Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
opke_intime
20:04 | 21/02/2024

Ολοκληρώθηκε η 3ήμερη εκπαίδευση της πολυδιαφημιζόμενης στα ΜΜΕ και σε όλα τα δημοσιογραφικά site, ίδρυσης των «καινούργιων» ομάδων Ο.Π.Κ.Ε, με την μετακίνηση 150 αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες της Γ.Α.Δ Θεσσαλονίκης. Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού το επιθυμητό αποτέλεσμα ήταν αυτό που έπρεπε, αλλά μόνο σε επίπεδο ασφαλείας των συναδέλφων, λόγο της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου εγχειρήματος και όχι σε ποιότητα εκπαίδευσης.

Πριν εξηγήσω τι εννοώ με το «επίπεδο ασφαλείας» των συναδέλφων, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους Εκπαιδευτές του Τμήματος Εκπαίδευσης της Γ.Α.Δ.Θ αλλά και στους 3 εκπαιδευτές των ΔΙ.ΑΣ, όπως και στο λοιπό προσωπικό του Τμήματος Εκπαίδευσης, τον Διοικητή και την Γραμματέα αυτού, για την άρτια οργάνωση και ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εκπαιδευσης. Διότι μέσα σε τρεις (3) ημέρες από τη στιγμή που τους δόθηκε η διαταγή, οργάνωσαν και υλοποίησαν αυτό το δύσκολο εγχείρημα, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα 150 συναδέλφους κάτω από αντίξοες συνθήκες τις οποίες γνωρίζουμε όλοι ( έλλειψη χωρών εκπαιδεύσεις, κακό πεδίο βολής, υλικών κτλ). Εδώ έκαναν την θεωρία στο αμφιθέατρο της Γενικής και την αυτοάμυνα, αυτοπροστασία και οπλοτεχνική (πρακτική) στα parking γύρω από το αστυνομικό Μέγαρο και στο υπόγειο. Αλλά τι να κάνεις, οι διαταγές έπρεπε να εκτελεστούν κατά γράμμα και χωρίς αντιρρήσεις ή χρονοτριβή, διότι το ήθελε η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου και η Φυσική Ηγεσία έπρεπε να τις υλοποιήσει και μάλιστα ήταν σύμφωνοι να γίνει η εκπαίδευση όπως έγινε. Τι να πω… το αφήνω στην κρίση των συναδελφων…

Διαβάστε επίσης

Και έρχομαι και εξηγώ τι σημαίνει «επίπεδο ασφαλείας» των συναδέλφων στην εκπαίδευση:

-Είναι αδύνατο μέσα σε 3 ημέρες να εκπαιδεύσεις 150 άτομα, ταυτόχρονα, μόνο με 8 εκπαιδευτές, και ειδικά στο πεδίο βολής. Όποιοι ξέρουν τα στοιχειώδης γνωρίζουν τη λέω. Ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο Ζενίθ… Αλλά είπαμε… κάποιοι ξέρουν πολλά περισσότερα από τους εκπαιδευτές. Εκεί έχεις να κανείς με όπλα και με σφαίρες και όχι με υπολογιστές, στυλό και οτιδήποτε που μπορεί να νομίζουν «κάποιοι», ότι έτσι γίνεται η εκπαίδευση των αστυνομικών και ειδικά αυτών που θα στελεχώσουν αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες.

- Όταν η συντηρητική εκπαίδευση των ΟΠΚΕ είναι έξι ( 6) ημέρες, αυτοί οι συνάδελφοι με τρείς (3) ημέρες εκπαίδευση πως θα βγουν έξω; Θα μου πει κάποιος ότι είναι εν ενέργεια αστυνομικοί και ξέρουν, αλλά μιλάμε για ΟΠΚΕ, που θεωρείται ειδική υπηρεσία, με συγκεκριμένα αντικείμενα. Αυτά τα αντικείμενα μπόρεσαν σε 3 ημέρες να τα μάθουν; Ή μέσα σε 3 μηνες θα ξανά εκπαιδευτούν για να τα μάθουν; Απλώς ρωτάω; Αλλά έγινε μόνο και μόνο για να «γραφεί» στο φάκελο εκπαιδεύσεων ότι εκπαιδεύτηκαν, ώστε «πολλοί» να είναι καλυμμένοι σε τυχόν «στραβή» που μπορεί να γίνει, όπως λέγεται λαϊκά, χωρίς να δούνε την ουσία σε όλο αυτό.

- Έγιναν 3μήνες αποσπάσεις από διάφορες υπηρεσίες για να στελεχωθούν αυτές οι ομάδες αλλά δεν φροντίσατε όλοι όσοι εκδίδετε αυτές τις διαταγές για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των συναδελφων. Που είναι οι στολές; Που είναι τα αλεξίσφαιρα; Που είναι τα οχήματα; Αλλά ξέρουμε το σύστημα, θα τις αγοράσουν μόνοι ή θα φοράνε πολιτική περιβολή και όλα καλά. Οχήματα παίρνουμε από άλλες υπηρεσίες και από την επαρχία και έτσι γίνεται η δουλειά μας, αλλά αποδυναμώνουμε αυτές τις υπηρεσίες με οχήματα. Κάνουμε δηλαδή «αλχημείες» γιατί πρέπει να εφαρμοστεί η «θέληση» του κ. Υπουργού.

- Βέβαια, ακούγεται πολύ ότι θα δοθεί επίδομα στους συναδέλφους.. εύχομαι να δοθεί και να μην είναι ένα απλό πυροτέχνημα.. επίσης έγιναν μετακινήσεις αστυνομικών από τα ΔΙΑΣ, αλλά τον Μάρτιο θα βγει διαταγή για να στελεχωθούν τα ΔΙΑΣ με νέο προσωπικό. Δηλαδή «διώχνουμε» κάποιους και «παίρνουμε» άλλους. Επαγγελματικά πράγματα.

- Φυσικά, δεν τηρήθηκαν τα όρια ηλικίας για την μετακίνηση των αστυνομικών στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Βλέπουμε αστυνομικούς 50 ετών και άνω να μετακινούνται. Πάντα από «κάποιους» η νομοθεσία εφαρμόζεται κατά το δοκούν.

Να κάνω και μια επισήμανση: όλοι αυτοί οι «δελφίνοι» για να κάνουν εκπαιδεύσεις ξεχωριστές που ήταν; Γιατί δεν εμφανίστηκαν να κάνουν την εκπαίδευση; Ήταν δύσκολη μήπως και είχε επικινδυνότητα; Δεν ξέρω ρωτάω….

Θα μπορούσα να γράψω και αλλά πολλά, ειδικά για αυτήν την εκπαίδευση, αλλά ότι και να γράψω είτε εγώ είτε και οποιοσδήποτε άλλος, αν η Φυσική Ηγεσία δεν είναι ανάχωμα ανάμεσα στην εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία και στους αστυνομικούς, θα γίνονται αυτά που ανέφερα και πολλά άλλα, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στην ασφαλεια των πολιτών. Απ’ όλα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι όλα γίνονται μόνο για την εξυπηρέτηση της «επικοινωνιακής εικόνας» στα ΜΜΕ και στα site και δεν είναι καινοτομίες που αποφέρουν αποτέλεσμα στην αστυνομία. Δεν γίνονται μέσα σε τρεις ημέρες ή τρεις εβδομάδες αυτές οι αλλαγές. Άλλωστε με αυτό το σκεπτικό δεν έγιναν οι πρόσφατες κρίσεις με βάση το «δόγμα του Σοκ»; Αλλά το μόνο Σοκ που επέφεραν ήταν στον αστυνομικό και όχι στην «βελτίωση» του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών ( το βλέπουμε στην καθημερινότητα).

Επειδή δέχθηκα κάποιες «προειδοποιήσεις» για να μη μιλάω ή γράφω πολλά, αλλά να είμαι εγκρατής και να τα λέω λίγο στρογγυλεμένα τα «πράγματα», να υπενθυμίσω σε όλους αυτούς ότι: Ο Θεσμικός ρόλος του συνδικαλιστή είναι να επισημαίνει τις Πράξεις και τις Παραλήψεις της εκάστοτε διοίκησης με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων ( εργασιακών και ατομικών) των συναδέλφων και να μην είναι οσφυοκάμπτης στην οποιαδήποτε διοίκηση. Όπως και να προβαίνει σε τεκμηριωμένες προτάσεις και ενέργειες για την καλυτέρευση των ως άνω δικαιωμάτων.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Κ. Ευαγγελος
Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ στην Π.Ο.ΑΣ.Υ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis