Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στην Πάτρα
«Eίμαστε εδώ, ταγμένοι στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Η Αστυνομία περνάει σε νέα εποχή», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας για τη σύσταση της νέας Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, που ξεκίνησε χθες τη λειτουργία της. Ενώ, συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε εδώ ταγμένοι στον στόχο μας να μειώσουμε την καθημερινή εγκληματικότητα και να είμαστε πολύ κοντά στους πολίτες και ταυτόχρονα να δώσουμε ισχυρά πλήγματα εναντίον του σκληρού και σοβαρού εγκλήματος».
Διαβάστε επίσης
Από την Πάτρα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μιχαλόπουλο, σε σύσκεψη με όλους τους Ανώτερους Αξιωματικούς της Δυτικής Ελλάδας, Διοικητές Τμημάτων, Διευθυντές και επικεφαλής Υπηρεσιών σημείωσε πως με τη δημιουργία της νέας Διεύθυνσης «η Ελλάδα περνάει σε νέα εποχή στην καταπολέμηση του εγκλήματος και θα μπορέσουμε έτσι αποτελεσματικά, αποφασιστικά να δώσουμε ένα ισχυρό χτύπημα περαιτέρω στους μπράβους, στους δολοφόνους, στους λαθρέμπορους, στους εκβιαστές και σε όλους εκείνους, οι οποίοι συστηματικά με εγκληματικές ομάδες παραβιάζουν το κοινωνικό συμβόλαιο…. τώρα ακόμη πιο αποφασιστικά, θα δώσουμε καίρια πλήγματα προς το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο αφενός μεν πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία, πλήττει ανθρώπινες ζωές, αλλά πλήττει και την οικονομία διότι προσπαθεί να εισχωρήσει στην επίσημη οικονομία μέσα από γκρίζες ή μαύρες μεθόδους», κατέληξε σχετικά.
Στη συνέχεια τόνισε πως τα θέματα της κοινωνικής αστυνόμευσης αποτελούν προτεραιότητα στην ατζέντα του υπουργείου, που έχει την πολιτική ευθύνη, και θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το πεδίο. Εξέφρασε, δε, όπως είπε, την προσωπική του αγωνία για το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας επισημαίνοντας πως «το θέμα της βίας των ανηλίκων δεν είναι ένα αστυνομικό ζήτημα, αλλά ένα βαθιά σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που αφορά την οικογένεια πρωτίστως, το σχολείο, την κοινωνία μας συνολικά. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί να μεταφέρουμε στα παιδιά μας το πνεύμα της κοινωνικής συμβίωσης και ειρήνης, το πνεύμα της δημοκρατίας και του κοινωνικού συμβολαίου, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε αυτά τα περιστατικά», είπε. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δράσεις που αναπτύσσει η αστυνομία με τις περιπολίες αστυνομικών σε πλατείες και σημεία όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι, τη λειτουργία της πενταψήφιας τηλεφωνικής γραμμής 10201, αλλά και στην ενεργοποίηση, σε λίγες ημέρες, της εφαρμογής safe youth, η οποία, όπως είπε, είναι το panic button για τους ανήλικους, και θα παρεμβαίνει άμεσα η αστυνομία, όταν ειδοποιείται.
Επιπλέον, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή νέας αυστηροποιημένης νομοθεσίας για τους κατόχους μαχαιριών, τα οποία θα περιληφθούν στα επικίνδυνα όπλα, αναφερόμενος γενικότερα στην αυστηροποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου. «Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε εισάγει νέα νομοθεσία, την οποία παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο για να αυστηροποιήσουμε τις ποινές για τους κατόχους μαχαιριών, σουγιάδων, φονικών μαχαιριών γενικότερα κατατάσσοντας τα επικίνδυνα μαχαίρια στα επικίνδυνα όπλα και απαγορεύοντας τα να υπάρχουν στην κυκλοφορία. Επίσης, αυξάνονται πάρα πολύ οι ποινές για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία και την οπλοχρησία, έτσι ώστε να λειτουργήσει και αυτό αποτρεπτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προανήγγειλε, επίσης, την ενίσχυση της Αχαΐας με αστυνομικούς, καθώς το προσωπικό της, τόνισε, ανέλαβε σημαντικό φορτίο στην αστυνόμευση των νησιών το περασμένο καλοκαίρι, με πολύ καλά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «θα ενισχύσουμε την Αχαΐα στις προσεχείς μεταθέσεις γιατί το χρειάζεται, γιατί είναι μία μεγάλη περιοχή με οικονομική ανάπτυξη και την Ηλεία που επίσης έχει ανάγκη από προσωπικό και θα είμαστε καθημερινά παρόντες, ούτως ώστε για κάθε ανάγκη να υπάρχει απάντηση».
Σχετικά με το νέο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες, με τη σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Πατρέων. Η δημοτική αρχή, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχει ζητήσει την εκτέλεση έργων διευθέτησης της τοπικής κυκλοφορίας, για τα οποία διερευνώνται διάφορες πιθανές πηγές χρηματοδότησης, «ώστε η λειτουργία του αστυνομικού μεγάρου και η λειτουργία της πόλης γενικότερα να συντονιστούν μεταξύ τους», σημείωσε.