Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:42 | 16/11/2023

Το πακέτο μέτρων για την στήριξη της κοινωνίας, που ανακοίνωσε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδίκευσε πριν από λίγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Το συνολικό ύψος της ενίσχυσης, η οποία ονομάζεται «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης», ανέρχεται σε 352 εκατ. ευρώ και πιστοποιήθηκε χθες με την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 10μηνο του 2023.

Διαβάστε επίσης

Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι 2,3 εκατ. πολίτες και η καταβολή του θα γίνει τα Χριστούγεννα.

Οι έκτακτες ενισχύσεις θα καταβληθούν στις εξής ομάδες πολιτών:

- 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει τον Δεκέμβριο μία οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.

- 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3 % από 1.1.2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1 %.

Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.

- 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).

- 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν επιπλέον:

- Επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

- Διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.

- Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος.

- Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.

- Το αυξημένο κατά 8 % ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το συνολικό κόστος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών το Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε 717 εκατ. ευρώ ενώ η δαπάνη για τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών από το 2024 (περιλαμβάνει τις αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, αφορολόγητο για οικογένειες, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, το Youth Pass και την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων) διαμορφώνεται σε 1,6 δις. ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να βρούμε τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Η υπεραπόδοση της οικονομίας και κατ' επέκταση η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διευκόλυνε την προσπάθεια μας! Τηρώντας πάντοτε τη βασική γραμμή για δημοσιονομική σοβαρότητα και για επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, προχωρούμε σε σημαντικές έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις για 2,3 εκατ. συμπολίτες μας και ειδικότερα προς τις ευάλωτες οικογένειες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους, επειδή έχουμε δοκιμαστεί ως κοινωνία και ως χώρα παρά πολύ από τον λαϊκισμό: να μην ακούει κανείς όλους αυτούς που μπαίνουν σε πλειοδοσίες, τάζουν λαγούς με πετραχήλια, εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν τα πάντα στους πάντες. Αν σήμερα μπορούμε και δίνουμε έστω και αυτό το ποσό, το καταφέρνουμε γιατί εφαρμόζουμε μια σοβαρή πολιτική. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, ανέφερε: «Όπως αποδείχτηκε εχθές και από τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού δεκαμήνου, η Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να πηγαίνει καλά και να αποδίδει. Αυτό μας επιτρέπει σήμερα να ανακοινώσουμε ένα επιπλέον μέτρο στήριξης, στοχευμένο όμως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, σε συνέχεια όσων ήδη έχουμε ανακοινώσει, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του Προϋπολογισμού.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis