Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
πυραυλος_iStock-2018090598
18:50 | 07/08/2024

Γράφει ο Δρ. Μάριος Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος

Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας

Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος

Πρόεδρος, Strategy International (SI) Ltd.

 

 

Τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, αποτελούν την αντίστοιχη 11η Σεπτεμβρίου του 2001 των ΗΠΑ, για το Ισραήλ. Το γεγονός αυτό έμελλε να αλλάξει και το χάρτη ασφαλείας της Μέσης Ανατολής αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Όλα δεδομένα ασφάλειας είναι υπό διαμόρφωση. Οι πολεμικές συρράξεις καλά κρατούν και πολλαπλασιάζονται. Το Διεθνές Δίκαιο έχει παραβιαστεί πολλαπλές φορές. Αλλά το ίδιο έχουν πράξει και άλλες χώρες μέχρι την 7η Οκτωβρίου. Όπως κάνει η Τουρκία χρόνια τώρα σε περιοχές που δεν έπρεπε να εμπλακεί.

Δεν υπάρχει ισοζύγιο πλέον και σταθερότητα στη περιοχή και αυτό το έναυσμα το έδωσαν οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Είναι σαν να είναι χτύπημα ταφόπλακα στην πιθανότητα ειρήνης και αναγνώρισης βημάτων προς την επίλυση του Παλαιστινιακού που προωθούσε η Σαουδική Αραβία με το Ισραήλ μέχρι τότε.



Αντιθέτως σήμερα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, εν’ μέσω σοβαρών αλλαγών και εξελίξεων. Ελέω επερχόμενων πιθανοτήτων πολεμικών συρράξεων πλέον αναβαθμισμένων στη πράξη συνεχίζοντας την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από όλες τις πλευρές.

Πρακτικά η απάντηση του Ισραήλ με τους 1200 νεκρούς και πλέον, θα σήμανε ανελέητο και συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας. Θα στόχευε ταυτόχρονα σε χειρουργικές επιχειρήσεις όπου αυτό χρειαστεί, εναντίον στελεχών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς.

Οι επιθέσεις αυτές θα συνεχιστούν. Μέχρι να τερματιστεί το στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος της Χαμάς, αλλά και να επιστραφούν οι όμηροι. Κάτι στο οποίο δεύτερο ακόμα να επιτευχθεί.  Έχει υπάρξει το πάγωμα των όποιων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του λεγόμενου Παλαιστινιακού ζητήματος, γιατί στη παρούσα συγκυρία τα πράγματα έχουν αλλάξει σε όλα τα επίπεδα πολιτικής διαπραγμάτευσης αλλά και ασφάλειας. Η Γάζα έχει ισοπεδωθεί ήδη στο 80% και ο ανθρώπινος παράγοντας (οι πολίτες) θρηνούν χιλιάδες νεκρούς στη περιοχή. Η Παλαιστινιακή αρχή ακόμα να αποκτήσει την πολιτική δυναμική να μιλά για όλους τους Παλαιστινίους και το μίσος μεγαλώνει γιατί είναι χιλιάδες οι νεκροί. Και πολλές οι επιθέσεις. Αλλά πολλές και οι επιθέσεις της Χεσμπολάχ, της Χαμάς και του Ιράν αλλά και των Χούτι. Ένας κανονικός υβριδικός ασύμμετρος πόλεμος με το Ισραήλ. Έτσι το εκλαμβάνει το Ισραήλ και απλά θα συνεχίσει.



Στη πράξη αυτό σημαίνει αλλαγή πρακτικής στάσης των όρων ασφαλείας διεθνώς, περιφερειακά και εθνικά για ακόμα μια φορά των κρατών μας. Γιατί εμείς πρώτα από όλα πρέπει λόγω εγγύτητας να φροντίσουμε την ασφάλεια όλων των πολιτών που διαμένουν και επισκέπτονται τις χώρες μας.

Σε ένα πολλαπλασιαστικό πόλεμο που δεν συγκρατείται αλλά εξελίσσεται, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλουν να επενδύσουν περαιτέρω σε υποδομές, ανθρώπινό δυναμικό και τεχνολογία όπως και εξοπλισμό ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος και η ασφάλεια των χωρών μας, σε Θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο. Να μελετηθεί η υπάρχουσα στρατηγική και να αναβαθμιστεί ώστε να πληρεί και αυτά τα δεδομένα που δεν μπορούμε να σκεφτούμε.

Ειρωνικά, λόγω συγκυριών δηλαδή, είναι βασικό μέλημα η αναθεώρηση όλων των όρων εμπλοκής αλλά και λειτουργίας και ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα σε καθημερινή βάση, εβδομαδιαία, ανά μήνα και χρόνο. Βασικός παράγοντας είναι να μπορούμε να συνθέσουμε στόχους και σκοπούς που να προλαμβάνουν όλες τις περιπτώσεις ασφαλείας. Όλα τα σενάρια καλά ή κακά. Ακόμα και αυτά που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Να βρισκόμαστε στο βαθμό που γίνεται έτοιμοι στην αντίδραση και απάντηση. Αλλά και πιθανώς να δράσουμε και προληπτικά πάντα στα νόμιμα πλαίσια που μπορούμε. Να μπορούμε να πράξουμε με σύνεση στην ασφάλεια των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Αυτό χρειάζεται και πρέπει να το αναφέρουμε αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό ουσίας. Ταυτόχρονα χρειάζεται να χτίσουμε σε περισσότερο εμπιστοσύνη και σεβασμό σε όλα τα όργανα ασφάλειας και τάξης. Και να στηρίζουμε ως πολίτες τις ανάγκες που έχουν φέρει αναταραχές και φόβο και δεν βοηθούν στην πραγματική και άμεση ανάπτυξη της αγοράς.

Ως κράτη Ευρωπαϊκά πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά σε όλα τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών και κρατών μας. Ο όρος ασφάλεια είναι ο πρώτος όρος για ανάπτυξη. Και η ασφάλεια είναι μια πολιτική που την έχουμε ανάγκη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Τα διδάγματα τα επιστημονικά και τα πανεπιστημιακά δίνουν έναυσμα για περαιτέρω μελέτη και έρευνα, πρακτική και συμμετοχή στα κοινά γιατί αυτό κάνουν οι ειδικεύσεις που έχουμε ανάγκη να μάθουμε να γνωρίζουμε. Το δίκαιο και την οικονομία, την θεωρία, την μοντέρνα και σύγχρονη ιστορία την πολιτική γνώμη και διαμεσολάβηση, την ηγεσία της πολιτικής και τον τρόπο λήψης απόφασης μεταξύ άλλων. Αυτά τα δεδομένα συνδυαστικά και μεμονωμένα τα διδάσκουμε αλλά και συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες γιατί η ασφάλεια μας αφορά όλους. Και τα όσα γίνονται μας αφορούν. Να συμμετέχουμε στην προσπάθεια επίλυσης κρίσεων είναι μέρος της εργασίας μας αλλά και χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε τα όσα γίνονται για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των «μοντέρνων προκλήσεων».

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis