 44 Leopard 2A6.

Ασφάλεια κατά ναρκών και κλιματισμός για το πλήρωμα

Το εκσυγχρονισμένο Leopard για τον Γερμανικό Στρατό έχουν επιπλέον μια ενισχυμένη προστασία στην κοιλιά κατά ναρκών και άλλων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και κλιματισμό για το τετραμελές πλήρωμα. Στο εσωτερικό διαμέρισμα, χωρίς κλιματιστικό, υπό το άμεσο ηλιακό φως η θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι 50 έως 70 βαθμούς, λένε. Επιπλέον, υπάρχουν νέα συστήματα νυχτερινής όρασης, κάμερες θερμικής απεικόνισης τύπου Attica της Cassidian (το περισκόποιο κωδικοποιείται έτσι ως PeriR17 A2), ενδοεπικοιωνία SOTAS-IP της Thales (χρησιμοποιείται ήδη στο Puma και στο Boxer).

Άλλες σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνουν την εγκατάσταση μια υδρόψυκτης βοηθητικής μονάδας ισχύος (17kW) για την λειτουργία όλων των υποσυστημάτων με σβηστό τον κινητήρα.

Επιπλέον, ο Γερμανικός Στρατός με το εκσυγχρονισμένο Leopard θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί προγραμματιζόμενα πυρομαχικά (DM12): το βλήμα μπορεί να ρυθμιστεί πώς και πού να εκρήγνυται. Με την αναβάθμιση το πάντσερ μετατρέπεται από έναν μονομάχο σε έναν πραγματικό τανκς που τα κάνει όλα, δήλωσε ο Χάουν. Τώρα τίθεται το ερώτημα πότε θα επιτραπεί να μετατρέψει η Krauss-Maffei Wegmann το υπόλοιπο των 205 Leopard του Γερμανικού Στρατού με τον σύγχρονο εξοπλισμό.

Σχετικά με ένα τέτοιο συμβόλαιο δεν υπάρχουν πληροφορίες. Υπάρχουν αρχικές ιδέες για ένα νέο βαρύ τανκς που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτυχθεί σε μια γαλλο-γερμανική συνεργασία. Όπως ειπώθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης στο Μόναχο, ο διάδοχος του Leopard 2 θα μπορούσε να είναι γύρω στο 2030 έτοιμος.

http://www.defencenews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis