Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αστυνομικοι
09:18 | 21/07/2024

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

Ένας «στρατός» από περίπου 3.000 χούλιγκαν έχει χαρτογραφηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αττική ως «δεξαμενή» για τη «στελέχωση» ομάδων κρούσης για επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων.

Διαβάστε επίσης

Αξιόπιστες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι υπάρχουν -κατά προσέγγιση- περίπου 700 «σκληροπυρηνικοί» στις τάξεις των οπαδών κάθε μίας από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας, ενώ είναι ενεργοί και κάποιοι «πυρήνες» χούλιγκαν στις τάξεις των οπαδών μικρότερων ομάδων με έδρα την Αττική.

Τα περισσότερα από τα άτομα αυτά είναι σεσημασμένα, ενώ υπάρχουν και αρκετά -κυρίως μικρότερης ηλικίας- που δεν έχουν απασχολήσει τις Αρχές, παρότι έχουν «στρατολογηθεί» από τους μεγαλύτερους. Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής έχει μία «κεντρική εικόνα» για την «ανθρωπογεωγραφία» των χούλιγκαν, προκειμένου να μπορεί να συνδυάσει πρόσωπα και καταστάσεις και να προχωρά σε έρευνες με μεγαλύτερο βάθος.

Οι χούλιγκαν θεωρούν το γήπεδο το «φυσικό τους χώρο». Όπως περιγράφουν πηγές με γνώση των γηπεδικών «πεπραγμένων», χαρακτηριστική είναι η φράση που συνηθίζουν να λένε -όταν δεν έχουν εισιτήριο- στους σεκιουριτάδες:

«Εδώ είναι το σπίτι μου».

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι δεν είναι όλα τα μέλη των οπαδικών «στρατών» ίδια. Υπάρχουν οι «μικροί» που είναι ευκόλως «χειραγωγίσιμοι» από τα ηγετικά στελέχη και χρησιμοποιούνται για «μικρο-δουλειές» των μεγαλυτέρων και σε επεισόδια με αντίπαλους οπαδούς, υπάρχουν οι «ιδεολόγοι» που προχωρούν σε επιθέσεις για να πλήξουν το «γόητρο» του οπαδικού αντιπάλου, υπάρχουν όμως και άτομα από τον ποινικό χώρο που αποτελούν τους «συνδέσμους» μεταξύ χούλιγκαν και οργανωμένου εγκλήματος.

Η συμμετοχή μπράβων, οι οποίοι κατηγορούνται ως μέλη κυκλώματος εκβιαστών, στην συμπλοκή μεταξύ οπαδών πριν από περίπου μία εβδομάδα, έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, έφερε για ακόμα μία φορά στην επιφάνεια τη «σύνδεση» ποινικών με τα γήπεδα.

Στην περίπτωση του αιματηρού επεισοδίου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας η μία από τις δύο αντιμαχόμενες «ομάδες» είχε στη σύνθεσή της «επαγγελματίες», προκειμένου να έχουν το επιχειρησιακό πλεονέκτημα στη «μάχη του δρόμου». Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι οπαδοί που έλαβαν μέρος στα επεισόδια θα παρακολουθούσαν στη συνέχεια τον αγώνα της ομάδας τους.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στο Εidiseis σημειώνουν ότι «η αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας στα γήπεδα, που αποφασίστηκε μετά τη δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη, εκτιμάται ότι θα μετατρέψει τα γήπεδα σε ασφαλείς εγκαταστάσεις, ωστόσο, τα επεισόδια είναι σφόδρα πιθανό να μεταφερθούν εκτός γηπέδων. Αυτό επιβεβαίωσε η συμπλοκή έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ένας άλλος φόβος της Αστυνομίας είναι ότι οι χούλιγκαν μπορεί να λύνουν με μεγαλύτερη ένταση τις διαφορές τους σε αγώνες αθλημάτων που δεν συγκεντρώνουν το μαζικό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

«Το γεγονός ότι -ευλόγως- λαμβάνει η πολιτεία μέτρα για να εξαλείψει τη βία στα γήπεδα δεν συνεπάγεται ότι οι χούλιγκαν θα πάψουν να υπάρχουν. Η διαφορά είναι ότι θα ξέρουν ότι εάν κάνουν επεισόδια στα γήπεδα θα βρεθούν στη φυλακή, συνεπώς θα επιχειρήσουν να μετατοπίσουν το ‘θεάτρο’ της βίας σε άλλους χώρους. Το φαινόμενο της οπαδικής βίας είναι κοινωνικό και δεν εξαλείφεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Άλλωστε το παράδειγμα από χώρες του εξωτερικού έχει αποδείξει ότι τα γήπεδα μετατρέπονται σε ‘ησυχαστήρια’ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύουν να υπάρχουν οι οπαδικοί ‘στρατοί’», εξηγούν αστυνομικές πηγές.

ieidiseis.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis