Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Διαβάστε επίσης
Μία νέα διαδικτυακή εφαρμογή κρυπτογράφησης επικοινωνιών, η οποία χρησιμοποιείται από μέλη ισχυρών εγκληματικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, «έσπασε» μετά από διεθνή αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα υπό την αιγίδα της Europol.
Ομάδα ερευνητών από υπηρεσίες ασφαλείας της Γαλλίας και της Ολλανδίας κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει μία από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων με την ονομασία «Matrix».
Η είδηση ανακοινώθηκε χθες Τρίτη από τη Europol, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για το σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος τριών αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, που κατηγορούνται ότι συνδέονταν με κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Η δικογραφία των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. βασίστηκε σε παλαιότερη έρευνα της Europol που είχε γίνει την περίοδο 2020-2021, όταν είχε «σπάσει» μία άλλη εφαρμογή κρυπτογράφησης (με την ονομασία Sky-ECC) που χρησιμοποιούνταν από εγκληματίες σε όλο τον κόσμο. Μετά το «σπάσιμο» της διαδικτυακής εφαρμογής η Europol είχε προσκομίσει στοιχεία (μηνύματα) στις ελληνικές Αρχές που «έδειχναν» σχέσεις Ελλήνων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με διακινητές ναρκωτικών.
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας φαίνεται ότι συνέχισαν την έρευνα και έτσι ανακοινώθηκε χθες από τη Europol ότι «έσπασε» μία ακόμα τέτοια εφαρμογή, που χρησιμοποιείται από εγκληματίες, με την ονομασία «Matrix». Για τρεις μήνες τέθηκαν υπό παρακολούθηση τα μηνύματα κακοποιών, τα οποία εφεξής θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη ερευνών που είναι σε εξέλιξη και αφορούν στο ευρωπαϊκό οργανωμένο έγκλημα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που υποστηρίχθηκε από την Eurojust και την Europol, η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων αποκρυπτογραφήθηκε από τις ολλανδικές και γαλλικές αρχές και εκτελέστηκαν ενέργειες παρακολούθησης από τους Ιταλούς, Λιθουανούς και Ισπανούς αξιωματικούς.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το «Matrix» ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τις ολλανδικές Αρχές στο τηλέφωνο εγκληματία που καταδικάστηκε για τη δολοφονία Ολλανδού δημοσιογράφου το 2021. Τότε ήταν που ξεκίνησε η έρευνα για τη συγκεκριμένη κρυπτοεφαρμογή.
Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι η δομή του «Matrix» ήταν τεχνικά πιο περίπλοκη από προηγούμενες εφαρμογές όπως η Sky-ECC. Συγκεκριμένα παρείχε στους κακοποιούς ισχυρότερη κρυπτογράφηση. Ενδεικτικό είναι ότι η δομή της περιλάμβανε περισσότερους από 40 διακομιστές σε πολλές χώρες. Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούσαν να εγγραφούν στην υπηρεσία μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Το κόστος της συνδρομής για τη χρήση της ανερχόταν στα 1.300-1.600 ευρώ το εξάμηνο, ενώ οι εγγραφές που είχαν γίνει ξεπερνούσαν τις 8.000.
Οι «χάκερ» των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας κατάφεραν να διεισδύσουν στο «Matrix» και να το παρακολουθήσουν σε live χρόνο για τρεις μήνες. Έτσι απέσπασαν 2,3 εκατομμύρια μηνύματα σε 33 γλώσσες. Τα μηνύματα που υποκλαπούν συνδέονται με σοβαρά εγκλήματα όπως το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο όπλων και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μάλιστα έγιναν έρευνες για τη σύλληψη εμπλεκομένων σε Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Λιθουανία.
Σε δεύτερο χρόνο η Europol θα διαβιβάσει στις αστυνομικές Αρχές των χωρών της Ε.Ε. τα στοιχεία που αφορούν σε εγκληματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές. Εξαιρετικά πιθανό είναι να υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον στις επικοινωνίες μεταξύ εγκληματιών που βρίσκονται πια στα χέρια της Europol, όπως είχε γίνει στην περίπτωση της εφαρμογής Sky-ECC την περίοδο 2020-2021.