Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Πανάρχαιη μουσική
22:14 | 06/08/2024

Σε λίγες ημέρες, οι πανάρχαιες μελωδίες της στέπας του Καζακστάν θα ηχήσουν χιλιάδες μίλια μακριά από τον τόπο όπου γεννήθηκαν αιώνες πριν -στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής. Το σχήμα των καλλιτεχνών που τις έχει αναβιώσει, θα μεταφέρει αναλλοίωτα στην Ελλάδα και στον 21ο αιώνα κάποια από τα στοιχεία που στην πορεία του χρόνου κάνουν αυτές τις μουσικές παραστάσεις μοναδικές: δεν είναι μόνο η μουσική καθεαυτήν, αλλά και τα ξεχωριστά μουσικά όργανα, κρουστά και έγχορδα και πνευστά, κάποια από τα οποία σε τίποτα δεν θυμίζουν τα αντίστοιχα της Δύσης και οι εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές, ραμμένες με υπομονή και δεξιοτεχνία στο χέρι από ράφτρες - «βιρτουόζους» της βελόνας στη βάση σχεδίων που έχουν διασωθεί. Ο λόγος για το διάσημο κοζάκικο μουσικό σχήμα «Sazgen Sazy» https://www.youtube.com/watch?v=N_yZGFJ-REM, το οποίο θα παρουσιάσει στις 10-13 Αυγούστου, στα «Αριστοτέλεια», το παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα, φερμένο από το Αλμάτι του Καζακστάν. 

Το συγκρότημα θα παρουσιάσει μια καλλιτεχνική διαδρομή - αφιέρωμα των «Αριστοτέλειων» στο πέρασμα του Μεγαλέξανδρου από την Ασία, η οποία συνδέεται με δραστηριότητες της γαστρονομικής γιορτής KOUZINA, παρουσιάζοντας τη γαστρονομία των Κοζάκων και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάσθηκε από την ποντιακή- μικρασιάτικη κουζίνα. «Παίζοντας τα παραδοσιακά μουσικά μας όργανα», λένε οι ερμηνευτές του συνόλου, «δίνουμε τη δυνατότητα στο κοινό να αισθανθεί τον πλούτο της στεπικής μελωδίας, που χρονολογείται από τα βάθη των αιώνων. Του δημιουργούμε λόγο να αγγίξει τις πρωτότυπες δημιουργίες Κοζάκων λαϊκών συνθετών και να κατανοήσει τις φωνές των μυστηριωδών οργάνων, που ζωντανεύουν στα χέρια των μουσικών, προκαλώντας ενθουσιώδεις αντιδράσεις στους ακροατές και στους θεατές».

Διαβάστε επίσης

Δέκα μέλη του συνόλου, με εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές και ιδιαίτερα μουσικά όργανα, θα δώσουν συνολικά τέσσερις παραστάσεις. Κι όπως έχει δηλώσει πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σύμβουλος Τουρισμού του δήμου Αριστοτέλη, Μαρία Πάππα, Αλμάτι και Χαλκιδική διατηρούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους: οι κάτοικοι του Καζακστάν αγαπούν το Άγιον Όρος, έχουν συνδέσει στην περιοχή της Χαλκιδικής και με τον Μέγα Αλέξανδρο και γνωρίζουν τον Αριστοτέλη. Επιπλέον, στο Αλμάτι υπάρχει πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα, ενώ πολλοί άνθρωποι μιλούν τα ελληνικά. 

Το καζάκικο μουσικό σχήμα θα «παίξει» στις 10 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Ολυμπιάδας, στις 11 του μηνός, στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, στις 12 στον παραλιακό πεζόδρομο του Στρατωνίου και στις 13 στην Πλατεία Κελέση στη Μεγάλη Παναγία.

Το μουσικό σύνολο είναι το πνευματικό παιδί του Uzbekaly Zhanibekov, ερευνητή, ιστορικού, επιστήμονα-εθνογράφου και πολιτικού του Καζακστάν. Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του, το λαογραφικό - εθνογραφικό σύνολο «Sazgen Sazy» ιδρύθηκε το 1981, υπό την ομπρέλα του Ρεπουμπλικανικού Μουσείου Εθνικών Λαϊκών Οργάνων του Καζακστάν, αρχικά με το όνομα «Yukhlass» και μετέπειτα «Sazgen Sazy».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis