Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει σήμερα την πίεση για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ζητώντας να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αμερικανικό σχέδιο απόφασης που καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να εφαρμόσουν «χωρίς καθυστέρηση» την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός την οποία παρουσίασε την 31η Μαΐου ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και στέλνοντας στην περιοχή τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει η ψηφοφορία να γίνει σήμερα, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Νότια Κορέα, που ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον τρέχοντα μήνα.
Διαβάστε επίσης
Η τρίτη εκδοχή του κειμένου, που διανεμήθηκε χθες Κυριακή στα κράτη μέλη και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «χαιρετίζει» την πρόταση κι αναφέρει -αντίθετα με τις δυο προηγούμενες εκδοχές- ότι την έχει «αποδεχτεί» το Ισραήλ. Αναφέρει ότι η πρώτη φάση προβλέπει «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αν η φάση αυτή πάρει πάνω από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί «για όσο καιρό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».
Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα στην περιοχή για να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες, χωρίς ωστόσο καμιά εγγύηση επιτυχίας, με δεδομένες τις διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου και τη σιωπή της Χαμάς.
Αρχικά θα γίνει δεκτός στο Κάιρο από τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ ας Σίσι, κατόπιν θα πάει στο Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.
Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν την επομένη της παραίτησης του Μπένι Γκαντς από την κυβέρνηση πολέμου, την πιο πρόσφατη ένδειξη του διευρυνόμενου διχασμού στο Ισραήλ για τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που πλέον διανύει τον ένατο μήνα του. Ο Μπένι Γκαντς απαιτούσε ιδίως την υιοθέτηση «σχεδίου δράσης» την επαύριο του πολέμου.
Η ανακοίνωση του αντιπάλου του κ. Νετανιάχου έγινε μετά την επιχείρηση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων με βαριά όπλα στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Νουσέιρατ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Μπόρεσαν να απελευθερώσουν τέσσερις ομήρους που κρατούνταν σε δυο κτίρια, προτού τους μεταφέρουν με ελικόπτερα στο Ισραήλ.
Σφαγή
Πολλοί ισραηλινοί έβγαλαν κραυγές χαράς μαθαίνοντας πως απελευθερώθηκαν. Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες των πρώην ομήρων καθώς αγκάλιαζαν μέλη των οικογενειών τους. Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης διένειμε φωτογραφίες του πρωθυπουργού που τους επισκέφτηκε σε νοσοκομείο.
Στην ισραηλινή πλευρά, αστυνομικός σκοτώθηκε στην επιχείρηση. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς από την πλευρά του έκανε λόγο για 274 νεκρούς και 698 τραυματίες, καταγγέλλοντας τη «σφαγή» σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του παλαιστινιακού θυλάκου. Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τον απολογισμό αυτό άμεσα με ανεξάρτητο τρόπο.
Ο ισραηλινός στρατός άφησε πίσω του φοβερή καταστροφή, που κατέγραψαν οι κάμερες της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου: απανθρακωμένα οχήματα, ξεκοιλιασμένα και κατεδαφισμένα κτίρια, πυρκαγιές, ερείπια που κάπνιζαν ακόμα. Κάποιοι προσπαθούσαν να ανοίξουν δρόμο στα συντρίμμια για να προσπαθήσουν να σβήσουν τις φλόγες, ή να διασώσουν τραυματίες, άλλοι ήταν συγκεντρωμένοι γύρω από πτώματα τυλιγμένα με κουβέρτες.
Ο Νετανιάχου αισθάνεται ενισχυμένος
Η παραίτηση του κ. Γκαντς, υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και μέλους της κυβέρνησης πολέμου, δεν αναμένεται, τουλάχιστον άμεσα, να προκαλέσει πολιτικές ανατροπές. Η κυβερνητική συμμαχία του κ. Νετανιάχου διαθέτει πάντα πλειοψηφία στην Κνέσετ,το ισραηλινό κοινοβούλιο, χάρη στην υποστήριξη παρατάξεων της άκρας δεξιάς.
Η απελευθέρωση προχθές Σάββατο των τεσσάρων ομήρων ενισχύει τον κ. Νετανιάχου καθώς, όπως το βλέπει, δικαιώνει τη στρατηγική του.
Χθες οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονταν στη Λωρίδα της Γάζας. Πλήγμα σε σπίτι στην πόλη της Γάζας σκότωσε πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους έγκυο οκτώ μηνών, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των υπηρεσιών της παλαιστινιακής πολιτικής προστασίας.
Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες πως ξανάρχισαν ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας, κάνοντας λόγο για 10 τόνους μερίδων που ερρίφθησαν στο βόρειο τμήμα του θυλάκου. Την προηγουμένη, ανέφερε πως ξανάρχισαν οι παραδόσεις, μέσω προσωρινής προβλήτας, της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζονται απελπιστικά οι 2,4 εκατ. κάτοικοι που κινδυνεύουν να υποστούν λιμό.
Τουλάχιστον 37.084 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις από την 7η Οκτωβρίου, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς.
Εκείνη την ημέρα, σε έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς με ορμητήριο τον παλαιστινιακό θύλακο στο νότιο Ισραήλ σκοτώθηκαν 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 251 άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Έπειτα από κατάπαυση του πυρός διάρκειας μιας εβδομάδας, που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι κάπου εκατό από αυτούς, 116 όμηροι θεωρείται πως βρίσκονται ακόμα στον θύλακο, ωστόσο 41 από αυτούς πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, παράταξη στην εξουσία στη μικρή παραθαλάσσια παλαιστινιακή περιοχή από το 2007, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.