Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
23:44 | 21/12/2023

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) στη Βάρη Αττικής, η τελετή ορκωμοσίας των πρωτοετών Ευελπίδων της Τάξης 2027 «Αντιστράτηγου Νικόλαου Κατούντα».

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΦ.

Διαβάστε επίσης

Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κ. Γρηγόριος Κωνσταντέλλος, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης κ.κ. Αντώνιος, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΣ, τα Μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου και ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) Αντιστράτηγος Γεώργιος Δούβαλης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Παρευρέθηκαν επίσης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Ακόλουθοι Άμυνας και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι Ξένων Κρατών, αντιπροσωπείες Αξιωματικών από την Αρμενία και τη Σερβία, εν αποστρατεία Αξιωματικοί, ακαδημαϊκές αρχές, συγγενείς του Ήρωα της Τάξης 2027 «Αντιστράτηγου Νικόλαου Κατούντα», καθώς και οι οικείοι των ορκισθέντων πρωτοετών Ευελπίδων.

Η ορκωμοσία των πρωτοετών Ευελπίδων αποτελεί ημέρα τιμής και γιορτής για τη Σχολή και ο όρκος τους αποτελεί την αρχή μιας νέας διαδρομής, όπως επισημάνθηκε και στην Ημερήσια Διαταγή του Διοικητού της Σχολής Υποστράτηγου Αναστάσιου Πολύχρονου και τους προέτρεψε να αισθάνονται υπερήφανοι, καθόσον γίνονται επίσημα μέλη της οικογένειας της Σχολής των Ευελπίδων, μιας Σχολής με ειδικό βάρος, τιμημένη ιστορία και απαράμιλλη προσφορά στην Πατρίδα.

Συνολικά ορκίστηκαν  199 Πρωτοετείς Ευέλπιδες, εκ των οποίων 168 από την Ελλάδα, 21 από την Κύπρο, 1 από την Αλβανία, 3 από Αρμενία, 2 από την Ιορδανία, 2 από τη Σενεγάλη και 2 από τη Τυνησία.

Μετά το πέρας της τελετής ορκωμοσίας παρέλασε για πρώτη φορά η Ίλη Ιππικού με 12 ιππείς, οι οποίοι φορούσαν παραδοσιακές ιστορικές στολές του Ιππικού του Ελληνικού Στρατού.

Βιογραφικό Αντιστράτηγου Νικόλαου Κατούντα

Γεννήθηκε στην Πάτρα την 11 Ιανουαρίου 1943. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1967. Ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το  Σεπτέμβριο του 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο στην 33 Μοίρα Καταδρομών ως Διοικητής του 31ου Λόχου Κρούσεως στην Κερύνεια. Στις 5 Αυγούστου 1974 του απονεμήθηκε Αριστείο Ανδραγαθείας, διότι ως Διοικητής του 31ου Λόχου Κρούσεως της 33 Μοίρας Καταδρομών την νύκτα 20/21 Ιουλίου 1974, εισχώρησε αθόρυβα ηγούμενος του Λόχου του στα μετόπισθεν της εχθρικής τοποθεσίας και κατέλαβε τον τεθέντα στον Λόχο του αντικειμενικό σκοπό. Στις 22 Ιουλίου 1974 κατά την επιχείρηση της Μοίρας στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας πολέμησε ηρωικά μαχόμενος, αφού προηγουμένως επέτυχε να εξουδετερώσει σημαντικό αριθμό εχθρικών αρμάτων. Είναι αγνοούμενος από τον Ιούλιο του 1974. Με Προεδρικό Διάταγμα της 12ης Δεκεμβρίου του 2008 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου.

Εικόνα
1

 

Εικόνα
1

 

Εικόνα
1

 

Εικόνα
1

 

Εικόνα
1

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis